Näissä vanhemmissa rakennuksissa ulkovaipan ja yläpohjan lämmöneristys merkitsee paljon ja rakennukset ovat aina yksilöitä. Tiedossani on maalämpökohde, jossa öljynkulutus on ollut 4700 litran tasoa aikaisemmin, mutta rakennus kuluttaa tuulisilla keleillä selkeästi enemmän ja kun pakkanenkin kiristyy niin tehon tarve nousee jyrkästi. talo on rakennettu 60-luvun alkupuolella ja laajennettu 70-luvun alussa neliöitä n 250 m2, kohde etelässä, sisälämpötila vain 20C astetta. Kohteessa 15kW tulistustus maalämpöpumppu (teho 0/50C 15,3kW), joka on osoittautunut lähes täysitehoiseksksi, vastustunteja vain 5-20 vuodessa, sähkönkulutus pumpulle noin 13.700 kWh vuodessa kiertopumppuineen (erillinen digitaallinen mittari, ei vanhaa pyöriväkiekkoista, jotka saattavat heittää 20-30% todellisista kulutuksesta).
Pohjoisessa talvella lämpötilat usein melko kireitä ja tuulisen sään sattuessa kohdalle lämmitystarve saattaa yllättää, joten hieman reserviä olisi syytä olla, etenkin jos laajennuksia huomioidaan, mutta toisaalta remontoimalla voidaan parantaa energiakulutusta vastaavasti. Henkilökohtaisilla asukkaiden tottumuksilla ja henkilömäärällä on paljon merkitystä myös kokonaisenergian kulutukseen, jos on pidetty alhaista huonelämpötilaa ja vain osa rakennuksesta ollut varsinaisessa asumiskäytössä niin energian tarve voi olla aivan jotain muuta kun 6 henkinen perhe muuttaa taloon ja asuttaa kokonaan sen omien mieltymysten mukaan. Jos on mahdollista asua yksi talvi ja seurata energian kulutusta ja lämpötiloja niin silloin ei tarvitse jossitella vaan on tietoa pohjana ja riskit mitoituksen suhteen poistettu.
Nyt kun löysin tekniset tiedot Nibestä, niin näköjään 12kW pumppu pitää paremmin tehonsa kuin muistelin pienemmistä malleista, esim F1145-10 0/35C 10,0kW mutta 0/50C enää 8,5kW siis vain 85% nimellisestä ja vähenee edelleen yli 50C mentäessä.