Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämmitys parempaan kuntoon talvea ja tulevaa varten!  (Luettu 5553 kertaa)

Poissa antti251

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumi
Moi!

Ongelmia on paljon, mutta toivottavasti jotkut pystyvät auttamaan meitä!

Pääongelmana on, jotta meillä on kaksi haarainen patteriverkosto jossa on molemmissa haaroissa on yksittäinen patteri kokonaan kylmänä (menoputki vain lämpimänä) ja pari patteria, jotka ovat toimineet niin että ne ovat lämmenneet vain ylhäältä (patterin alaosa kylmä), mutta eivät alhaalta. Suurempaa ongelmaa ei meillä ennen  maalämpöä ollut, koska puukattila&3000L varaaja järjestelmästä saatiin ajettua patteriverkkoon kuumempaa vettä kompensoimaan patterien huono toimiminen kovilla pakkasilla.

Alun perin järjestelmässä kaikki patterit toimivat hyvin, kunnes meillä oli huomaamatta mennyt varaaja rikki ja kattila kiehautti varaajan veden. Tässä yhteyksessä ilmaa meni putkistoon paljon emmekä saaneet sitä itse ilmattua ja sattumien summasta putkimies ei koskaan päässyt korjaamaan vikaa ja vika jäi vain elämään...

Eli maalämmön uusimisen yhteydessä on tullut esille seuraavia kysymyksiä esille:

- Onko merkitystä lisätäänkö 2kpl uusia pattereita haaroittuvaan patteriverkostoon niin, jotta toisessa haarassa olisi tulevaisuudessa 5kpl (5kpl) pattereita ja toisessa 8kpl (6kpl)?
- Onko tarpeellista vaihtaa lämpöpattereita uusiin (koska kylmänä/lämpenee puoliksi. rikki???) ? Onko siitä hyötyä?
- Kannattaisiko miettiä kaikkien pattereiden vaihtoa uusiin?
- Onko hyötyä laittaa automaattisesti ilmaavia venttiileitä pattereihin patteriverkon ilmaukseen/ylläpitoon? (Vanhasta järjestelmästä jäi ilmauskellot lämmityshuoneeseen)
- Jos vaihtaa uusia pattereita niin onko niihin järkevää laittaa vain meno- ja paluuventtiilit /Unohtaa termostaatit? (Jättää termostaatit pois, koska emme tarvitse viileämpiä huoneita & IVT-ohjekirjassa/asentaja sanoi, jotta mitä vähemmän termostaatteja, sitä parempi järjestelmän kannalta).

- Miten vaikuttaa talvipakkanen/routa pihalla olevaan porakaivon tulo/meno putkistoon, joka on asennettu 0,5m syvyyteen, KUN tämä sijaitsee kulkureitillä? Tulisiko asentaa tämän putken päälle vaikka routalevyjä?


Faktoja meidän järjestelmästä:

- Talo on rakennettu -86. Eristys kunnossa.
- Lämmitys on pattereilla, joiden putket kulkevat huoneen katonrajassa
- Lämmityspattereiden putket on haaroitettu kahteen eri haaraan lämmityshuoneesta. Toisessa haarassa on 5kpl ja toisessa 6kpl pattereita tällä hetkellä.
- Alkuperäinen lämmitysjärjestelmä oli puukattila& 3000L varaaja.
- Nyt keväällä uusimme lämmitysjärjestelmän maalämpöön, laitteeksi valitisimme IVT HE 9.
- Puukattilan ja varaajan poistumisen takia joudumme varasto tilaan lisäämään 2kpl pattereita, onko sillä tosiaan merkitystä asennetaanko ne tähän putkisto haaraan jossa on jo valmiiksi 1kpl pattereita enemmin asennettana?


Kiitollisin terveisin kaikille, jotka auttavat!

Antti

Poissa Selvittäjä

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 233
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: Lämmitys parempaan kuntoon talvea ja tulevaa varten!
« Vastaus #1 : 18.05.15 - klo:23:05 »
Teidän ongelmanne on että patterijärjestelmää ei ole säädetty/ tasapainotettu. Eli kierron alussa olevissa kulkee liikaa vettä lävitse eikä virtausta riitä enää viimeisiin. Tai, viimeisimpien pattereiden virtausta on kuristettu liikaa. Tai venttiilin rungossa oleva tappi on jumittunut puoli kiinni asentoon.

Joku putkimies osaisi neuvoa tässä paremmin, mutta niitä neuvoja odotellessa voisit ottaa huonosti lämpenevistä pattereista termostaatit pois, ja tarkistaa painamalla tappia että se liikkuu muutaman millin. Jos liikkuu, niin ei ole jumissa. Jos on jumissa niin älä vedä tapista ! (Vaan naputtele kevyesti sisäänpäin kunnes tappi "pomppaa" ulospäin (erittäin epäloogisesti) )

Jos tappi liikkui niin voisit kiertää venttiilin rungossa olevaa säätörengasta 1-2 numeroa auki, ja odottaa vaikutusta. Jos edes täysin auki avaaminen ei auta, niin sitten lämpimistä pattereista pitää ko. säätörengasta kiertää kiinni päin vaikka 1 numero kerrallaan ja tarkkailla vaikutusta.

Pattereita ei tarvitse vaihtaa jos lämpö riittää kun kierto on tasapainotettu. (Kun patterit rikkoutuu niistä tulee vedet ulos ).


Liitteenä kuva säätörenkaasta.
Oilon GT 20, puskuri Akvaterm 1500, KVV Akvaterm 500, kaivot 201 + 184 + 70 aktiivia 434m, patterilämmitys, vuodesta 2013. Reservissä Högfors 14 ÄSSÄ ja Oilon Junior.