Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpöjärjestelmän suunnittelua  (Luettu 868 kertaa)

Poissa T5ID

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 20
  • Maalämpöfoorumi
Maalämpöjärjestelmän suunnittelua
« : 05.01.22 - klo:21:43 »
Hei,

Oheisessa linkissä on talomme mitoitus toissa kesältä : https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=9348.0

Saneeraus talossa on edennyt ja kaupungilta on lupa yhteen 300 m kaivoon. Talossa on nyt viisi suihkua ja kuusi asukasta. Varaaja on 3000 l ohjatulla yösähköllä ilman kierukoita. Viime vuoden lämmityssähköä (ei sisällä käyttöveden lämmitystä) kului 32500 kwh. Suurin vuorokautinen kulutus oli 254 kwh. Käyttöveden lämmitys on kahdella varaajalla, 300 l kellarissa ja 200 l vintillä. Patterit on vaihdettu Purmon c22:ksi siten, että maksimilämmön pitäisi olla 45 astetta. Tämä ei meillä toteudu, maksimi on reilu 50 astetta. Kellari ja osa ensimmäistä asuinkerrosta on lattialämmityksellä. Sinne menee alle 40 asteista vettä.

Pyytäisin näkemyksiänne seuraavasta suunnitelmasta. Olen lukenut täältä paljon tulistuksesta, olisiko parempi valita ESI11 ESI14:n sijaan, se kävisi ymmärtääkseni huippukulutuksella jatkuvasti, ehkä tarvitsisi myös vastusta, mutta toimisiko tulistus tehokkaammin kuin isommassa koneessa? Toinen pienempään koneeseen houkutteleva seikka olisi, että Lämpöässältä saamani tiedon mukaan ESI11 keruupumppu (sama malleissa ESI11-ESI17) kävisi 64% teholla, ESI14 100% teholla. Nämä tiedot siis 50 x 3 putkella, 10 m vaakavedolla ja 300 m kaivolla. Ymmärrän, että kaivo on syvähkö ESI11:lle, mutta parempi näin päin. Pumppua ei saa tehokkaampana koneen sisään.

Varaajaksi laitan Akva Geo 750 tai 1000. Käyttövesipisteet ovat kaukana varaajasta, joten jättäisin nykyiset varaajat, vaihtaisin vain kylmävesijohdot varaajan kierukalta tulevaan lämminvesijohtoon. Onko tämä energiatehokkaampaa kuin rakentaa lämpimän veden kierto? Varaajalta vintin lämminvesivaraajalle tulee putkea noin 18 metriä, käyttövesijohdot ovat Uponor 25x2,5 putkea.

Täällä on myös ollut mielenkiintoisia keskusteluja varaajan kytkentädetaljeista. Olen suunnitellut seuraavaa kytkentää: MLP:ltä meno varaajan keskiosaan välilevyn alapuolelle, paluu pohjalta. Tulistus meno varaajan ylimpään yhteeseen, paluu välilevyn yläpuolelta. Lattialämmityksen meno varaajan keskiosasta välilevyn alapuolelta, paluu pohjalle. Patteriverkon lähtö sekä varaajan keskiosasta välilevyn alapuolelta sekä yläpuolelta (nelitieventtiili), paluu pohjalle. Onko tässä suunnitelmassa ongelma pumppujen synkronoinnissa siten, että kerrostuminen varaajassa tapahtuu tehokkaasti? Nykyiset pumput toimivat autoadaptilla hienosti, mutta ne ovat huomattavasti tehokkaampia kuin ESI:n lämpöjohtopumppu.

Kiitos näkemyksistänne jo etukäteen.
Bosch cs7800lwm4-16, kaivon aktiivisyvyys 295 m, putkitus 50 x 3 turbocollector