Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpöpumpun ohjaus nykyisessä sähkömarkkinatilanteessa  (Luettu 2205 kertaa)

Poissa Nopea

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 13
  • Maalämpöfoorumi
Sähkön tukkuhinta on Suomessa vaihdellut viime päivinä melkoisesti, FI-alueella hinta oli 5.12.2021. tuntislotilla 07-08 91.90 EUR/MWh, 7.12.2021 se oli 1000.70 EUR/MWh. Lähde: Nordpool Market Data.

Tukkuhintaan perustuva kärkitieto on suoraviivaista tuoda pumpulle. Oilonin tapauksessa on mahdollista tiloja on neljä ns. normaalitilanne, draw block, draw wish ja draw forced, eli yksi tilamuuttuja, jolla on neljä tilaa. Kysymys on siten ohjauksesta ja siitä, että mitä ohjauksella optimoidaan. Oilonin käyttöohje ei ole kovin selvä ohjauslogiikan suhteen tai että minkälaista optimointia ohjain tekee, esim. kompressorin modulointi puuttuu kokonaan ohjeesta.

Osaisiko joku selittää lämpöpumpun ohjauslogiikkaa tilojen lämmityksessä, erityisesti sen suhteen että missä määrin seuraava pitää paikkansa?

1 lämpökäyrältä katsotaan lämmityksessä käytettävän menoveden lämpötila, pumppu nostaa menoveden lämpötilan asetusarvoon jollain nopeudella, esim. suojakäytön tasolta 15 astetta -> lämpökäyrän antamalle 42 asteeseen. Ääritapauksessa aika minimoitaisiin. Mikä määrittää tämän tehon tai siis ajan, joka on lämmönluovuttehon fuktio? Voiko siihen vaikuttaa, miten?
2 Kun asetusarvo on saavutettu, kompressori sammuu.
3 Kompressori käynnistyy kun jokin ennalta asetettu arvo alittuu. Mitä vaihtoehtoja tälle arvolle on? Käyttöveden lämmityksessä se on ilmeisesti ennalta asetettu delta käyttövesivaraajan ja käyttövesivaraajan tavoitelämpötilan välillä.

Kysymys on, että ja kun edeltävänä päivänä tiedetään seuraavan päivän tuntihinnat, niin mitä pumpun pitäisi tehdä matalan selvityshinnan tunteina. Varmaankin pakottaa käyttöveden lataus esim. 60 asteeseen ja nostaa tilojen lämmitysveden paluuveden lämpötilaa esim. tasolle 25 tai 30  astetta. Jos paluuvesikin on "lämmintä" niin silloin voitaneen sanoa, että tiloihin on varastoitunut lämpöä sen verran mitä mahdollista. Sitten vaan odotellaan seuraavaa alhaisen selvityshinnan tuntislottia, jos tiloista vuotaa lämpöä ja eikä matalan selvityshinnan tuntia ole näköpiirissä, niin silloin joko lisätään villasukkia jalkaan ja odotetaan suojauskäyttöä tai muutetaan tilapäisesti pumpun ohjausta.

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Pitäishän tuossa olla kohtuu monimutkainen ohjelma, jolla pumppua ohjataan. Jos tietää 24 h eteenpäiin sähkön hinnan, rakennuksen tuntikohtaisen lämmitystarpeen ja jotkut kriteerit sisälämpötilalle sekä käyttövedelle. Ehkä myös lattioiden/pattereiden lämpötilalle.

Ohjelman pitäisi sitten osata laskea miten rakennus ja käyttövesi jäähtyy ja lämpeää sekä miten COP muuttuu menolämpötilan ja tehon (invertteri) funktiona. Tuosta voisi sitten laskea aina optimaalisen tehontuoton ajalle, jolle ennuste ja sähköhinta on. Tuossakin on vaikeuksena se mihin tilaan kämppä jää lopuksi tai on ennen kuin saadaan seuraava ennuste.

