Moi
Meillä on Thermia Diplomat 10 ja 200 m kaivo joka korvaa ILP + suorasähkö. Järjestelmä on nyt käynyt noin 10 kk mutta sähkönkulutus ei ole vähentynyt ihan niin paljon kun olin toivonut. Kokonaiskulutusta ei voi verrata entiseen, koska neliöt ovat tuplantuneet (bruttoneliöt 119 m2 --> 238 m2) kun ollaan rakennettu toinen kerros taloon, ja muutenkin sähkönkulutus nyt rakennusvaiheessa on ollut korkea. Pumpun käyttötunneista voi kuitenkin vetää jotain johtopäätöksiä.
Kokonaistunnit eivät vaikuta pahalta, noin 1850 tuntia, eli vuoden kulutus taitaa mennä siihen 2000 tunnin kieppeille. Viime talvi oli harvinaisen lauha, ja en polttanut varaavassa takassa juurikaan. Normaalisti poltan kerran päivässä, tai kaksi jos on kovat pakkaset. Ongelma tuntuu olevan käyttöveden tunnit joka on lähemmäs 800 tuntia, ja se tuntuu olevan suhteellisen korkea, vai mitä mieltä te olette? Putkimiehetkin sanoi että käyttöveden tunnit ovat yllättävän paljon. Syy taitaa olla se, että pumppu on autotallissa ja sieltä on noin 15 m taloon, eli vesi ehkä jäähtyy matkalla sen verran että hukkaan menee osa lämmöstä. Kun oltiin lomamatkalla huomasin että sillä aikaa pumppu kävi noin 2 tuntia vuorokaudessa vaikka kukaan ei ollut kuluttamassa lämmintä vettä. Kun palattiin matkalta kulutus on pysynyt suunnilleen samana.
Olen yrittänyt vähentää käyttöveden lämpöhäviötä sillä että kiertovesipumppu ei käy jatkuvasti, vaan vain 15 min per tunti, ja yöllä ei ollenkaan. Tämä otettiin käyttöön juuri ennen matkaa. Ennen sitä käyttövesitunnit olivat noi 750 tuntia ja aika oli 9 kk, eli käyttöveden tekoon meni noin 2,8 tuntia vuorokaudessa. En ole vielä laskenut miten paljon nyt menee, mutta veikkaisin 2 - 2,5 tuntia vuorokaudessa.
Eli ei tämä sähkönkulutus ole minun mielestä kovinkaan paha, varsinkin talon neliöiden huomioiden, mutta kiinnostaisi tietä miten toi käyttöveden kulutus on verrattuna muihin, ja onko se todellakin paljon vai ihan normaalia? Kun lasken sähkönkulutus tunneista, niin pitääkö käyttää ottotehoa (muistaakseni 2,2 kW) vai nimellistehoa (muistaakseni 3,3 kW)? Se myös hieman askaruttaa että pumppu kävi suunnilleen yhtä paljon kun oltiin poissa, kuin silloin kun ollaan kotona.
Olen vuosikaudet pitänyt tilastoja sähkönkulutuksesta ja jos vertaan viimeiset 5 kk (rakennusurakan loputtua) viimeisten 5 vuoden keskiarvoon, niin säästöä on tullut keskimäärin noin 250 kWh per kk. Eli helmi - toukokuun keskiarvo tippunut 1445 kWh --> 1202 kWh. Tämä siis tarkoittaa noin 3000 kWh vuodessa, eli kokonaiskulutus voisi odottaa laskevan noin 17 000 kWh --> 14 000 kWh ja huomioiden neliöt tämä on kai aika hyvä. Tähän sisältyy myös 70 m2 autotallin lämmitys. Ennen autotallia lämmitettiin ILP:llä mutta jatkossa maalämmöllä. Tämä pitäisi parantaa säästöä hieman, koska jatkossa voidaan tiputtaa lämpö 10 asteeseen, kun aijemmin ILP on lämmittänyt noin 20 asteeseen vaikka pyyntö oli minimissä. Olen arvioinut että autotallin lämmitys on kuluttanut noin 3000 kWh vuodessa ja toivottavasti tämä tippuu nyt reilusti. Viime talvena autotallin lämmitys oli vielä ILP:llä, koska putkarit sähläs lämpöpuhalitimen kanssa niin ettei sitä voinut käyttää. Eli jos vielä lisätään autotallin vaikutus sähkönkulutukseen, niin ehkä päästään 12 -13 000 kWh vuodessa.