Tulistuspumppu+vaihtoventtiili: lauhduttimelta ajetaan lämpö suoraan lattiaan ja samalla tulistuksen poistolla lämmitetään varaajan yläosaa. Varaajan alaosan "peruslämpö" tuotetaan kääntämällä vaihtoventtiili käyttöveden lämmitykseen (esim. lattialämmityksen käyntijakson päätteeksi). Varaajan läämitysjakson aikana lauhduttimelta otettava lämpötila voisi kuitenkin olla selvästi perinteistä vaihtoventtiilikonetta alempi, koska tulistuksen poisto tuottaisi tarvittavan lisälämmön.
Pitkähkö selostus, mutta toivottavasti kävi ajatus ilmi. Kaupallisena ratkaisuna en ole tuollaista vielä missään nähnyt. Geoprolla kuulemma on käynyt ajatuksen asteella, mutta ilmeisesti yhden vaihtoventtiilin lisääminen ja ohjauslogiikan uudelleensoftaaminen nostaa tuotantokustannuksia liikaa(?)
Hyvältä vaikuttava idea. Tässä todellakin yhdistyisi molempien menetelmien edut.
Toivottavasti joku toteuttaa.
Geopron SH -pumpussa säiliön alaosan lämpötila on ns. kelluva, eli se on ulkolämpötilasta riippuva ja vain hukan yli lämmitysverkostoon tarvittavan kiertoveden lämpötilan silloin, kun pumppu pysähtyy.
Alasäiliön lämmön annetaan laskea vähän alle halutun menoveden lämpötilan ennen uutta käynnistystä.
Käyttäjä voi muuttaa rajoja.
Kuitenkaan tankin alaosan lämpöä ei tosiaankaan ole mahdollista saada menemään alas jonnekin 23 asteeseen.
Patteriverkostolla Geopro SH pumppu toimii hyvällä hyötysuhteella, mutta lattialämmityksellä riittäisi tankissa alempi lämpötila.
Geopro pudottaa lattiapiiriin menevän kiertoveden lämpötilan alemmaksi kolmitie säätöventtiilillään.
Venttiili palauttaa verkostosta palaavaa kiertovettä uudelleen menoveteen ja lisää siihen varaajatankista lämpimämpää vettä, jotta kiertoon saadaan sopivan lämpöistä menovettä.
Periaatehan on sama, jota käytetään tavallisessa keskuslämmitysjärjestelmässä.
Geopro SH on suunniteltu patteriverkostolle.
Selostelin tätä siksi, että lukijoissamme voi olla henkilöitä, jotka eivät ole syvemmin perehtyneet lämmitysmenetelmiin.
Foorumin guruille selostelu on tietenkin tarpeetonta.
Sinänsä lämpöpumppu toimii aina parhaalla hyötysuhteella lattialämmityksen kanssa, koska siinä ei vaadita korkeita lämmityspiiriin menevän kiertoveden lämpötiloja.
Valitettavasti vanhoihin taloihin on rakennettu patterilämmitys ja sen muuttaminen lattialämmitykseksi ei ole helppoa.