Pelkkä hinta -> kärkitieto on aika kaukana optimaalisesta ja johtaa helposti siihen, että kämppä on turhaan kuuma, viilenee liikaa tai joudutaan lämmittämään kalliiseen aikaan.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 50
  • Maalämpöfoorumi
En ole pörssisähkön käyttäjä, mutta sellainen mielikuva uutisoinnista on jäänyt että yöllä sähkö olisi edullisempaa ja päivällä sitten kallista, päälle vielä se että hinta on joinakin tunteina päivällä hinta varsin veret seisauttavaa. Noin jos tolla logiikalla ajatellaan niin silloin kannattaisi painaa mahdollisimman suuri varaaja kuumaksi yöllä kuumaksi ja antaa jäähtyä päivällä. Onhan noita vastaavia systeemejä suorassa sähkölämmityksessäkin, painetaan yöllä laatta jonkun asteen kuumemmaksi ja annetaan jäähtyä päivällä. Vaatii toki melkoista varaajaa jotta tuo onnistuu.

Poissa marianne13

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • Maalämpöfoorumi
Itse olen säädellyt ohjauspaneelista säästöasetuksia päälle, kun pörssisähkön hinta on ollut kallista. Kallis jakso on kestänyt nyt pitkään. Takka lisälämpönä on pitänyt huonelämpötilan 20 asteen tienoilla, mutta lattiat ovat aika viileät.

Lämpöpumppu uusittiin 2 kk sitten ja nyt vasta opettelen sen säätämistä. Alkuperäisillä asetuksilla talo lämpeni aluksi liikaa, kun otimme takan käyttöön. Termostaattien säätämisellä ei ollut vaikutusta. Säädin sitten  lämpötilakäyriä alas ja vieläkin lisää siinä vaiheessa, kun sähkön hinta ylitti kipurajan. MLP:n kulutus onkin ollut viimeisen 2 vkon aikana vain 10 kWh/vrk.

Meillä takan lämmitys ja puusauna mahdollistaa pörssihinnan kanssa pelaamisen kovilllakin pakkasilla, etenkin jos kalliit jaksot ovat lyhyitä. Kivitalo varaa lämpöä hyvin, mutta toisaalta jäähtyneen talon lämmitys takaisin normaaliin kestää pitkään. Ensi yönä Palataan normaalimpaan hintatasoon muutamaksi tunniksi, mutta tuskin aamulla tepastellaan kivilattialla varpaisiltaan.

Aiemman lämpöpumpun kulutuksen seuranta ja säätäminen  (rv. 2002) vaati visiitin tekniseen tilaan, siksi se sai puksuttaa lämpöä asetuskäyrien mukaan pörssihinnan tasosta riippumatta.



Poissa Halkoholisti evp

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 44
  • Maalämpöfoorumi
En ole pörssisähkön käyttäjä, mutta sellainen mielikuva uutisoinnista on jäänyt että yöllä sähkö olisi edullisempaa ja päivällä sitten kallista, päälle vielä se että hinta on joinakin tunteina päivällä hinta varsin veret seisauttavaa. Noin jos tolla logiikalla ajatellaan niin silloin kannattaisi painaa mahdollisimman suuri varaaja kuumaksi yöllä kuumaksi ja antaa jäähtyä päivällä. Onhan noita vastaavia systeemejä suorassa sähkölämmityksessäkin, painetaan yöllä laatta jonkun asteen kuumemmaksi ja annetaan jäähtyä päivällä. Vaatii toki melkoista varaajaa jotta tuo onnistuu.

Eipä juuri kannata. jos on 3000 litran varaaja ja sen lataa 30=>60 asteeseen niin sinne menee energiaa varastoon noin 100 Kwh. 5 COPilla ostosähköä menee 20 Kwh. Jos normaali päivän ja yön välinen hintaero pörssisähöllä on luokkaa 5 cent niin säästää euron. Mutta on otettava huomioon, että samalla cop huononee. Ja pitää olla tehokas pumppu, että pystyy lämmittämään taloa ja varaajaa yhtäaikaa. Ehkä jos on varaaja valmiina niin voi harkita. Ja laattaan lämmön varastoinnissa sama homma lisättynä ylimääräisillä lämmönvaihteluilla. Itse en viittinyt ruveta moiseen.

