Tervehdys pumppuilevat toverit
muutettiin kesäkuussa -03 valmistuneeseen ok-taloon jossa IVT:n maalämpö (kalliossa). kesä meni pihaa laitellessa ja muutenvain asettuessa. kävin muutaman kerran räpläämässä pumpun valikkoja ja luin ohjekirjan. no kesä meni ja syksy tuli hiljalleen ja eräänä syyskuun lopun aamuna hallitus ilmoitti että olisi aika saada lämpöä lisää. edelliset asukkaat oli lähtiessään sanonneet että saa soitella, niin tulevat auttamaan mikäli pumppu ei tottele. näin toimin ja setä tulikin pian käymään. höpötti jostain kesäsäädöistä ja tarkasteli asetuksia. sitten äkkäsi painekellon joka on kiinni putkessa jälkeen kahden hanan. siitä kuulemma päästetään lisää painetta verkkoon - ymmärtääkseni juurikin lattiakiertoon. en nyt muista paljonko sitä painetta oli siinä, mutta hänen mukaansa ihan liian vähän, joten sitä lisättiin jonnekin 1,5barin korville. kävin myöhemmin katsomassa laitosta uudemman kerran ja lisäsin vielä vajaaseen kahteen bariin. kellossa on punainen viisari kahden ja puolen barin kohdalla, oletan sen olevan ehdoton maksimi tai jonkun varoventtiilin aukaisuraja?
no lattiat alkoi lämmetä ja homma tuntui pelittävän kunnes menin muutaman päivän kuluttua uudelleen alas kiikaroimaan tsydeemejä ja kuinkas ollakkaan oli paine pudonnut barin korville. täytin uudelleen jotain 1,5baria ja seuraavana päivänä oli taas laskenut. huomasin kuitenkin hukkaputkesta tulleen ämpäriin vettä, joten oletan että ylimääräiset painettiin pihalle. myös juuri pumpun pysähdettyä on paineet korkeammalla kuin mitä silloin kun pumppu on aloittamassa lämmityksen.
ensin luulin että järjestelmässä on vuoto, mutta eipä niitä hanoja tarvii pahemmin raottaa että neula pompsahtaa joten ämpäriin tullut kahvikupillinen lienee se mikä sinne tuli laitettuakin?
kysyisinkin että mikä on piirin käyttöpaine - jonkinmoinen haarukka siis? ja mitä virkaa todellakin tuolla punaisella viisarilla on, olettaisin että viisarin esittämän paineen ylittyessä alkaa vasta ylipaineventtiili autea.
tälläerää tämä täältä tähän
edit: lisään tällaista vielä että, mikä on lattialämmityksen, vesikiertoisen siis, ikä? oletuksena tietysti ettei itse toimillaan aiheuta vahinkoa putkille. tarkoitan nyt juurikin lattiavaluun asennettuja vesiputkia. kaiken muunhan pystynee vaihtamaan paitsi nuo vesiputket? Vai?