Lämpöpumput > Thermia

Thermia atlas 18 pätkäkäynti ja säätövinkkejä

(1/3) > >>

Therminaattori 2028:
Terve, Tässä reilu 1,5kk seuraillut Atlaksen 18 tekosia ja nytkun alkaa pakkasta vähän olemaan niin käynti olisi mukava saada tasaiseksi. Juttua olen lukenut Sorvarin thermia atlas 4-18. Säätöihin en pahemmin ole vielä koskenut, kun ei oikeen varmaa tietoa, mistä kannattaisi aloittaa. Ulkolämpötila kun heiluu 0...+2 asteessa, niin käynnistyskerrat vuorokaudessa on noin 10kpl. Parisen tuntia kompura sammuksissa ja noin 25min lämmitystä. Nytkun on pientä pakkasta -2...-3, niin käynnistyskerrat 12kpl vuorokaudessa. Puolitoistatuntia kompura sammuksissa ja noin 25min lämmitystä.

Tosiaan kokoonpano on 100L puskurivaraajalla jossa ulkoinen kiertovesipumppu. Kiertovesipumppu ALTECH 2.0 CPAX 2.0. Kaivot 2x195m. Keruupiirin jakotukki teknisessä tilassa sisällä, josta kaivoille vaakavedot 35m ja 41m. Joo tunnustan tuli hieman ylisuuret kaivot.  Patterilämmitys kohde, kaksilehtiset patterit 11kpl (yhdessä neula kokonaan jumissa) vuosimallia 1990. Alkuperäiset termarit, jotka kaikki auki. Samassa kierrossa on 3 lattialämmityspiiriä, niille ei ole erillistä sunttia. (1piiri jumissa). Tosin näissä lattialämmityspiireissä on mekaaniset termostaatit, jotka nyt säädetty 2,5/5 eli noin puoleenväliin. Puskurivaraaja kytketty 4-putkikytkennällä. (Mlp koneelle kaksi putkea ja kiertoon meno/paluu). Ulkolämpötila-anturi on, sisällä ei ole mitään antureita huoneilmaa haistelemassa.

Lämpöasetus koneessa 20C ja ainut muutos mitä viikko sitten tein, niin laskin ulkoisen patterikiertovesipumpun nopeutta, asentajat olivat jättänyt sen 100%. Ennen kiertonopeuden laskemista mlp pumppu kävi pätkäkäyntiä. Samana päivänä ja oikeastaan samalla hetkellä, kun kiertonopeutta laskin, niin asennusfirma tuli takuu käynnille. Vaihtoivat naarmuisen etupaneelin ja siinä yhteydessä käytettiin koneesta virrat pois. Kun virrat laittoi takaisin päälle ja kompura lähti päälle, niin pumppu osasikin jäädä 2 vaihteelle ja pätkäkäynti loppui. Tästä meni puolitoista päivää eteenpäin, jolloin sisälämpö oli noussut yli pyynnin 22,5 asteeseen ja tuli sisälle vähän "liian lämmin" Laskin lämpöasetusta koneesta 19C ja kompura sammui. Sitten alkoi taas pätkäkäynti. Ulkoisessa kiertovesipumpussa on kolme eri nopeutta, niin se on nyt edelleen puolessa välissä, mutta pätkä käynti jatkuu. Lämmöt nostin takaisin 20C. Syy miksi nopeutta tuli laskettua, niin patteriverkostossa oli semmoinen ikävä kohina. Kohina aavistuksen vaimeni, mutta ei poistunut.

Koodilla 718293 pääsin katsomaan koneen säätöjä, mutta ilmeisesti tuolla koodilla ei vielä näe kaikkea?

Lämmitysjärjestelmä: Patteri
Lämpökäyrä: 41
Menojohdon pienin arvo: 20
Menojohdon suurin arvo: 60
Kausittainen pysäytys: 17
Lämmitysaika: 00:30:00
Mukavuustekijä: 3x
Vaihteen asennon viive: 00:05:00
Laskettu tarpeen käynn./pys. raja: 4
Kiinteä menoveden asetusarvo: 0 (pois)

Käyttövesi
Tila: Economy
Käynnistys: -> Nämä lämpötilat seilaa ulkolämpötilan mukaan
Pysäytys: -> Nämä lämpötilat seilaa ulkolämpötilan mukaan
Anturin vaikutus: 0.65
Käyttöveden aika: 1:00:00
Käynnistys lämpötilan laskiessa:  (on)
Ota legionellatorjunta käyttöön:  (ei)
Kuumennusväli: 0 päivää
Kuumennusaika: 0 min
Pysäytyslämpötila: 60

HGW
Ohjaus aktiivinen:  (on)
HGW:n  maks. Lämpötila: 95
Lämpötilaero käynnistys: 10
HGW, latauspoikkeama: -4

Kone ainakin osaa jäädä päälle, mutta saisiko säätöjä paremmaksi? Nytkun tulisi oikein kylmää, yli -10C niin näkisi, että tiheneekö pätkäkäynti, tai tuleeko muuten luonnollisesti se piste, että kone tajuaa jäädä päälle pienellä vaihteella.

