Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maaviileä  (Luettu 1906 kertaa)

Poissa Trally

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 135
  • Nibe F1245 6kW/ 140m /Enervent Pingvin eco EDE
Maaviileä
« : 19.11.21 - klo:15:29 »
Tarkoitus olisi lisätä Nibe F1245 / 140m lämpökaivolla varustettuun 2011 rakennettuun taloon maaviilennys. Asuinneliöitä on 142m2 ja tilavuus noin 690 m3 (1-kerros talo). Seinämallin puhallinkonvektorin saa olohuoneen ja varaston väliseen seinään kohtalaisen pienellä työllä (MLP on varastossa).
En ole hirveästi perehtynyt vielä asiaan ja sillä lähdin kyselee täältä, että mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon mitoituksessa tms?
Katselin Niben cool-in confort mallia. Onko suositella jotain vai olisiko Niben cool-in paras valinta F1245:n yhteyteen?
 :-\

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maaviileä
« Vastaus #1 : 20.11.21 - klo:17:53 »
mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon mitoituksessa tms?
Jos nyt jostakin aloitetaan, niin konvektorista ei ainakaan Etelä-Suomessa tyypillisesti saa lähellekään sellaista jäähdytystehoa, mikä on annettu konvektorin nimellistehoksi. Maaliuos on nimittäin kaivossakin lämpimämpää, millä teho on ilmoitettu. Liuos myös tyypillisesti lämpenee muutaman asteen verrattuna kaivon lepolämpötilaan kesällä (lämpöpumppuhan puolestaan jäähdyttää liuoksen muutaman asteen kylmemmäksi, mutta lämmityksen kuormitus on kesällä vähäistä, joten liuos on kaivoa lämpimämpi). Vähintään puolet nimellistehosta kuitenkin minimissäänkin yleensä saa käyttöön. Toisekseen, jäähdytyskiertopumppua ei kannata ainakaan alimoittaa, koska jäähdytysteho vähenee, jos liuos ehtii lämmetä konvektroin kennossa useita asteita tulosta lähtöön. Nykyiset energiatehokkaat kiertopumput ovat tyypillisesti säädettävissä, joten tehoa voi tarvittaessa pienentääkin käyttökokemusten perusteella.

Maaliuoskiertoisella konvektorijäähdytyksellä on varsin vähän tekemistä maalämpöpumpun kanssa. Maalämpöpumpun kiertopumppua ei oikein pysty soveltamaan jäähdytyspiirin kierrättäjänä, joten tarvitaan kuitenkin vakiokytkentä, jossa joko pumpulle tulevaan tai sieltä lähtevään haaraan on lisättävä takaiskuventtiili ja jäähdytyspiirin liuoskierto toimii itsenäisesti tuon venttiilin rinnalla tarpeellisine vain jäähdytykseen liittyvine apuvarusteineen. Tuon takia on melkein sama, minkä merkkisiä konvektori, pumput ja varusteet ovat, kunhan soveltuvat tarkoitukseensa. Jäähdytystehon säätöö varten ei yleensä kannata asentaa kolmitieventtiiliä, vaan säätää jäähdytystehoa konvektoriin ohjausliittimiin liitetyn magneetti- tai termomoottoriventtiilin avulla. Tuollainen ON/OFF-tyyppinen säätö parantaa konvektorin kykyä kuivata sisäilmaa verrattuna kolmitieshunttiventtiilin avulla ohjattuun säätövaihtoehtoon (jollaiseen ei edes tyypillisessä konvektorissa ole valmiiksi rakennettua termostaattiohjausliitintä, vaan tarvittaisiin ulkoisen säätimen yhdistämistä konvektoriin, mikä puolestaan on hankalaa, kun puhaltimen nopeuden ohjaus on sovitettu nimenomaan laitteen sisäiseen termostaattiin ajatuksella, että jäähdytysliuoksen virtausta ohjataan ON/OFF-tyyppisesti venttiilillä ja sen ohella kiertopumpun tehonsyöttöä ohjaamalla).

