Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Miten toteutan lattialämmityksen ?  (Luettu 446 kertaa)

Poissa KaiVanto

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
 • Maalämpöfoorumi
Miten toteutan lattialämmityksen ?
« : 05.12.22 - klo:00:31 »
Pyydän näkemystä energia- ja kustannustehokkaaseen toteutukseen.
Talo 1,5 krs puurakenteinen 2008 omakotitalo. Sijainti Mikkeli. Lämmitystarve 6,3 kW. Talossa vesipatterit ja pilp. Kosteantilan ja keittiöremontin yhteydessä tarkoitus toteuttaa lämmiönjako ja -tapa remontti. —->>LTO, lattialämmitys ja maalämpö.
Talossa puurakenteinen rossipohja -> 200mm villaa->> u-arvo 0,23. Aika huono. Miten toteutan matalan lattialämmityksen ? Patterilämmityksellä jatkaminen ei tule kysymykseen.

30 mm paksuus korotus max -> ilman lattiamateriaalia.
Kosteat tilat 15 m2 —>> betoni valu 70 mm -16 mm putkella?
Kuivat tilat …
Vaihtoehto c - lämpölattia
-12-mm putki
- n.15 mm eps.uritettu
- heijatuslevyt
- laminaatti tai kivivinyyli

Vaihtoehto d- Plaanovalu
-12-14 mm putki 150 mm kk
- Plaanovalu 30 mm
- heijastuslevyt tai ilman
- kivivinyyli.

Mietityttää moni asia..esim.
- plaanolattian energiatehokkuus
- lämpölattian varaamattomuus
-Menevän veden ja palavan veden lämpötila ja kiertonopeus, molemmissa vaihtoehdoissa-> versus arvio?!
- 12 mm putken kokonaisvesitilavuus yhteensä vain 60 litraa
- puskurivaraaja ?

Muu vaihtoehto?


Tavoitetaso 5000 Kwh vuosikulutus lämmitys ja kv.
 

Poissa euroshopperi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 526
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Miten toteutan lattialämmityksen ?
« Vastaus #1 : 05.12.22 - klo:02:00 »
Tein n. 130 neliötä LK systemsin EPS16 järjestelmällä lattioita. Pohjana sekä lastulevy, että betoni. Viimeisimmän tein tasoitevaluna lämmönluovutus levyjen päälle. Eli n 5-6 mm paksu massa itsetasoittuvaa alumiinipeltien päälle ja lattiaksi 5 mm vinyylilankku. Koko yläkerta vedettiin suoraan alumiinipeltiin laatat kiinni laastilla. 600 x 600 laatat 10 mm porssia on järkyttävän tehokkaat. Valitsin tuon LK EPS16 sen takia, että oli ainoa, jossa on tosiaan alumiinipeltiä ne pinnat. Folioihin en uskonut tässä hommassa pätkääkään.
Törkeä hinta tietysti tuli, mutta melkoisen nopeasti sujui homma vaikka asuttiin remontin päällä kirjaimellisesti. 2 huonetta tuli hölmöyksissään tehtyä laminaatilla kelluvana alumiinipeltien päälle ja tulen tilaisuuden salliessa tekemään tuolla tasoitemassalla ja vinyylillä. Eli 12 mm putkella tulee nuo EPS16 ja piirejä tulee törkeä määrä ja jakotukkeja on nyt 3 kpl lisää. EPS30 tulee 16 mm putkella ja siinä on hieman parempi lämpöeritys alaspäin.. mulla taas pystyi säilyttämään keittiön tasot ym paikallansa ja koneet mahtui entisiin koloihinsa, kun lattiapinta nousi vain 10 mm, kun lautaparketit lähti pois. 3 ovea joutui nostamaan, joista vain yhden kohdalla piti työntää uusi koolinki yläosaan. Termostaatti säätökelpoinen on tämä lattia ja melkoisen nopeasti lämpenee, tai toisaalta myös viilenee. Yöasetus toimii. Entiset betoniköntit lämpeni ja viileni päivätolkulla, eikä niissä mitään termareilla tehnyt. Nyt toimii vaikka huonekohtaisesti älytermareilla säädellä.
Tämä on sitten vain energiatehokas. Taisi tulla jotain 10 k€ päälle nuo levyt ja vermeet. Laatat sitten laasteineen päälle, ym tasoitteluita. Siistiä ja nopeaa toimintaa oli vedellä. Viimeisin huone taisi olla alta 3 vrk valmis laatoineen saumattuna ja listoitettuna, kun aloitus oli vielä patterit seinällä vettä täynnä. Lattiat ulos ja lattiat sisään.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m
17kW Viessmann 300 G+
390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+
Aurinkosähkö 2022. Fronius Gen24 10 kW + 34 kpl 375 W Doubleglass  12,75 kW.

Poissa tomppeli

 • Yleismoderaattori
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 8 233
 • Vanha pieru!
Vs: Miten toteutan lattialämmityksen ?
« Vastaus #2 : 05.12.22 - klo:08:23 »
Koska lattialämmityksellä lattian lämpötila on aina vähän korkeampi, kuin patterilämmityksellä, tulee lämmitystarve kasvamaan hiukan, ellei lattian lämmöneristystä paranneta merkittävästi.
Lattiassa kiertävän lämmitysveden lämpötila riippuu vahvasti lattian pintakerrosten lämmönjohtavuudesta.
Kivipinta on parhaiten lämpöä johtava; siksi kiertoveden lämpötila ei nouse kovin korkealle ja lämpövuoto talon alle jää pienemmäksi.
Paksu lautalattia ei sovellu lattialämmityskohteeseen. Kiertoveden lämpötila saattaa kovilla pakkasilla nousta +50 C tuntumaan ja lämpövuoto lattian alle kasvaa roimasti.
Maalämpökoneen hyötysuhdekin tippuu kovasti. Patterilämmitys on hyvä lautalattiakohteessa.
Lattialämmityskohteessa tulisi olla aina hyvä lattian lämpöeristys.

Poissa kaupunkitila

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 350
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Miten toteutan lattialämmityksen ?
« Vastaus #3 : 07.12.22 - klo:22:31 »
Kiitos Tomppelille ja Euroshopperille mielenkiintoisista näkökulmista. Täällä olen funtsinut vähän patterien rinnalle lattialämmitystä, mutta -70 luvun (betoni) laatta tuntuu kylmältä eikä liene kovin hyvin eristetty. Pattereille menee -2C lämpötilassa noin 29C. Lattialämmitys todennäköisesti tarkoittaisi enemmän lämpöä harakoille. Mutta toi Euroshopperin alumiinipelti -ratkaisu kiehtoo.
Alpha Innotec PWZSV Nordic Inverter - 9kw,  Purmo C22 -patterilämmitys, 250m kaivo, Vantaa
+ maaviileä 2 x Sabiana SK-32, Grundfos Alpha2 25-60 -pumppu