Toivottavasti ei kovin sekavasti tullut asiaa esitettyä. Alla vielä kuva tältä päivältä Onlinesta. Säätö apuja vähän kaivattaisiin. Terveisin Okslahti

Rojcordy:
Mitkähän mahtaa olla maalämpöpumpun (sisäisen) ja puskurin välisen kiertopumpun nopeusasetukset, jos niitä käy tarkastelemassa tuolla huoltokoodilla?

Pakkasta ja pyyntiä alkaa olla kuitenkin jo aika reilusti ja silti heittää menoveden lämmitysjaksolla reilusti yli halutun dT:n ollessa samalla pieni. Veikkaisin, että säätämällä sisäisen kiertopumpun minimi nopeutta pienemmälle (20-30%) ja rajoittamalla maksimi nopeutta (30-50%), saisi tuon patteriverkoston pumpun ja sisäisen kiertopumpun virtaamat paremmin tasapainoon. Samalla kannattaa katsoa, että keruupiirin pumpulla on koko toiminta-alue käytettävissä.

Nyt vaikuttaa vähän siltä, että sisäinen pumppu käy liian kovalla ja sekoittaa välittömästi pienen puskurisäiliön, joka johtaa tuollaiseen ON-OFF-tyyppiseen toimintaan.

realii:
Voisit koittaa muuttaa tuon "Laskettu tarpeen käynn./pys. raja: 4" arvoon 6.

Sitten "HGW:n  maks. Lämpötila: 95" voi tipauttaa noin korkeasta lukemasta arvoon 80.

Patteriverkostosta voi ottaa kokonaan paikaltaan irti kaikki termostaatit joille ei ole käyttöä, eli ole tarvetta saada jotain huonetta viileämmäksi, esimerkiksi makuuhuonetta. Ainakin omassa kohteessani vaikka oli termostaatit kierretty kokonaan auki, ne silti kuristivat kiertoa. Patterit lämpenivät heti paljon paremmin ilman kiinni olevia termostaatteja. Tässä yhteydessä myös painelin karaa kiinni auki kiinni auki, jotta varmasti palautuu kokonaan auki.

Tuolla kertomallasi koodilla aukeaa asetuksien alta myös kiertovesipumput. Atlaksen lämmönjaon kiertovesipumpun nopeutta voisi myös olla hyvä säätää, kun oletusarvoisesti se taitaa olla 30%-100%. Testaa vaikka alkuunsa suhteellisen hyväksi havaittua pienin nopeus 30%, suurin nopeus 30%, virtauksen valmiustila 30%.

Ulkoinen kiertovesipumppu voi myös olla aika pienellä nopeudella, ja sitten tarpeen mukaan sen nopeutta voi vähän korotella ja katsoa vaikutusta käyntiin.

Sorvar:
Tämä ei ole ammattilaisen säätöohje vaan random kulmahiomakoneenkuljettajan jorinaa. Säädöt kummelityyliin omavastuulla.

-"Säätöpyörä" siihen 20
-Säätäisin lämpökäyrää pudottamalla sisälämpötila oikeaksi. Tuon kertoman perusteella laittaisin lämpökäyräksi aluksi 39. (Lämpökäyrän laskeminen voi olla hyväksi myös lattialämmityksen takia, ettei mene laatta turhaan liian kuumaksi)
-Lämmitysaikaa voisi kokeilla pidentää vaikka tuntiin ja katsoa onko vaikutusta  "pätkäkäyntiin"

Rojcordy:
Ja kuten realiikin tuossa totesi, niin sisäisen kiertopumpunhan voi periaatteessa laittaa vaikka vakionopeudellekin, jos ei ole pattereissa termostaatteja käytössä tai ne ovat aina auki. Taitaa vaan Atlaksessa olla sama kuin Calibrassakin, ettei sisäistä kiertopumppua saa vakionopeudella minimissään pyörimään kuin 30 % teholla. Se on ainakin omaan järjestelmään liian suuri nopeus, joten olen määritellyt kiertopumpun toiminta-alueen minimi ja maksimi nopeuksia rajoittamalla (minimi 24% ja maksimi 30%).

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta