Tekniset kysymykset > Aurinkolämmitys

Lämmön varaaminen kesällä kallioon

(1/6) > >>

capeja:
Mitä ajatuksia herättää malli jossa aurinkoiseen aikaan vuodesta varattaisiin kallioon lämpöä aurinkokeräimen tms. avulla. Lämpökaivoon laitettaisiin toinen piiri jonka tarkoituksena on siirtää aurinkokeräimen nesteen lämpövaraus kallioon jota sitten maalämpöpumppu purkaa.

Kuumaa_kalliosta:
Herättää ihan myönteisiä ajatuksia kuten täällä kirjoitin:
Jospa keruupiiriin neste kiertäisi pienen varaajan kautta, jota aurinkopaneeli lämmittäisi termarin ohjaamana? Nesteen kierron tämän varaajan kautta voisi sulkea talvella kokonaan. Varaajaa tarvittaisiin, koska keruuneste ei kierrä maapiirissä koko ajan. Jos keruuneste olisi koko ajan liikkeessä, riittäisi tietenkin pieni lämmönvaihdin (vaikka tällainen Pahlénin vaihdin, jollainen meillä lämmittää hyvällä menestyksellä uima-allasta patteripiirin paluulämmöllä).
 
Hyötynä olisi se, että aurinkoenergiaa varastoituisi lämpökaivon ympäristön peruskallioon. Toki kaikki varastoitunut lämpö ei välttämättä päätyisi talvella oman tuvan lämmittämiseen, koska liikkuva pohjavesi kuljettaisi lämpöä myös muualle. Mutta samapa tuo, tärkeintä on nostaa kaivon vuotuista lämpömäärää niin, ettei alimittainen kaivo enää jäätyisi.
 
Aurinkopaneeliksi kävisi vaikkapa tällainen Sailorin toisessa viestiketjussa esille tuoma saksalaisvehje.

- - -
Ajatus on järkevä vain, mikäli sen kustannukset pysyvät niin kohtuullisina.

JariA:
Lämmön varaamista kallioon tutkitaan aivan vakavissaan ainakin Ruotsissa. Tukholman pohjoispuolelle Danderydiin on rakennettu suuri järjestelmä, jossa lämpöä varataan kaikkiaan sataan 3 metrin välein porattuun 65 metriä syvään porareikään. Lämmitysjärjestelmässä on 2400 neliömetriä aurinkolämmön kerääjiä ja lämpöä jaetaan 50 asuntoon. Tavoitteena on saada kallion lämpötila nousemaan 30 - 45 asteeseen, järjestelmässä ei tarvita maalämpöpumppuja ja kompressoreita.

Järjestelmä on otettu käyttöön vuoden 2002 lopussa. Muutaman vuoden käyttökokemusten jälkeen tutkijat toteavat varovaisesti johtopäätöksinään, että järjestelmä toimii suunnitellulla tavalla.

Asiaa käsittelevä artikkeli on M. Lundh ja J.-O. Dalenbäck: Swedish solar heated residential area with seasonal storage in rock: Initial evaluation. Ilmestyy virallisesti elokuussa 2008 Renewable Energy nimisessä tieteellisessä lehdessä. Sen ns. preprintti on ollut saatavilla jo noin vuoden verran.

Näköjään tutkimuksissa ollaan oltu kiinnostuneita massiivisista keskitetyistä järjestelmistä. Ideana ilmeisesti on se, että sopivassa kallioperässä lämpö ei karkaa kovinkaan kauaksi ja nopeasti ja siksi sitä voidaan ilman kohtuuttomia hävikkejä varastoida kuukausiksi ja jopa vuosiksi. Tuossa ruotsalaisessa kokeilussa mitattu lämmön hävikki varastossa oli 40% vuodessa.

Muissa tutkimuksissa on esitetty porareikien ohella toisenlaisiakin lämmön varastointimahdollisuuksia. Esimerkiksi maan alle louhittuja suuria vesivarastoja.

Netistä voi etsiä jotain tietoja käyttämällä hakusanoina vaikkapa "solar heat seasonal storage".

Roori:
Onko kellään tiedossa jotain www-sivuja missä olisi online Aurinkokenno-sydeemin lämpötiloja yms yms näkyvissä jotta vois alkaa seurailla mitä niissä tapahtuu näin talvesta alkaen... Ihan vaan tiedonnälkää tyydyttämään.

RAKSARI:
Jos laittais kaivon päälle pari vanhaa auton syyläriä ja kierrättäis maaliuosta niiden kautta.Ja puhallin päälle aina kun ulkona on yli kymmenen astetta lämmintä.
 :DPääsis kokeileen ilman suuria investointeja. :D

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta