Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: MLP vakuutuskiista  (Luettu 1548 kertaa)

Poissa VillaV

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
MLP vakuutuskiista
« : 12.07.22 - klo:09:57 »
Hei,

Koska foorumilla on selvästi maalämpöön ja niiden sielun elämään perehtynyttä väkeä niin kysytäänpä raadin mielipidettä vakuutusasiaan. Alkuun varoituksen sana että kertomus on pitkä…

Taustaa

Ostin uudehkolle mökillemme sähköauton latausaseman ja tilasin sen asennuksen paikalliselta sähköurakoitsijalta. Mökki on vuokrakäytössä ja mökin sähkönkulutus on varustelusta (esim ulkoporeallas) johtuen suhteellisen korkea.

Sähkön kulutustiedoista pystyin toteamaan että talvella 25A pääsulakkeet eivät tule riittämään ilman kuormanhallintaa. En kuitenkaan halunnut rajoittaa lataustehoa, siispä tilasin liittymän korotuksen ja pyysin sähköasentajaa korottamaan pääsulakkeet 25A => 35A latausaseman aseunnuksen yhteydessä. Asentajan kanssa sovimme myös että latausasema konffataan 9kw teholle täyden 11kw sijaan.  Näin siksi että kulutuspiikit ennen latausaseman asennusta olivat olleet jo lähellä 25A riittävyyttä.

Tässä vaiheessa tuli vastaan yllätys, mittauskeskus oli mitoitettu max 25A virralle eikä pääsulakkeiden vaihtaminen onnistunut. Sähköasentaja ei suostunut päivittämään keskuksen sisäistä kaapelointia vaan vaati mittauskeskuksen vaihtamista  Vastahakoisesti suostuin tähän ja sovimme päivän mittauskeskuksen vaihdolle vuokrauksen lomassa.

Mittauskeskuksen vaihto

Sähköverkkoyhtiön edustaja ja sähköurakoitsija tulivat sovittuna aamuna tekemään mittauskeskuksen vaihdon. Mökki kytkettiin verkkoyhtiön toimesta irti sähköverkosta ja asentaja aloitti mittauskeskuksen vaihdon. Päivän edetessä asentaja ilmoitti verkkoyhtiölle että mittauskeskus on vaihdettu ja verkkoyhtiö kävi mittaroimassa uuden keskuksen sekä kytkeämässä sähköt takaisin tolpasta. Tässä vaiheessa kuormaa keskukselle ei vielä ollut kytketty. Verkkoyhtiö teki keskuksella tarkistusmittaukset ja totesi kaiken olevan kunnossa. Sähköasentaja jatkoi työtään kytkemällä kuormia yksitellen uuteen keskukseen. Mökillä on erillinen ryhmäkeskus päärakennuksen puolella ja päivän edetessä sähköt päärakennukeen palautuivat. Tämän jälkeen asentaja jatkoi mittauskeskuksella olevien kuormien kytkentää: viemäriupumppaamo, ulkoporeallas, saunarakennuksen sähköt ja tekniikka, sekä maalämpöpumppu.

Ongelmia 
   
Päärakennuksen sähköjen palautumisesta oli kulunut jo muutama tunti ja aloin ihmetellä mikä kestää. Menin tekniseen tilaan käysäiseen tilannetta ja sain kuulla että maalämpöpumpun käynnistymisessä on ongelmia. MLP etukansi oli auki ja asentaja teki mittauksia keskuksen sisältä. Koska asiaan ei alkanut löytä ratkaisua kutsui hän työkaverinsa avuksi. Yhdessä he tulivat lopputulokseen että MLP kompressori ja piirikortti ovat rikkoontuneet. Kaikki muut sähkölaitteet oli kytketty takaisin ja toimivat normaalisti. Koska vuokramökille oli tulossa seuraavana päivänä asiakkaat, eikä pumpun korjaamisesta ollut toivoa, tuli kiire etsiä uusi pumppu rikkoontuneen tilalle.  Uuden vastaavan pumpun löytäminen ei ollut helppoa perjantaina klo 16 jälkeen, mutta lopulta löysin identtisen uuden pumpun lähettyviltä. Kiitos Scanwam ja AIT edustajat, ja anteeksi että häiritsin teitä pe iltana :). Sain siis sovittua pumpun vaihdon seuraavalle päivälle ja siirrettyä mökille tulossa olevien asiakkaiden sisäänkirjaantumista päivällä eteenpäin.

