Lämpöpumput > Jämä

Jämä star 10 rst

(1/15) > >>

pmarjeta:
Lämpökeskuksemme tuhoutui tulipalossa joulukuussa 2022 ja samalla vanha järjestelmä: kattila ja varajja sekä Oilonin 2016 asennettu mlp, joka oli kytketty suoraan 1000 l varaajaan. Konetta ruokki 2*300 m maapiiri ja se toimi moitteetta tuohoutumiseensa asti. Ainoa heikkous oli käyttövesikierron puuttuminen järjestelmästä: kierukka oli vain pannussa. järjestelmä oli yksinkertainen: jos löit puuta pesään, niin mlp pysyi mykkänä ja toisin päin. Systeemillä lämmitettiin lämpökanaalin kautta päärakennusta (alle 100 neliötä pattereilla) ja konehallia (noin 150 neliötä ja noin 500 kuutiota, lattialämmitys). Maalämpöä käytettiin vain päärakennuksen lämmittämiseen, konehallia ja samalla sitten koko pakettia lämmitettiin puulla

Vakuutusyhtiö korvasi meille uuden järjestelmän järjestelmän. Systeetmi haluttiin rakentaa edellä jo mainitunlaiseksi, eli mlp pääasiassa päärakennukseen ja puu konehalliin, mutta mitoitettiin niin suureksi, että mlp pystyy tarvittaessa pitämään konehallin ainakin plussan puolella. Paikallinen putkari ehdotti meille kotimaista pakettia, johon olin idean tasolla varsin tyytyväinen. näin päädytiin Arimaxin kattilaan ja Jäspin 1000 l varaajaan 3 kierukalla (aurinkokeräinvaraus) sekä Jämä star 10 rst mlp-koneseen 100 litran puskurivaraajalla. itse luonnollisesti pidin jo itsestään selvänä, että kun kerta vakuutusyhtiö maksaa, niin laitetaan vimpan päälle järjestelmä ja mlpumpuksi tulee luonnollisesti invertteri. No ei tullut...

1. pumppu pelasi 1. vuonna huimat 350 kwh-tunnin edestä, eli ei käytännössä lainkaan. 1.11.2023 asennettiin uusi kone ja se on pelannut moitteetta. AINOA asia, mikä minua ihmetytti, oli karmea kännistysten määrä sekä myös koneen korkeat käyttötunnit, samoin korkea sähkön syönti:

Tähän mennessä, siis 1.11.2023 - 20.2.2024 välillä, kone on kännistynyt 3573 kertaa, käyttötunnit 1413, josta käyttövettä 335 h. Sähköä kuluu keskimäärin 50 kwh/vrk alle 100 neliön talon lämmittämiseen. Toki lämpökanaali hukkaa osan lämmöstä ja tali on ollut kova täällä Napapiirilla, mutta silti kaikki nuo paparetrit tuntuu hurjalta varsinkin, kun putkari sanoi asentaessa, että "saatte myydää polttopuut pois, tämä kone pitää koko shitn lämpimänä alle 10000 kwh/vuosi"...

Mitä tässä voi tehdä? 

Kone on ja pysyy on/off-koneena ja vaihto invertteriin on kallis. Putkaria en saa vastuuseen: kauppakirjassa lukee Jämä star 10 rst maalämpöpumppu ja vaikka suusanallisesti kysyin, että onko inverter ja vastattiin "kyllä", niin se on mahdoton todistaa. Tehdas pesee kätensä; se on toimittanut jo uuden pumpun veloituksetta.

Koneen toiminta ei tällaisenaan vastaa ns. käyttötarkoitusta. Sähkön kulutus on kovaa ja käyttö tehotonta suhteessa kulutukseen, lisäksi kone käynnistyy jatkuvasti ja käy paljon. Pitäisikö mylly kytkeä 100 l puskurivaraajan sijaan 1000 litran varaajaan toiminnan tehostamiseksi?

Ideoita, kiitos!!



Matias:

--- Lainaus ---Pitäisikö mylly kytkeä 100 l puskurivaraajan sijaan 1000 litran varaajaan toiminnan tehostamiseksi?
--- Lainaus päättyy ---

Tällä muutoksella ainakin käynnistykset harvenee ja taukojaksot pitenee.
Meillä on 1250l:n varaaja, 9kw:n on/off pumppu ja keskimäärin 6 käynnistystä/vrk. ;)

tomppeli:
Ihan ilmeisesti syynä on liian pieni lämpöä varastoiva vesimassa.
Ison varaajan liittäminen maalämpöjärjestelmään vähentäisi käynnistysten määrää, joka on nyt lähes 30 kertaa vuorokaudessa.
Suuri käynnistysten määrä lyhentää kompressorin elinikää.
Sähkön kulutukseen se ei vaikuta.
Syy kulutukseen pitäisi selvittää.
Onkohan kone käyttänyt vastuslämmitystä?

pmarjeta:
Moro

Aikakerroin on 21 eli 6 kw vastuksella noin 120 kwh tähän asti eli kokonaiskukutukseen suhteutettuna (YLI 5000 KWH) ei mitään.

jmaja:
Vähän vaikea hahmottaa onko tuo 50 kWh/vrk nyt paljon vai ei. Ollaan kuitenkin napapiirillä ja vain vuoden kylmin jakso, joka vielä on ollut poikkeuksellisen kylmä, mukana tuossa keskiarvossa.

Talo ei liene uusi tai edes kovin tuore. Miten se on eristetty? Paljonko on menolämpö? Onko tallia lämmitetty maalömmöllä. Onko tuo 50 kWh/vrk pelkkä MLP vai kokonaiskulutus?

Onko nyt siis käyttöveden kierto ja missä se kiertää? Se voi olla pääsyyllinen sekä käynnistysten määrään että kulutukseen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta