Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Jaksottaisen korotuksen käyttö aurinkosähkön hyödyntämiseksi.  (Luettu 358 kertaa)

Poissa migitsugi

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
 • Maalämpöfoorumi
Pumppuna Nibe F1226-8, ja molemmat AUX tulot jo käytössä (kiukaalta "estä lisäys", sekä sisälämpötila anturi). Haluaisin päästä hyödyntämään aurinkosähköä. Kyseisellä pumpulla ei juuri ole kovin hienoja älyominaisuuksia, eikä käsittääkseni edes ajastusmahdollisuutta (korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä!).

Ajattelin muuttaa käyttövesiasetukseksi "säästö", ja muuttaa "legionellakuumennuksen" aikataulun: 2 viikon välein klo 00:00 --> joka päivä puolen päivän aikaan, jolloin aurinko todennäköisemmin korkella, ja ylituotanto suurimmillaan.

Ideana siis kuumentaa käyttövesi sinne 60C(?), ja kun säästömoodi (matala käynnistyslämpötila) on normaalisti päällä, niin kenties pumpun ei tarvitsisi tehdä käyttövettä ennen kuin vasta seuraavan päivän "legionellakuumennuksen" käynnistyttyä, aurinkosähkön ylituotannolla. Tällä siis korvattaisiin AUX-ohjattu "tilapäinen luksus", mikä kaiketi tekee aika pitkälti saman asian?

Miltä tämä kuulostaa?

Toinen, mikä toki himottaisi, olisi saada ajastetusti käyrää nostettua pari pykälää ylituotannon ajaksi, jotta pumppu lataisi talon laattaan vähän extraa, ja näin ollen yöaikainen lämmityksen tarve jäisi myös lämmitysveden osalta vähäisemmäksi. Onko tähän mitään temppuja, KUN kaikki AUX tulot on jo käytössä?

Myös muita optimointitemppuja tällä vähä-älyisellä pumpulla vastaanotetaan mieluusti :)

Poissa tk-

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 848
 • Maalämpöfoorumi
Itseäni mietityttää, että onko noilla kummallakaan aux-tulolla tällä hetkellä mitään tähdellistä tehtävää? Eli voitko rajoittaa sähkövastuksen tehon manuaalisesti dip-kytkimellä niin, että sulake riittää niissä harvoissa tilanteissa (jos semmoista milloinkaan edes tulee) missä sekä kiuas että pumppu on täydellä sähköteholla päällä? Ja lisäksi tuo sisälämpömittaus, harvemmin jos koskaan sitä edes tarvitsee jos on oikein säädetty lämmönjako. Etenkään jos on lattialämmitys.

Eipä tuon ulkoinen säätö oikein muuten onnistu jos aux-liitäntöjä ei ole käytettävissä.

Tuo legionellakuumennus aktivoi lopussa myös sähkövastuksen jos kompressorin teho ei riitä. Toki niin tapahtuu myös muissa tilanteissa missä lämpöä ei saada kompressorilla nostettua tavoitteeseen. Toki hyötysuhde nyt on huonoimmillaan jo muutenkin tuolla korkeissa lämmöissä.
Keski-Suomi, omakotitalo 2019, vesikiertoinen lattialämmitys
Nibe F1145-8 + Jäspi GTV500, kaivo 178m
142m2 (690m3) + varasto 21m2 + pihasauna 18m2 (lämpökanaali n. 10m)

Poissa migitsugi

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
 • Maalämpöfoorumi
Kiitos vastauksesta. Asiallisia huomioita. Pitääpä selvitellä minkä takia ylipäätään tuo kiukaan "lisäys estetty" on asetettu. Ylituotantoa on sen verran, että hyötysuhde ei aiheuta murhetta. Eli onko tosiaan ihan ok laittaa legionellakuumennus ajastetuksia "tilapäinen luksus" korvikkeeksi?

Voisi olla kova laittaa se, ja sitten lisäksi siihen kiukaan inputtiin vaikkapa käyrän nosto. Ja toki tämä kaikki olisi hienointa järkätä ylituotannon mittaukseen perustuen. Eli esim. Shelly + virta-anturit + releitä.