Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Hienoja kerrostalojen maalämpötutkimuksia Espoossa  (Luettu 4716 kertaa)

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Espoon Leppävaaran kupeessa olevalle 6,5 hehtaarin Bergans Kiinteistöt Oy:n alueelle ollaan suunnittelemassa asuinaluetta, jota saatettaisiin lämmittää maalämmöllä.

Tänä vuonna valmistui ensinnäkin GTT:n tekemä 16-sivuinen tekninen selvitys: Nina Leppäharju, Tuomo Turunen ja Jarmo Kallio: Bergansin geoenergiatutkimukset ja energiakaivokentän mallinnus (GTT 19.3.2010, ladattavissa pdf:nä täältä). Selvitys käsittelee sitä, miten paljon ja millaisin ratkaisuin maalämpöä olisi saatavissa alueen kallioperästä suurkiinteistöjen tarpeisiin. Siinä on oikein hyvää perustietoa myös pienrakentajille siitä, miten kallioperä ja keruutekniikka vaikuttaa lämmönkeruuseen. Yksi johtopäätös on se, että keruukenttä ja kaivojen väli kannattaa sijoittaa aika väljästi, jotta lämmöntuotto olisi mahdollisimman hyvä. Kannattaa lukea!

Toiseksi valmistui VTT:n tekemä 60-sivuinen selvitys Riikka Holopainen, Sirje Vares, Jouko Ritola & Sakari Pulakka: Maalämmön ja -viilennyksen hyödyntäminen asuinkerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä (VTT Tiedotteita 2546; pdf-tiedosto ladattavissa täältä). Siinä selvitetään mm. se, kuinka kustannustehokas ja luontoystävällinen maalämpö ja -viilennys on verrattuna kaukolämpöön. Johtopäätös on se, että paras ratkaisu taloudellisesti saattaa oll 50 %:lle mitoitettu maalämpö, joka tuottaa noin 98 % tarvittavasta lämmöstä lämpöpumpulla ja loput vastuksilla.  Lisäksi selvitetään lämmönkeruukentän rakentamisvaihtoehtoja ja koko hankkeen taloudellista toteutusta. Jälkimmäisessä johtopäätös on se, että maalämmön lisäkustannuksen taloudellinen takaisinmaksuaika on 4-7 vuotta eli yllättävän lyhyt.

Selvityksen loppuosa käy lävitse sekä maalämmön että kaukolämmön hiilijalanjäljet. Niissä maalämpö oli kaukolämpöä parempi kaikissa muissa vaihtoehdoissa, paitsi siinä, jossa maalämmön mitoitus on vain 30 %.

Lukekaa hyvät ihmiset nämä, varmaan herää ajatuksia. Hienoa, että löytyy aluerakentaja, jota on kiinnostanut selvittää kunnolla alueen lämmitysvaihtoehdot.
« Viimeksi muokattu: 01.10.10 - klo:15:32 kirjoittanut Kuumaa_kalliosta »

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 054
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Hienoja kerrostalojen maalämpötutkimuksia Espoossa
« Vastaus #1 : 02.10.10 - klo:11:14 »
Kiitos hyvistä linkeistä!

1. linkki: s.14 "Tupla-U-putken käyttö vähentää kaivojen määrää sekä kaivojen yhteissyvyyttä."

Tuo oli yllätys, mutta toisaalta taas tuossa 4 putkijärjestelmässä kaivojen välinen etäisyys saatiin 2 metriä suuremmaksi, joka sekin vaikuttanee kun tilaa on rajatusti.

Jani
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Re: Hienoja kerrostalojen maalämpötutkimuksia Espoossa
« Vastaus #2 : 02.10.10 - klo:21:26 »
Lainaus
Tuo oli yllätys, mutta toisaalta taas tuossa 4 putkijärjestelmässä kaivojen välinen etäisyys saatiin 2 metriä suuremmaksi, joka sekin vaikuttanee kun tilaa on rajatusti.
Kun kallioperästä saadaan ammennettua vain tietty määrä lämpöenergiaa, voidaan se joko kerätä kaksiputkijärjestelmällä ja tiuhemmalla kaivovälillä tai neliputkijärjestelmällä harvemmalla kaivovälillä, ihan kummin vaan. Eipä siinä kustannuksissa ole varmaan oleellisia eroja. Enemmän voi vaikuttaa se, miten hyvin keruukenttää on käytössä.

Pientaloissa neliputkinen vaihtoehto saattaa olla ainakin silloin hyvä, jos sillä päästään vaikkapa yhteen 200 metrin lämpökaivoon eikä tarvitse porata kahta 120 metrin kaivoa.