MLP vaihto ja lisää ongelmia

LVI asentajat tulivat seuraavana aamuna ja ottivat vanhan pumpun irti ja laittoivat uuden tilalle.  Pumpun vaihdon yhteydessä LVI asentajat tekivät uuden pumpun sähkökytkennät turvakytkimelle, mutta paikalle tullut samainen säköasentaja tarkasti kytkennät ennen virtojen kytkemistä. No persilleenhän se meni ja uuden MLP:n piirikortista nousi savut. Hetken ihmettelyn jälkeen LVI asentajat huomasivat virheellisen kytkennän turvakytkimellä ja myönsivät  virheensä. Onneksi he kuitenkin tiesivät laitteen mistä voivat hakea vastaavan piirikortin. Uuden piirikortin asennuksen ja turvakytkin kytkennän korjauksen jälkeen uusi MLP saatiin lopulta tulille.

Urakoitsijan vastuuvakuutus

Sähköasentaja ei myöntänyt että olisi tehnyt virhettä mittauskeskuksen vaihdon yhteydessä ja urakoitsija oli vastahakoinen laittamaan vahinkoa omaan vastuuvakuutukseensa. Lopulta he kuitenkin suosuivat näin tekemään. Urakoitsijan vastuuvakuutus oli otettu vakuutusmeklarin kautta Turvasta. Noin parin kuukauden jälkeen sain Turvasta päätöksen että he eivät korvaa vahinkoa.  Alla päätöksen oleelliset kohdat:

Tapahtumakuvaus

Lainaus
Työt aloitettiin irrottamalla sähkölaitteet ja tekemällä laitteet jännitteettömiksi. Asennuksen jälkeen pääkeskus otettiin takaisin sähköihin. Kun sähkölaitteet oli otettu takaisin käyttöön, rikkoutui vuonna 2017 hankitusta Alpha Innotec –merkkisestä ja PWZSV 62H3S –mallisesta maalämpöpumpusta alkuperäinen kompressori ja piirikortti.
Ennen kuin sähköauton latausasemaa alettiin asentaa, kytkettiin maalämpöpumpusta virta pois turvakytkimestä. Kun sähköt ja turvakytkin kytkettiin uudelleen päälle, rikkoutui maalämpöpumpun kompressori ja piirikortti välittömästi.
Asennusvaiheessa ei huomattu mitään poikkeavaa laitteissa tai työn tekemisessä.

Päätöksen perustelut

Lainaus
Maalämpöpumpun maahantuojan Scanvarnin mukaan maalämpöpumpun virrat kytketään päälle ja pois turvakytkimestä. Tehdystä työstä saadun selvityksen perusteella vakuutetun työmenetelmässä ei voida havaita olleen mitään poikkeavaa, eikä työtä olisi voinut tehdä millään muulla tavoin. Maalämpöpumpun tekeminen jännitteettömiksi suoritettiin asianmukaisesti siten, kuin se kuuluukin suorittaa eli turvakytkimestä, eikä jännitteettömäksi tekeminen olisi ollut mahdollista millään muulla tavoin. Vakuutettu ei myöskään huomannut asennusvaiheessa mitään poikkeavaa laitteissa tai työn tekemisessä. Asennustyötä ei myöskään olisi voinut tehdä mitään muuta menetelmää käyttäen. Vahingon ei voida katsoa aiheutuneen vakuutetun syyksi luettavasta huolimattomuudesta, laiminlyönnistä, välinpitämättömyydestä tai muusta moitittavasta menettelystä eli tuottamuksesta. Maalämpöpumpun kompressorille ja piirikortille aiheutunut vahinko on syntynyt riippumatta vakuutetun tekemästä asennustyöstä.

Koska en ollut päätökseen tyytyväinen pyysin nähtäväkseni Scanvarm lausunnon johon vakuutusyhtiö viittasi.

Vakuutusyhtiön kysymys:

Lainaus
Meillä on käsiteltävänä vahinkoasia joka koskea 2017 hankitun AIT merkkisen maalämpöpumoun rikkoutumista. Maalämpöpumpusta otettiin virta pois turvakytkimestä. Maalämpöpumpun kompressori ja samalla myös piirikortti rikkoutui, kun sähköt kytkettiin päääle ja turvakytkin käännettiin on-asensoon. Kysyisinkin, miten kyseisen maalämpöpumpun sähköt oikeaoppisesti tulisi ottaa pois, ettei laite rikkoudu? Saako maalämpöpumpun sulkea turvakytkimestä ja jos ei, niin ilmeneekö se laitteebn asennus- tai käyttöohjeista?

