Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Viilennyskonvektorin valintaa  (Luettu 1357 kertaa)

Poissa neptunus

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Viilennyskonvektorin valintaa
« : 18.01.22 - klo:20:26 »
Omakotitalon rakennusprojekti menossa. Tarvitsisi jossain vaiheessa tehdä valinta viilennyskonvektorista. LVI-urakka on kokonaisurakkana joka sisältää maalämpöjärjestelmän lisäksi myös maaviileän seinäkonvektoreineen. Urakoitsija ehdottanut Gree LOMO 36-A mallia sekä Sabiana CVP-ECM-T4. Näillä vaikuttaisi olevan melkolailla samat speksit (teho, ilmavirtaus, ääni), tosin tuo Gree on pienempikokoinen Sabianaan verrattuna. Tuo Sabianan malli on myös invertterimoottorilla, kun Green kone on ilmeisesti portaittaisella säädöllä? Gree myös hieman edullisempi.

Osaisiko joku sanoa eroja näiden kahden koneen tai yleisesti valmistajan välillä tai suositella jotain muuta vaihtoehtoa? Tai muita asioita joita tässä kannattaisi ottaa huomioon.

Kiitos vastauksista!

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Viilennyskonvektorin valintaa
« Vastaus #1 : 19.01.22 - klo:01:33 »
Itselläni on epäilys, että ECM-moottorilla varustettujen konvektoreiden laakerit saattavat alkaa pitää ääntä nopeammin kuin perinteisten konvektoreiden johtuen moottorityypin ominaisuuksista. Tämä on vain yleinen havainto enkä osaa sanoa, onko Sabianan puhaltimen moottorissa käytetty riittävän korkealaatuisia kuulalaakereita. Sabianan konvektorit yleisesti ottaen ovat antaneet laadukkaan vaikutelman (itselläni on pari vastaavaa kapeampaa mallia perinteisellä moottorilla). Kaiketi myös Sabianaa saa perinteiselläkin moottorilla Green tapaan. Sabianan perinteisessä mallissa on valittavissa lisää nopeusvaihtoehtoja noille kiinteälle kolmelle pykälälle laitteen sisällä, eli asentaja pystyy noita hiukan muuttelemaan, jos on tarvetta.

Asennusperiaatteet noissa ovat käsittääkseni hiukan erilaiset (katselin Green asennusohjetta ja Sabinanan tunnen ennestään). Eli Sabiana on tarkoitettu asennettavaksi niin, että putket tulevat laitteen takaa seinästä lävitse ja putkistot ovat saman tapaiset, joita käytetään vesijohtojen asennuksissa ja putkisto tuodaan konvektorin kuoren sisään ja liitäntä tehdään tuolla (laitteen vasemmassa reunassa edestä katsoen). Putkien vetäminen pitkin pintaa vaatii ylimääräisiä virityksiä, jos haluaa siistin tuloksen, mutta liitäntä seinän lävitse tulevaan valmiiseen putkistoon on selväpiirteinen ja luotettavan oloinen kaikin puolin. Kondenssiveden keruukin on otettu esimerkillisesti huomioon liitäntäratkaisussa. Gree taas liitetään samaan tapaan putkistoon kuin tyypillinen ilmalämpöpumppu ulkoyksikköön paitsi että kumpikin putki on samanpaksuinen (paksumpi kuin ilmalämpöpumpun sisäyksikön paksumpikin putki). Tuon putkijoukon pystyy vetämään melko siististi koteloon myös seinäpintaa pitkin. Putket asennetaan normaalisti läpi seinästä ulkopuolelta eristettävänä yhtenä pakettina (putket lähtevät laitteen oikeasta reunasta ja ovat taivuteltavaa kuparia. Liitokset tehdään tyypillisesti seinän takan luokkaa puolen metrin päässä siitä, mistä ne laitteesta lähtevät. Itselläni on myös useampi Green konvektoria muistuttava toisen merkkinen konvektori, yksi tuollainen leveäkin. Asennuspaikka voi joskus ratkaista, kumpi putkiston liitäntäpaikka, vasemmassa vai oikeassa päädyssä, on kulloinkin soveliaampi.