Asia on tietysti eri jos nämä tämänsyksyiset poikkeavan suuret hinnanvaihtelut jää pysyvämmäksi ilmiöksi.
viessmann 222-G 10,4 KW, kaivo 300m, 3000L varaaja, lattialämmitys, puukattila varalla,  , 325 neliöt, 930 kuutiot, käyttöönotto 12/20, Oulu

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 864
  • Maalämpöfoorumi
Pörssisähkösopimus kannattaa suojata hintakatolla, itsellä se oli maksuton ja 8.5 snt/kWh maksimihinta. Muutaman euron kuussa maksoi tuo suojaus viime kesänä muilla myyntiyhtiöillä kun niitä vertailin.

Sähkö voi olla hyvinkin halpaa keväällä kun tuo vähän isompi Olkikluoto 3 vedenkeitin starttaa ja tuulivoimaloita saadaan lisää käyttöön. Ei siis kannata sitoutua pitkiksi ajoiksi määräaikaisiin sopimuksiin. Normitilnteessa sähköä saa yollä melkein nollahinnalla pelkkä siirto menee, päivällä sitten kalliimpaa. Aika vaikea on tällaisilla 10 tkWh/ vuosikulutuksella tiliä tehdä. Jos olit isot aurinkopaneelit niin sitten voisi ostaa yöllä halvalla ja myydä päivällä kalliilla.
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo

Poissa SamiK

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 50
  • Maalämpöfoorumi
Niin, se kai lopulta on kyse siitä miten paljon on valmis tinkimään asumismukavuudesta ja kuinka paljon näkemään vaivaa säästääkseen. Noin itse saunon mielummin silloin kun tekee mieli, lämmitän taloa kun tarvitsee, samaan on päätyneet kaikki kaveritkin joilla oli pörssisähkö. Sitkein noista ehti ottaa turpaan meidän 5 talvikuukauden energia laskun verran kuukaudessa ennen kuin antoi periksi. Noihin määräaikaisiin saa muutosturvan, mikä tässä tilanteessa vain kannattaa maksaa, ottaa sitten keväällä halvemman sopparin kun sähkön hinta putoaa.

Aikaisemmin kun edellisessä talossa käyttövesi lämpeni vain yöllä, oli varaavaa lattia lämmitystä ymv, vuosi kulutuksesta 67 % oli yösähkön aikaan, en silti saanut omissa laskemissa pörssisähköä kannattamaan, liian pieni kulutus ja olisi pitänyt kelloa tuijottaa koska voi tehdä ja mitä. Täällä foorumilla taas voisin olettaa että kaikilla lämpenee käyttövesi samalla kuin talo, niin voisin olettaa että kulutus menee lämmityskaudella karkeasti 66 % päivällä ja 34 % yöllä, muulloin luultavasti 80/20%, tai vielä enemmän päivä sähköä. Noin arvioiden jos harrastuksen ja mielenkiinnon vuoksi haluaa koittaa "optimoida" pumpun käyntiä niin se on varmasti mielenkiintoista. Mutta jos tarkoitus on vain säästää tai selvitä yli näiden ehkä jo sairaiden tuntihintojen, niin takuu varmasti helpompaa on ottaa nyt muutamaksi kuukaudeksi kiinteähintainen soppari muutosturvalla.

Poissa harriba

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Sattui olemaan relekortilla varustettu RasPI jouten niin laitoin sen ohjaamaan IVT Greenline CE 14 (tms) pumppua. Toosa on täysteholle mitoitettu, ja hyvin on lämpö riittänyt pakkasillakin. Talossa on vesikierto betonilaatoissa.

Raspi päättelee spot-hinnoista sellaisen rajahinnan, jolla voi lämmittää vähintään 14 tuntia. Raspi sitten katsoo tasatunnein onko hinta tuon yli, ja jos on, niin blokkaa lämmityksen sulkemalla pumpun ulkoisen tulon. Asetuksista voi määrittää mitä kaikkea tuo ulkoinen tulo merkitsee.

Käytännössä siis lämmitys toimii yöaikaan. Tosin tänään halpaa oli aamuyön sijaan 12-16 välillä. Kuvittelisin että kiertovesipumppu on päällä koko ajan, se osaltaan tasaa lämpöjä pitkin kämppää.