Scanvarm vastaus:

Lainaus
AIT maalämpöpumpuissa ei ole erillistä päälle/pois-kytkintä vaan virrat kytketään päälle turvakytkimestä. Yksikössä on vaihevahti, joka estäää laitteiston käynnistymisen, jos verkkojännitteessä on ongelmia. Se ei kuitenkaan estä mahdollisen ylijännitteen pääsyä laitteistoon. Yleensä vastaavat rikkoutumiset johtuvat 0-johtimen katkoksesta tai hetkellisestä puuttumisesta (esim. Puu kaatuu linjalle) tai virtapiikistä sähköverkossa.

Poissa VillaV

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 12
  • Maalämpöfoorumi
Vs: MLP vakuutuskiista
« Vastaus #1 : 12.07.22 - klo:09:58 »
Jatkoa edelliseen...

Uudelleenkäsittelypyyntö

Vakuutuspäätöstä lukiessa ensimmäinen ajatus oli että vakuutusyhtiön edustaja ei tainnut ymmärtää kokonaisuutta. Eihän tässä kiistanalaista ollut se että onko turvakytkimen käyttö ok, vaan se että miksi pumppu hajosi? Niinpä tein uudelleenkäsittely pyynnön:

Lainaus
Minun on hankala uskoa tässä vahingossa sattumaan. Vuosien aikana maalämpöpumppu on tehty useamman kerran virrattomaksi turvakytkimestä ja lisäksi sähköt ovat olleet poikki muutaman kerran sähkökatkojen takia. Näillä kerroilla maalämpöpumppu on käynnistynyt normaalisti kun virrat on palautettu tai ne ovat palautuneet. Latausaseman asennuksen yhteydessä Kuusamon sähköpalvelu vaihtoi sähköpääkeskuksen eli teki maalämpöpumpun kytkentään muutoksia keskuksen päässä. On hankala uskoa että sekä piirikortin että kompressorin rikkoontuminen oli vain sattumaa kun kyseessä oli vain 4v vanha laite ja koska ongelmia virrattomaksi tekemisessä ei ole aiemmin ollut. Mielestäni asiantuntijan lausunto (“Yleensä vastaavat rikkoutumiset johtuvat 0-johtimen katkoksesta tai hetkellisestä puuttumisesta”) tukee sitä että sähkökytketkennässä on tehty virhe keskuksen päässä.  Lisäksi totesin että myös uutta korvaavaa pumppua asentaessa tapahtui vahinko jonka asentajat myönsivät. Uudesta pumpusta rikkoontui piirikortti kytkentävirheen vuoksi. Tämä kertoo asentajien huolimattomuudesta ja virheen mahdollisuudesta myös ensimmäisen vahingon sattuessa. Sähköpalvelun yleisestä huolimattomuudesta kertoo myös latausaseman virheellinen asentaminen. Asentajien kanssa oli sovittu, että asema asennetaan 3x13A virralle, mutta näin ei tehty. Sen sijaan latausasema oli kytketty virheellisesti yhden vaiheen taakse.

Myöhemmin aloin myös miettiä että noinkohan MLP:n virtoja oli edes katkaistu turvakytkimestä? Tai miksi olisi koska meillä ei ole vastaavaa kytkintä ulkoporealtaalle, pumppaamolle tai muille kuormille... Mutta koska en ollut seuraamassa asennusta on minun hankala tähän varmuudella ottaa kantaa. 

Uudelleenkäsittelypäätös

Reilun 4kk odottelun ja useiden peräänkyselyjen jälkeen Turva teki päätöksen uudelleenkäsittelyn osalta:

Lainaus
Katsomme edelleen, että vahinko ei ole ollut seurausta 10.12.2021 tehdystä asennustyöstä. Saamiemme selvitysten mukaan vahinko on ollut seurausta siitä, että turvakytkimessä ei jostain syystä ole kytkeytynyt nolla päälle. Urakoitsijan asentaja ei ole asentanut turvakytkintä eikä ole tehnyt ennen vahingon sattumista kytkentöjä siihen, joten nollan kytkeytymättä jääminen ei ole ollut seurausta hänen toiminnastaan. Vahingon jälkeisenä päivänä, putkiasentajien tekemien töiden jälkeen oli piirikortti palanut uudestaan, minkä jälkeen urakoitsija teki turvakytkimeen muutostyöt. Siitä lähtien maalämpöpumppu on toiminut asianmukaisesti. Tämäkin osoittaa, että vika on ollut turvakytkimessä. Lisäksi todettakoon, että vahingon sattumisen jälkeen perjantaina 10.12.2021 paikalle tullut toinen asentaja oli tarkistanut kytkennät keskuksella ja todennut niiden olevan kunnossa.
Koska tämäkään päätös ei miellyttänyt pyysin vielä nähtäväkseni päätöstä tehdessä käytetyt lausunnot. Näistä ei juuri uutta tietoa tullut esiin mutta ohessa

Urakoitsijan lasku:
Lainaus
Latausaseman asennus, pääkeskuksen vaihto, tarkastukset ja mittaukset. Maalämpöpumppu vauriotunut sähkökatkon aikana, syytä ei tiedetä. Keskuksen vaihdon yhteydessä jatkettu MLP:n syöttökaapelien johtimet jatkosholkeilla. Maalämpöpumppu on sammutettu turvakytkimestä ennen töihin ryhtymistä.

