Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpökanaali  (Luettu 46817 kertaa)

Poissa Juhtappi

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Lämpökanaali
« Vastaus #40 : 24.09.22 - klo:18:51 »
Lueskelin tämän ketjun läpi kun on sama aihe nyt ajankohtainen. Talli on jo tehty ja siellä on MLP joka mitoitettiin tulevaa taloakin silmälläpitäen. Tallissa on jo tuloilmajäähdytys käytössä maalämpöliuoksella (Toimii kunhan pitää ilmanvaihdon "puolivälissä").
Tein yhden 250 mm viemäriputken tätä silmälläpitäen perustuksen ali ja siinä on lukuisia 15 asteen mutkia jotta saan 90 asteisen käännöksen mahdollisimman loivasti. Tätä ajattelin käyttää neliputkisen elementin läpivientinä.
Tämän lisäksi on 2 kpl 110 mm sadevesiputkesta tehtyä läpivientiä joista toisen suunnittelin kylmän veden läpivienniksi ja toisen sähköille.

Olisi vaan pitänyt tehdä enemmän ja/tai isompia läpivientejä kun ei tullut noita tehdessä mieleen tuo maalämpöliuoksen käyttö jäähdytykseen myös talossa.

Matkaa on 35 m lattianrajasta lattianrajaan kanaalia pitkin. Talon lämmitetty nettoala tulee olemaan 181 m2 ja lämpenee lattialämmöllä. Energiaselvitys kertoo että vakioidulla käytöllä laskettu energiankulutus olisi 13040 kWh.

Noiden läpivientien koon ollessa rajoittava tekijä, pähkäilin seuraavaa järjestelyä:
-Nelikanavaiseen elementtiin tulisi 32mm putkiin lämmityksen meno sekä paluu.
-Samaan nelikanavaiseen elementtiin kolmanteen 32 mm putkeen (paksumpiseinäinen käyttövesiputki) tulisi maalämpöliuoksen paluu.
-Neljänteen nelikanavisen putkeen (22*3mm) laittaisin lämpimän käyttöveden, ja talon päähän laittaisin pienen varaajan tämän jatkoksi jotta kuumaa ei tarvitse odotellla.

-Sähköjohdon kaveriksi 110 mm putkeen laittaisin eristetyn 32 mm putken jossa olisi maalämpöliuksen meno.

-Käyttövedelle (40 mm) jäisi oma 110 mm putki, tätä en eristäisi (kaivanto on aika syvä ja laitan päälle finnfoamia). Kaipa pienempikin putki kävisi(?).

Ylläolevalle järjestelyllä MX4-elementissä olisi vain lämpimiä putkia jolloin niiden toisiaan lämmittävä vaikutus ei tuntuisi käytössä. Näin minä tuon pikkupäissäni tuumailin. Onkohan tuossa kokonaisuudessa jotakin mitä olen ajatellut ihan väärin?