Lämpöpumput > Oilon Geopro

Oilon Cupe 13 easyace

(1/1)

JuhPee:
Moro,

Laitteen asetuksia olen ihmetellyt.

Ensinnä asentajan jäljiltä, asetusten mukaan lämmityspiirissä on varaaja käytössä. Todellisuudessa lämmityspiirissä ei ole varaajaa. Mikä on tämän merkitys toiminnan kannalta?

Toinen kohta jota ihmettelen on käyttöönottovalikon kohta lämmityspiiri 1. Asetuksen mukaan käytössä on suorakytkentä. Mutta todellisuudessa lämmityspiirissä on lämpöjohtopumppu. Tosin pumppu ei ole lämpöpumpun ohjaama, koska asentaja ohjeisti että pumppuun virta pistotulpalla. Eli onko kyseessä suorakytkentä lisäpumpulla?

Putkikaaviosta tulkitsen että lämmityspiirissä tulisi olla ilmanpoistoventtiilit. Paisuntasäiliössä on ilmanpoisto, mutta ilmeisesti tämän lisäksi pitäisi olla automaattiset ilmanpoistot niin meno kuin paluulinjassa?

Putkikaavion mukaan lämmityspiirissä pitäisi myös olla lianeroitin. Sellaistakaan ei löydy.

Erikoisuutena putkivedoissa on lämmityspiirissä oleva ohivirtausputki. (Liitteenä kuva.) Putki yhdistää lämmityspiirin menovesi ja paluuvesi putket. Mielestäni tuo sotkee lämmityspiirin lämmitystä. Asentaja perusteli putkea sillä että tarvitaan koska uponorin jakotukkiin on tarkoitus asentaa automaattiset toimilaitteet. En täysin ymmärrä tuon merkitystä koska jakotukissa ohitusputki ja toimilaitteiden ohjauksessa varmistus.

Millaisia ajatuksia tällainen asennus herättää?

Lisänumerona vielä tuo laitetakuu. Noin 1/2 vuotta laitteen asennuksen jälkeen luin laitteen kyljestä että rekisteröimällä laite, 2 vuoden takuu laajenee 5 vuoden takuuksi. Oilonin netissä luki että kun asentaja on tehnyt rekisteröinnin niin Oilon lähettää todistuksen laajennetusta takuusta.
Kyselin tätä takuu asiaa Oilonin edustajalta. Asenne oli töykeä ja vastaus lyhyesti että hän ei tiedä, eikä näe mitkä laitteet on rekisteröity. Kysy myyjältä.
Myyjältä asiaa tiedustelin, lupasi rekisteröintiä selvitellä. Kuulemma Oilonilta vaikea saada ketään kiinni. Silloin oli 9/23. Tämän vuoden alkupuolella kyselin että miten asia etenee. Myyjä ei ole enää välittänyt vastata kyselyihin.
Onko muilla tuo takuu asia mennyt maaliin?

Heikka:
Moi,

En ole asiantuntija, mutta saman merkkinen pumppu löytyy 2022 syksyllä asennettuna.

Ensinnä asentajan jäljiltä, asetusten mukaan lämmityspiirissä on varaaja käytössä. Todellisuudessa lämmityspiirissä ei ole varaajaa. Mikä on tämän merkitys toiminnan kannalta?
Kannattaa varmasti laittaa suorakytkentä, jos erillistä varaajaa ei ole. Varmasti jotain vaikutusta on.

Minulla on suorakytkentä ja kaksi lämmityspiiriä. Toisessa piirissä on erillinen pumppu. Sitä ohjataan maalämpöpumpulla. Tämä vaatii lisäohjaimen pumppuun ja sitten ohjaus onnistuu. Toiseen pumppuun otetaan syöttö erillisestä vaiheesta, ei maalämpöpumpun syötöistä.

Ilmanpoisto pitää olla, minulla ne on meno ja paluu puolen korkeimmalla kohdalla. Asiantuntevampi saa kommentoida onko pakolliset molemmilla puolilla.

Tuosta lianeroittimesta en ole varma lämmityspuolella, mutta ainakin maapiirissä sellainen on syytä olla.

Mielenkiintoinen putkiveto meno ja paluuputkissa ja ainakin maalikon silmiin näyttää oudolta. Tähän saa perehtyneempi ottaa kantaa. Minulta löytyy huonekohtainen säätö jakotukeista, mutta olen laittanut pyynnöt täysille ja lämpötilaa ohjataan kiertoveden lämpötilalla (lämmityskäyrä). Jakotukista säädetään sopivat virtaamat / huone. Näin ymmärtääkseni hyötysuhde on parempi.

Takuusta muistelen sen verran, että täytin itse lomakkeen Oilonin verkkosivuilla. Sieltä tuli 5-vuotta takuulaput ja rekisteröintitodistus minulle ja asennusliikkeelle.

SamiK:
Oilonin materiaalipankista löytyy kytkentäkuvat, mutta täysin tollasta tapausta ei ole siinä kuvattu lainkaan. Kaikissa kuvissa missä on suorakytkentä on joko maalämpöpumpun lauhdutin pumppu kiertopumppuna tai erillisen kiertopumpun kaverina venttiiliohjattu lämmityspiiri. Loogisesti jos siellä on erillinen pumppu niin jossain on oltava vaihtoventtiilin ohitus, tai niin kuvittelisin.

Heikka:
Tarkennuksena tuohon omaan esimerkkiini. Lisäkierovesipumpun lisäksi löytyy 3-tieventtiili ja koko pakettia voi säätää maalämmön säädöstä. Näin saadaan märkiin tiloihin eri lämpö kuin kuiviin huoneisiin. Siinä vaiheessa, kun koneen vaihtoventtiili kääntyy tekemään käyttövettä, lisäpumppu kierrättää vettä omassa piirissä. Toteutus mahdollistaa myös kesäpysäytyksen kuiviin tiloihin.

Olisiko kuvassa olevassa kytkennässä haettu juuri käyttöveden tekotilanteeseen toteutus, jossa lisäpumppu kierrättää vettä? Kun koneen lämmityskiero pysähtyy käyttöveden teon ajaksi, niin lisäpumpun pitää pysähtyä tai pitää olla ”paluuyhteys” kiertoon. Kysymys lienee kuinka paljon kiertovettä menee ohi koneen lämmityksen vaakaputken kautta? Tämä varmasti vaikuttaa siihen, miten koneen lämmöntuotto seuraa säätökäyriä ja kuinka paljon kierto vaihtelee vaakaputken kautta. Kytkentäkuvissa oli kyllä selkeät ohjeet lisäpiirin/pumpun kytkennästä. Mielestäni tuo ei ole kyllä oikein toteutettu, mutta se on vain mielipide amatööriltä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta