Kyseessä olisi 90-luvulla rakennettu rinnetalo puolikkaalla alakerralla, yhteensä noin 170 neliötä. Alhaalla lattialämmitys ja yläkerrassa patterit. Lisänä 20..30 m talosta joku 60 m2 autotalli joka lämpöeristetty, muttei omaa lämmitystä. Tähän olen vähän haaveillut jatkuvaa lämpöä jossain vaiheessa.
Itselle tämä on uusi ostos ja tarina on vähän sellainen, että avioeron takia tuo on meinannut jäädä hieman kesken ja häthätää sinne on lyöty lämmitykseksi vanha hakekattila ja varaaja mitkä nyt on sattunut olemaan. Kattila, varaaja ja stokeri ovat siis jokusen kymmenen vuotta taloa vanhemmat, eikä tiloja ole suunniteltu hakkeelle -> kantamalla ovesta sisään. Iso leivinuuni ja varaava takka löytyvät.
Olen nyt tässä miettinyt, että mitä tuon kanssa tekisi. Lainaa on riittävästi ja vaimo on lapsen kanssa kotona vielä jonniin aikaa. Maalämpö houkuttelisi helppoudella, mutta arveluttaa kustannukset. Itseltä löytyy osaamista tehdä, mutta maalämmössä omalla työllä säästäminen on lie kaikkein hankalinta, kaivon poraus jne. Tosin en tiedä olisiko maakieppi mahdollista ja järkevää toteuttaa. Mielessä on ollut myös pelletti. Käytetty uudehko kattila tulisi aika paljon edullisemmaksi, toki tilat edelleen ahtaat, mutta pellettiä menisi jo paljon vähempi mitä haketta eikä kattilan ja polttimen lisäksi juuri kustannuksia tulisi. Varmaan viikoksi talvellakin riittävän siilon saisi mahtumaan pannuhuoneeseen. Tai sitten nykyiselle pannulle hakesiilon rakennus ulkopuolelle ja syöttö seinän läpi. Kustannuksia vain materiaalit. Tosin itse reissuhommissa säännöllisesti ja vaimonkin pitäisi systeemin kanssa yksinään pärjätä, eikä myöskään hakepannu alakerrassa paranna yöunia. Tilaa ja puuta ympärillä on riittävästi, että siinä mielessä nuo mitä metsästä voi hyödyntää ovat edullisia ja läheltä löytyy niin hakkureita kun valmista hakettakin. Toisaalta myös pellettilämmittäjiä lähistöllä on, että kimppatilauksia ja kuljetuskustannusten jakoa voi harrastaa.
Mitä "puolueellinen" väki on mieltä? Kannaattaako maalämpö kuitenkin pitkän päälle?
Ei ole pitkää kokemusta, mutta arvoin, että noin 20 000 kWh olisi lämmityksen osuus, voi olla vähän enempikin tulisijoista riippuen. Tämä kustantaisi tonnin tienoille maalämmöllä ja pelletillä tai viitisen sataa (osto)hakkeella. Olisiko sielläpäin?
[ylläpito on poistanut liitteen]