Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpöpumpun asennus urakka vai tuntitöinä, kannattavampaa kuin könttänä?  (Luettu 2824 kertaa)

Poissa MS77

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 7
 • Maalämpöfoorumi
Hei,

Mietinnässä jos itse ostaisi laitteet ja asennuksen tilaisi erikseen. Nyt pyytänyt tarjouksia niin pelkästään viilennyskonvektorin  perushintaan on lykätty n. 800€ ylimääräistä.

Ilmeisesti kustannustehokaasti kannattaa tuo reikä ostaa omanaan, laitteet itse ja asennus erikseen.

Miten muut olette toimineet ja onko suositella urakoitsijaa pumpun asennuksessa?

Mukavaa vuotta 2022 kaikille!

Poissa jmaja

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 942
 • Maalämpöfoorumi
Päädyin itseasennukseen lopulta. Aloitin kysymällä muutaman kokonaistoimituksen. Hinnat olivat mielestäni todella kovia ja erityisesti lisähinnat esilämmitys/jäähdytys-kytkennästä ja uima-altaasta. Kokonaispaketti oli 25 500 € 220 m kaivolla ja Bosch 7001i 12 kW:llä. Se ei sisältänyt esilämmitys/jäähdytyspatteria, mutta sisälsi uima-allaslämmönvaihtimen. Tarjous on kahden vuoden takaa, luultavasti nyt olisi vielä kalliimpaa.

Päädyin sitten tilaamaan nuo erikseen ja aloitin 230 m kaivosta, joka maksoi 7340 € 50 mm keräimellä vedettynä tekniseen tilaan. Mutta poraus epäonnistui.

Sitten pitkän selvittelyn jälkeen päädyin pohjavesilämmitykseen. Sellaisesta nuo toimittajat eivät olleet kuulleetkaan, joten ei heiltä olisi saanutkaan kokonaistoimitusta ja tuskin edes asennusta. Ehkä joku putkimies olisi kytkenyt minun suunnitelmien mukaan.

Päädyin siis suunnittelemaan ja asentamaan kokonaan itse. Tuota 25 500 € vastaava asennus tullee maksamaan itse tehtynä n. 10 000 € (en ole pitänyt tarkkaa kirjanpitoa). Epäonnistuneesta kaivosta ei tarvinnut maksaa lainkaan. Pohjavesilämmitys vaati 200 € putkea, 500 € lämmönvaihtimen, 500 € porakaivopumpun (meni entiseen juomavesikaivoon) ja 200 € meni ketjukaivurin vuokraan. Asennustarvikkeisiin meni n. 1000 € ja MLP maksoi 7300 €.

Tulihan tuosta kaivo -> pohjavesi lähes 6000 € säästö, mutta ilman sitäkin siis tuosta kokonaistoimituksesta tuli lähemmäs 10 000 € säästö.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa nibe S1255

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 15
 • Maalämpöfoorumi
Lämpöpumppu tuli hankittua itse maapiiri kaivettiin 2x400m omalla koneella samoin putken asennus pumpun viereen putki on erittäin helppo asettaa kaivuuseen jos on käytössä kelakärry itse lainasin vesilaitokselta.kyselin aluksi loppuasentajaa ensin kolmesta paikkaa esim kahdesta hanakat liikkeestä kumpakaan ei suostunut kytkemään pumppua kun sanoin hankkineeni itse maalämpöpumpun >:(  yksi lvi liike ei asenna ko merkin pumppuja. lopulta laitteeen kytki päivän varoitusajalla oman kulän putkimies. Asensi kahtena päivänä yhteensä noin 10 tuntia maksoi rento 3000 eur tarvikkeineen tätä pidin melko hintavana, koko projekti maksoi 13500 eur. ihan peruskytkentä ei esim mitään varaajaa jonka ostin pumpun mukana 500 eur tämä vielä asentamatta puskurivaraajaksi en ole varma asennetaanko- tästä vois antaa neuvoksi että jos hankkii vermeet ja tai tekee osan asennuksista itse on hyvä olla tiedossa asentaja  joka valmis jeesaamaan jos tarvii. Myös loppupeleissä kytkentä aika simmppeli homma jos peukalo on oikealla kohtaa kämmentä ja mielenkiintoa löytyy