Pienillä pakkasilla ei oikeastaan huomaa mitään eroa. Yli 10 asteen pakkasilla sisälämpö luonnollisesti alkaa pudota. Tuonkin voisi kompensoida sillä että lämmitystuntien määrä riippuu ulkolämpötilasta.

Minulla on huonekohtaiset loggaavat lämpöanturit joista näkee keskilämpöjen kehityksen riittävän tarkasti. Pakkasilla olen kompensoinut lämmittämällä kiertoilmatakkaa. Säädin myös lämpökäyriä jokusen pykälän isommalle.

Joulukuun hintavaihtelut olivat sen verran absurdeja että tällainen päiväkohtainen säätäminen mielestäni kannattaa, koska kustannus ja vaiva on olematon. Tänäänkin halvin tunti on n. €0.03/kWh ja kallein €0.20.

Miten paljon sillä säästää onkin mielenkiintoisempi kysymys. Sähkömittari pitäisi ottaa loggaukseen kanssa. Mulla on joutavana 3-vaihe kulutusmittari lämpöpumpulle, mutta siitä ei taida saada pulsseja ulos. Pitää tarkistaa.

Raspin voisi laittaa blokkaamaan myös käyttöveden lämmityksen. Sitä en vielä uskaltanut kokeilla. Luultavasti kukaan ei huomaa mitään, paitsi sitten kun spot-hinnat ja lämpimän veden läträäminen osuvat yhteen juuri oikealla tavalla, ja jollain onnellisella on shampoot tukassa ja lämmin vesi finaalissa.

Ainavalmiin kiukaan voisi kanssa laittaa välttämään hintapiikit. Sillä on tosin ärsyttävä tapa tippua pois kansiohjauksesta jos virrat putoavat.

Kuvittelisin että varaava lattia hidastaa lämpötilan muutoksia niin paljon että lämmityksen vaatima sähköenergia ei olennaisesti muutu siitä onko käytettävissä oleva lämmitysaika 24h vai 14h. Sisälämpötilan vaihtelu on ollut vain noin puolen asteen luokkaa. Vaikka pumppu toimisikin huonommalla hyötysuhteella silloin kun se ei saa olla aina päällä, niin sähkön hinnanmuutokset ovat usein 10x, joten pumpun hyötysuhteen mahdollinen heilunta 10% ei tunnu missään. Toki jos kovat pakkaset jatkuvat pitkään eikä takka riitä niin sitten jossain otetaan hittiä.

Jos jollain on jotain visioita siitä miten lämpöpumpun asetuksia kannattaisi tweakkailla tällaiseen käyttöön niin mielelläni kuulisin.

Poissa Kysymys

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 109
  • Maalämpöfoorumi
Itse rakentaisin tuommoisella ohjauksella raspin jotenkin laskemaan paljon pitää lämmittää milläkin ulkolämpötilalla, jotta selvitään X tuntia ilman lämmitystä. Lisäksi lataisi sähkön tuntihinnat ennakkoon. Tällöin saisi ohjattua lämmitystä päälle tarpeen tullen yksittäisillekin halvoille tunneille? Lisäksi huonelämpötiloista jokin "pakko lämmitys".

Minkälaisella koodilla haet tuntihinnat raspiin? Itseäkin kiinnostaisi tuommoinen ohjaus.

Poissa harriba

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • Maalämpöfoorumilta tietoa

Prototyyppikoodi alla, kömpelö mutta tuntuu toimivan. Tuo on cronilla ajossa tasatunnein. Tällä hetkellä se ottaa kuluvan vuorokauden ja hakee sieltä ne 14 lämmitystuntia, ts aamuyöllä se katsoo lähes 24h eteenpäin ja myöhään illalla 0 tuntia. Periaatteessa se voisi myös käyttää liukuvaa aikaikkunaa, mutta logiikka pitäisi miettiä uusiksi.