Sähköasentajan työkaverin lausunto
Lainaus
Menty paikalle toiseksi asentajaksi epäselvän tilanteen vuoksi. Maalämpöpumpun johdonsuojakatkaisimet lauenneet. Tarkistettu kytkennät keskuksella, todettu että on ok, Käytetty kompressori liitin piirikortilta pois paikaltaan ja johdonsuojakatkaisin kytketty päälle -> pysyvät päällä. Kompressori rikkoontunyt shkökatkon aikana / sähköihin takaisin kytkettäessä ja samalla rikkonut piirikortin.

Nykyhetki ja kysymys

Alkuun mainittakoon että kiitos kotivakuutukseni Pohjolassa sain suuren osan kuluista takaisin heiltä. Omavastuu, pumpun ikävähennys, menetetyt vuokratulot, nähty vaiva yms toki jäi oman piikkiin. Kyse ei siis oikestaan ole enää rahasta vaan periaatteesta.

Uudelleenkäsittelypäätöksessä Turva nostaa turvakytkimen vahingon syyksi. Kytkimeenhän ei alkuperäisen työnyhteydessä “koskettu” vaan se avattiin vasta pumppua vaihdettaessa. Ja kyllä pumpun vaihdon yhteydessä LVI asentajat tekivät kytkentä virheen, jonka sähköurakoitsija tarkasti mutta ei huomannut. Tämän jälkeen pumpun johdon kytkentä turvakytkimellä toki korjaattiin mutta muita muutos/korjaustöitä sen osalta ei tehty. Jos kytkin mahdollisesti aiheutti alkuperäisen vahingon, niin miksi kytkintä ei vaihdettu?

Viimein kysymys foorumin jäsenille: Tuleeko jollekulle mieleen mikä tahansa muu kuin sähkökytkentään liittyvä syy joka mahdollisesti olisi rikkonut kompuran ja piirikortin? Ja onko joku kenties törmännyt turvakytkimen takia tapahtuneisiin laiterikkoihin? Mikäli asialla väliä niin Turvakytkin on mallia Norwesco SA 325H.

Näillä näkymin tulen valittamaan päätöksestä seuraavalle taholle, mutta jos arvon foorumi löytää MLP rikkoontumiselle sähkötöistä riippumattoman järjellisen syyn niin ehkä jätän valituksen tekemättä.

Vikit

Jos harkitset talon/mökin rakentamisesta niin varmista että mittauskeskus on luokiteltu 50A virralle. Hintaero 25A vs 50A luokiteltujen välillä on pari kymppiä ja säästät mahdollisesti ison vaivan tulevaisuudessa maailman sähköistyessä.

Jos omistat 25A mittauskeskuksen ja tarvitset suurempia pääsulakkeita älä usko ensimmäistä sähköurakoitsijaa keskuksen vaihdosta. Mittauskeskuksen sisäisen kaapeloinnin päivittämisen osalta asentajien mielipiteet tuntuu vaihtevan suuresti. Kotonamme oli sattumoisin sama ongelma, ja täällä asentaja ei edes muuta ehdottanut kun keskuksen sisäisen kaapeloinnin päivittämistä.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 580
Vs: MLP vakuutuskiista
« Vastaus #2 : 12.07.22 - klo:19:03 »
Lainaus
Ja kyllä pumpun vaihdon yhteydessä LVI asentajat tekivät kytkentä virheen, jonka sähköurakoitsija tarkasti mutta ei huomannut. Tämän jälkeen pumpun johdon kytkentä turvakytkimellä toki korjaattiin mutta muita muutos/korjaustöitä sen osalta ei tehty. Jos kytkin mahdollisesti aiheutti alkuperäisen vahingon, niin miksi kytkintä ei vaihdettu?

Jos kyseessä olevan lämpöpumpun päävirtakuva on samanlainen kuin tässä liitetiedostostossa niin siitä puuttuu kahden vaiheen kytkentä turvakytkimeltä lämpöpumpulle.Toisen (L2 ) vaiheen sähkö menee kompressorille.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m