Mitä olen lueskellut niin tuo osalämpömitoitus ja sähkövastus kuulostaa järkevältä.
Tässä olen Tomppelin kanssa samaa mieltä,eli ilman muuta täystehomitoitus.
Tässä lainaus Tomppelin havainnollisesta esityksestä osa- ja täystehomitoituksesta
Kommentoisin vähän pumppu koon valintaa...
Monesti ajatellaan, että isompitehoinen lämpöpumppu kuluttaa enemmän sähköä.
Asia ei kuitenkaan ole niin.
Isompitehoinen ottaa kyllä sähköverkosta kompressorin käynnin aikana enemmän tehoa sähköverkosta.
Mutta, sen isompitehoisen ei tarvitse käydä yhtä pitkään, kuin sen pienempitehoisen.
Tuottaahan se isompitehoinen enemmän lämpötehoakin, josta johtuen sen tarvitsee käydä vähemmän aikaa, kuin sen pienempitehoisen pumpun.
Lopputulos on, että molemmat pumput, niin se isompitehoinen, kuin se toinen pienempitehoinen tarvitsevat suunnilleen saman verran verkkosähköä, tuottaakseen esimerkiksi yhden päivän lämmitystarpeen.
Otetaan pieni esimerkki.
Pumppu A on pienempitehoinen. Antoteho on 18 kW, hyötysuhde, COP = 3, jolloin pumpun sähköverkosta ottama teho = 18 kW / 3 = 6 kW.
Pumppu B on isompitehoinen. Antoteho on 27 kW, tämänkin hyötysuhde COP = 3, jolloin pumpun sähköverkosta ottama teho = 27 kW / 3 = 9 kW.
Isompitehoinen ottaa selvästi enemmän tehoa sähköverkosta, mutta, mutta...
Kun meillä on iso talokin, johon noita pumppuja suunnitellaan tarvitsee se kylmähkönä pakkasvuorokautena lämpötehoa 432 kWh.
Pienempi pumppu A tarvitsee käydä sen tuottaakseen 432 kWh / 18 kW = 24 h sen verkosta ottama sähköteho on 24 h * 6 kW = 144 kWh.
Isompi pumppu B tarvitsee käydä sen tuottaakseen 432 kWh / 27 kW = 16 h sen verkosta ottama sähköteho on 16 h * 9 kW = 144 kWh.
Molemmat tarvitsivat ihan yhtä paljon apua sähköyhtiöltä yhden talon yhden pakkasvuorokauden lämmitystarpeeseen.
Mutta, entäs sitten, kun tuli vieläkin kylmempi pakkaspäivä, jolloin saman talon lämmitysenergian tarve onkin jo 540 kWh lämpötehoa päivässä.
Isompi pumppu B tarvitsee käydä sen tuottaakseen 540 kWh / 27 kW = 20 h sen verkosta ottama sähköteho on 20 h * 9 kW = 180 kWh.
Pienempi pumppu A tarvitsee käydä sen tuottaakseen 540 kWh / 18 kW = 30 h. Nyt tuli ongelma. Vuorokaudessa on vain 24 h.
Pienempi pumppu A pystyy tuottamaan vuorokaudessa enintään 24 h * 18 kW = 432 kWh. Jää puuttumaan 540 kWh - 432 kWh = 108 kWh lämpöä, joka joudutaan tuottamaan sähkövastuksilla.
Nyt saadaankin pienemmän lämpöpumppu A :n vuorokaudessa tarvitsemaksi sähköyhtiöltä otettavaksi tehoksi
24 h * 6 kW = 144 kWh + tuo vastusten tarvitsema sähköteho, 108 kWh = 252 kWh.
Pienempi pumppu A kuluttikin nyt 252 kWh - 180 kWh = 72 kWh enemmän sähkötehoa sähköyhtiöltä!
Päätelmä: Isompi pumppu ei tarvitse enemmän sähköä sähköyhtiöltä, kuin pienempi.
Se onkin päinvastoin. Alitehoinen, se pienempi ottaakin enemmän ostosähköä!
Onko kaikissa pumpuissa lisänä tuota sähkövastusta vai tuleeko tuota varten erillinen varaaja?
Kaikissa tunnetuissa lämpöpumpuissa on vakiona lämmitysvastus.
Nykyisin näyttää yleistyneen ns virtauslämmitin eli sähkövastus on menovesiputkessa lauhduttimen jälkeen eikä tarvitse (välttämättä) varaajaa
Järkevä lämminvesivaraajan koko? Nelihenkinen lapsiperhe kuitenkin kuluttaa varmasti vettä ihan hyvin?
200-300l varmaan riittävä,huomaa että ns vaihtoventtiilipumppu lämmittää käyttövettä koko tehollaan,jos valitset 12kw:n lämpöpumpun niin käyttöveden lämmitysteho on myös 12kw.
Yleensä tuollaisissa 200-300l perusvaraajissa jotka lämpiää pelkällä sähkövastuksella on vastuksen teho 3kw ja silläkin pärjää.
Onko lattialämmityksellä merkitystä pumpun valinnan kanssa?
Lattialämmitykseen voi yleensä käyttää edullista vaihtoventtiililämpöpumppua(Nibe-Thermia-Danfoss jne) koska lattian massa muodostaa itsessään massiivisen varaajan joten lämpöpumpun voi yhdistää suoraan lattiakiertoon ilman puskuri ym varaajaa.
Tietenkin käyttövedellä tarvitaan aina oma varaaja mutta tunnetuissa pumppumerkeissä se on integroitu valmiiksi lämpöpumpun koneikkoon.