Tuntien määrä ulkolämpötilan mukaan on aika suoraviivaista hakea, katsoo vaan käppyröistä millä ulkolämpötilalla sisälämpö ei enää pysy tarpeeksi korkealla. Tosin sen säätäminen kestää kauan, kun siellä on tuulen, asumisen, takan ja kevätauringon aiheuttama kohina seassa.

Toinen raspi säätää jakotukkien sulkuja (talossa lähemmäs 30 piiriä) huonekohtaisten anturien (18s20 muistaakseni) avulla. Tukeille menee 8-kanavaisia OneWire-kytkimiä joissa darlington arrayt 24V toimilaitteita ajamassa. Toiminut moitteetta kohta 9 vuotta. Siihen kun jaksaisi lisätä ulkolämpötilan, talon sähkömittarin impulssilaskimen ja lämpöpumpun sähkönkulutuksen niin olisi aika päheä. Miksei sitten samaan syssyyn myös tuulimittari ja auringonpaiste.

Koodia: [Valitse]
#!/usr/bin/python3

from datetime import datetime, timezone
# Import library for fetching Elspot data
from nordpool import elspot, elbas
from pprint import pprint
from datetime import datetime, timezone
import pifacedigitalio

def unit(price):
    # € per MWh -> € per kWh
    return price/1000

pf = pifacedigitalio.PiFaceDigital(init_board=True)

# Initialize class for fetching Elspot prices
prices_spot = elspot.Prices()

# Fetch hourly Elspot prices for Finland and print the resulting dictionary
pr = prices_spot.hourly(areas=['FI'], end_date= datetime.today())["areas"]["FI"]["values"]

# sort by cheapest first
sorted_p = sorted(pr, key=lambda kv: kv["value"])

prices = sorted(list(map(lambda x: x["value"], pr)))
avg = sum(prices)/len(prices)
print("-----")
print("It's", datetime.today())
print("Average price: %.3f" % unit(avg))

# price limit for not caring
min_price = 0.02 # € / kWh

# max oper hours per day
# pick price which covers at least this many hours a day
max_hours = 14
limit_price = unit(prices[max_hours-1])
#limit_price = unit(avg)
print("Limit price: %.3f" % limit_price)

resolved = False
on = False

now = datetime.now(timezone.utc).astimezone()

used_val = 0
allowed_prices = []

for i in range(0, len(sorted_p)):
    p = sorted_p[i]
    s = p["start"].astimezone()
    e = p["end"].astimezone()
    val = unit(p["value"]) # € per kWh
    print("%d: %s - %s: %.3f %s %.3f" % (i, s, e, val, (val <= limit_price), min_price))
    p["allow"] = (val <= limit_price)
    if p["allow"]:
        allowed_prices.append(val)
    if now >= s and now < e:
        if val < min_price:
            print("Don't care of pricing, allow")
            pf.relays[1].turn_off()
            resolved = True
            on = True
        elif val <= limit_price:
            print("Within acceptable price range, allow")
            pf.relays[1].turn_off()
            resolved = True
            on = True
        else:
            print("Not in acceptable price range, prevent")
            pf.relays[1].turn_on()
            #pio.digital_write(1, 1)
            resolved = True
            on = False
        used_val = val
       
if not resolved:
    print("----Not resolved, allow just in case")
    pf.relays[1].turn_off()
   
res = "ON" if on else "OFF"
if not resolved:
    res = "??? (ON)"

allowed_avg = sum(allowed_prices) / len(allowed_prices)

i = ''
for p in pr:
    i += '.' if p["allow"] else 'X'

print(i)
   
print("Overview: %s, avg %.3f, allowed avg %.3f, price %.3f, limit %.3f, result %s" % (now, unit(avg), allowed_avg, used_val, limit_price, res))

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
~Vuoden päästä asiaa pitää katsoa vartin jaolla kun tulee Varttitase käyttöön...
Saas nähdä kuinka äkkiä sitten tulee erilaiset varttien hinnatkin voimaan vai tuleeko se peräti samaan aikaan kun Varttitase jaottelu?

Sitten varmaan pitänee valita sopivia halpoja vartin pätkiä yhteen peräkkäisiksi nipuiksi ja ajaa konetta silloin, toisaalta sitten välttää kalliita vartteja.