Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Aurinkopaneeleilta ”kaikki” energia omaan käyttöön – lämminvesivaraajaan  (Luettu 345 kertaa)

Poissa Ransu

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Eli, kyseessä on omakotitalo jossa lämmityksestä huolehtii maalämpö ja nyt on katolla ollut vuoden päivät aurinkopaneelit nimellisteholtaan 6,4kW.

Ajatuksena on siis saada taivaalta tuleva energia mahdollisimman tarkkaan omaan käyttöön niin että sitä menisi valtakunnan verkkoon mahdollisimman vähän. Eli, kun talossa on vähän kulutusta niin ylimenevä energia ohjataan lämminvesivaraajaan (500l) erillisen vastuksen kautta sen sijaan että se menisi valtakunnan verkkoon.

Systeemi toimii niin että tähän vastukseen ei kytkeydy valtakunnan verkko ollenkaan vaan jos talon kulutuksesta jää ”yli” vaikka 0,5kW niin se menee varaajan vastukselle (Fronius Ohmpilot järjestelmä).

Ongelma vaan on nämä lämminvesivaraajan ”kerrostumat” jotka aiheuttavat sen että vastuksen (varaajan alaosassa) termostaatti katkaiseen lämmityksen 85 asteen kohdalla (säätö ”tapissa”) jolloin ylhäällä veden lämpö on vasta noin reilu 70 astetta. Tämän jälkeen syöttää sitten ylijäämä energian valtakunnan verkkoon, joka jo näin toukokuussa alkaa tuossa puolen päivän jälkeen.

Haaveeni olisi saada koko varaaja illaksi tuonne 85 asteen lämpöiseksi jolloin se kestäisi seuraavaan aamuun ja ehkä jopa suihkutkin ilman että maalämpöpumppu lähtisi ollenkaan käyntiin.

Olen tullut siihen tulokseen että ongelma on siinä että vesi ei sekoitu varaajassa ja vastuksen termostaatti katkaisee lämmityksen vaikka suurin osa vettä ei ole lähelläkään 85 asteista. Voihan termostaatissakin olla jotain häikkää ja se katkaiseen sähköt liian aikaisin?

Mitähän ratkaisuja tähän voisi olla? Isompi varaaja tai toinen rinnalle (no en ajatellut investoida). Saisiko tuota nykyisen varaajan vettä sekoitettua/kierrätettyä siellä varaajassa jotenkin helposti niin että lämpötilat tasaantuisivat? (patterikierron lisääminen ei auta) vai miten tämän ”ongelman” saisi ratkaistua?

Jos jollain on tämä Fronius Ohmpilot järjestelmä niin miten on toiminut, saatko kaiken hyödyn irti?

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 885
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Tuo verkkoon syöttäminen ollut nyt toukokuussa hunajaa, jotains 15c/kWh keskimäärin riippuen järjestelmistä... kannattaa mieluummin tonne verkkoon varastoida sitä ylimääräistä PV energiaa.
Ottaa sitten lainan takasi yön aikana tai seuraavana päivänä. Huomenna osan tunteja huitelee 20c/kWh eikä taida alle 15 mennä.
« Viimeksi muokattu: 25.05.22 - klo:09:27 kirjoittanut Roori »