Poissa butriz

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 44
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maaviileä
« Vastaus #2 : 21.11.21 - klo:18:20 »
itellä Qi6+sabiana konvektori. Viilentää kyllä mutta kosteuden poisto on huonoa vs ilppi.
Ite melkeen laittasin normi ilpin ennemmin. on sit vara lämmönlähdekkin ja helppo esim. kesän/syksyn viileillä keleillä lämmittääkin vaikka  ilpillä.
 

Poissa Trally

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 135
  • Nibe F1245 6kW/ 140m /Enervent Pingvin eco EDE
Vs: Maaviileä
« Vastaus #3 : 22.11.21 - klo:11:21 »
Tuota ILP vs maaviileä asiaa pohdin itsekin. ILP vain haukkaa kylmän tekemiseen paljon enemmän sähköä.
Jäisi hyödyntämättä lämpökaivon tuoma "ilmainen" kylmä.
 ::)

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maaviileä
« Vastaus #4 : 22.11.21 - klo:20:18 »
Jäisi hyödyntämättä lämpökaivon tuoma "ilmainen" kylmä.
 ::)
Ja maaviilennyksen antama lievä lämmityspanos kaivon uudelleen latautumiseen seuraavalle lämmityskaudelle. Ei tuo varaan voi paljon laskea, mutta kotiin päin tuo silti on.

Ilppi tosiaan kuivattaa tehokkaammin kuin energiakaivon jäähdyttämä konvektorissa kiertävä jäähtynyttä kylmäainetta lämpimämpi liuos. Useamman ilpin tapauksessa kuivaus voi välistä olla turhankin tehokasta. Maaviileää kannattaisikin konvektorin rinnalla käyttää kosteuden keräämiseen jäähdyttämällä myös kaikki tuloilma (tai korvausilma) erillisillä kennolla, jolloin sisälle ei lainkaan kosteaa loppukesän ulkoilmaa ja sisätilan kosteustaso pysyy lähellä ideaalista. Itselläni on kaikissa huoneissa oma konvektori ja lisäksi korvausilmakennot. Mielestäni tuolla saa erinomaisen laadukkaan sisäilman kesän ajaksi etelärannikolla varsin lämpimällä paikalla parin kilometrin etäisyydellä ulkoilmaa kostuttavista lämpimistä ja melko suojaisista merenlahdista, vaikka energiakaivossa kiertävä liuos lämpeneekin jäähdytyskuorman takia useilla asteilla.

Poissa Nikke

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 28
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maaviileä
« Vastaus #5 : 24.11.21 - klo:17:29 »
Minäkin sain monta suositusta että laita ennemmin ilppi. No en uskonut vaan laitoin lähes ilmaisten käyttökulujen houkuttelemana viilennyskonvektorin ensin alakertaan ja muutaman viikon päästä myös yläkertaan. Menneen kesän helteillä olin enemmän kuin tyytyväinen, ja niin oli myös yläkerrassa nukkuva nuoriso. Oli suorastaan outo tunne portaita kiivetessä kun vastaan ei lyönyt tukahduttava kuumuus, vaan mukava viileys. Meillä on tuore kaivo etelärannikolla. Teho riitti oikein hyvin, vaikka kuulin sanottavan että maaviileä on kuin lehmän henkäys.

Totta on, että viilennyskonvektori asennettuna on aivan suhteettoman hintainen ilppiin verrattuna. Jos on taito ja mahdollisuus itse asentaa, hinta on kilpailukykyinen. Maaviileän kuluvat osat ovat puhallin (laakerit) ja kiertovesipumppu, joten korjauskustannuksiltaankin sen voisi ajatella olevan ylivoimainen ilppiin nähden.
Thermia Atlas 12 + MBH300 + 100l puskuri 4-putki
222m kaivo + TurboCollector 40mm
1½ -krs talo 1928, 248m2, 780 m3
Lattialämmitys, 4-lasi-ikkunat
Enervent Pingvin 120 ECE
Aurinkovoimala 5,74 kWp
Itä-Uusimaa