Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kosteiden tilojen lattialämmityksen viileys- ja toiminta myös kesäaikaan  (Luettu 704 kertaa)

Poissa SamHoo

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 22
  • Maalämpöfoorumi
Huomenta,

Calibra 7 on nyt päivitetty uusimmalla ohjelmistolla 13.0.10. Harmikseni sieltä ei löytynyt oikeastaan mitään uusia toimintoja/ominaisuuksia esim. lämpökäyrän säätöä joka ilmeisesti on ollut jo jossakin aiemmassa ohjelmistoversiossa mukana?  

Seuraavaksi täytyisi löytää oikeita säätöjä ja asetuksia jakotukkien, puskurivaraajan, lämmityksen kiertovesipumpun ja Calibra 7:n välille. Kyseessä vajaa vuosi sitten saneerattu n. 150m2 kohde yhdessä tasossa. Kuivien tilojen lattialämmitys on tehty Rothin lämmönluovutuslevyillä joissa 16mm putket. Kosteat tilat- ja kodinhoitohuoneen lattia on toteutettu Rothin ClimaSystem Compact järjestelmällä jossa 10 mm putkea. 

Teknisessä tilassa on seuraavat laitteet:
- Thermia Calibra-7
- Thermia puskurivaraaja WT-V100 E17
- Grundfos Alpha 1 L 25-60 180 kiertovesipumppu (huoltomiehen mukaan tämän nopeutta ei ohjata Calibralla)

Kiertovesipumpulta eteenpäin lähtee runkolinjat kahdelle jakotukille jotka molemmat sijaitsevat talon vastakkaisissa päädyissä. Näiden runkolinjojen jako on tehty kiertovesipumpun jälkeen putkimiehen toimesta jakamalla meno- ja paluu T-kappaleella.

Piirejä jakotukeissa on käytössä 6 ja 7 joihin kaikkiin on säädetty Rothin suunnitelman mukaiset esisäädöt. Kaikki esisäädöt on tehty paluupuolen jakotukkeihin. Menopuolen jakotukin säädöt on täysin auki. Tästä eräs asentaja kuitenkin mainitsi, että esisäädöt tehtäisiin menopuolelle ja mahdolliset toimilaitteet sitten laitetaan paluupuolelle. Rothin ohjeet taas opastavat tekemään kaiken edellämainitun paluupuolelle jonka mukaan kaikki on nyt tehty. Kumpi on siis parempi- ja oikea tapa vai olenko ymmärtänyt asian väärin? 

Kosteiden tilojen- ja kodinhoitohuoneen piireissä ei ole mitään toimilaitetta / termaria vaan ainoastaan esiasetus jakotukissa. Sauna/pesuhuone on yhtä samaa piiriä jonka esisäätöarvo on täysin auki ja sen pituus on suurempi kuin kodinhoitohuoneen piirin jossa esisäätöarvo on suunnitelman mukainen n. 1.25 kierrosta. Muissa kuivissa huonetiloissa jakotukin esisäätöarvot on tyypillisesti 1-2 kierrosta jonka lisäksi näiden huoneiden piireissä on toimilaitteet sekä termostaatit.

Lukemani perusteella olen ymmärtänyt, että näillä lämmönluovutuslevyillä toteutettu lattia tarvitsee asteen pari korkeamman menoveden lämmön verrattuna betonivalu ratkaisuihin, myös meno- ja paluuveden lämpötilaero on usein matalampi kuin paksuissa betonivaluissa. Olenkin saanut huoneiden lattioille mukavan lämpötilan n. 30-31 asteen lämpökäyrällä jossa hiukan hienosäätöjä puoleen jos toiseen. Tällöin myös sisälämpötila on ollut sopiva 21-22 astetta. Tämä myös talviaikaan.

Nyt haasteena on kuitenkin saada kosteiden tilojen ja kodinhoitohuoneen laatoitettu lattia pysymään lämpimänä (myös kesäaikana kuivumisen vuoksi). Useimmiten lattialaatta tuntuu viileältä-aivan kuin lämpimän kierto lakkaisi ja/tai muuttuisi olemattomaksi. En ole vielä laittanut mitään mittauksia Thermian meno- ja paluuputkiin jotta voisi tarkistaa mitä lämpöä lattiapiiriin oikeasti lähtee ja sieltä palaa, mutta ainakin Genesiksen kautta katsottuna menovesi on esim. 30-asteista jos olen sen asettanut tavoitteeksi. Grundfosin kiertovesipumpun asetuksista olen kokeillut kaikki nopeus- ja toimintavaihtoehdot läpi, mutta siitäkään mikään ei oikein tee ratkaisevia eroja näiden laatoitettujen lattioiden lämpöön. Tuntuisi aivankuin Thermialta ei menisi puskurivaraajaan lämmintä vettä tarpeeksi tiheään vai voisiko olla, että tuo 10 mm putki kosteissa tiloissa vaatii suurempaa kiertoa jota tuo nykyinen Grundfors ei kykene tuottamaan tässä kokonaisuudessa?

Voisiko joku täällä olevista ammattilaisista hiukan vinkata oikeaan suuntaan miten olisi järkevintä edetä jotta saisi myös nuo laatoitetut lattiat tuntumaan lämpöisiltä? Onko ratkaisu vain nostaa menoveden lämpötilaa Calibrasta ja termareilla sitten kuristaa huoneissa alemmaksi vai jopa poistaa termostaatit ja sitten jakotukin esisäädöllä kuristella piirejä pienemmäksi? Syntyisikö tällaisesta kuristamisesta mahdollisesti suhinoita noihin jakotukkeihin? Näiden vaihtoehtojen lisäksi Calibra 7:ssa on vähintäänkin "reilusti" asetuksia jotka eivät myöskään aukea kaltaiselleni normaalikäyttäjälle. Iso kokonaisuus jossa paljon pieniä tekijöitä :(
- 150m2 OKT yhdessä tasossa
- Tuulettuva alapohja
- Lattialämmitys tehty lämmönluovutuslevyillä / laatalla
- Thermia Calibra 7 + puskurivaraaja