Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: maalämmön mitoitus rakennettavaan taloon  (Luettu 4462 kertaa)

Poissa flygare

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
maalämmön mitoitus rakennettavaan taloon
« : 13.01.10 - klo:22:11 »
tervehdys foorumille uudelta jäseneltä!

ensiviikolla on tarkoitus sytyttää ampumalanka ensimmäisestä paukusta tontilla ja pystyttää vuoden kuluessa 2.5krs matalaenergiatalo (rak.ala 279m2 ja ilmatilavuus 690m3) Paraisille.

Luonnospiirrustusten mukaan laskettu ulkovaipan lämpövuo huomioiden ilmanvaihdon häviöt tulisi olemaan 170W/K ja nelihenkisen perheen aiheuttaman minimaalisen lämpimänveden tarpeen jälkeen kokonaisenergiankulutus olisi luokkaa 24000kWh/vuosi. Poreamme saattaa asuntoon joskus ilmestyä käyttämään lisää lämmintä vettä. Talo lämpenee kauttaaltaan lattialämmityksellä.

Kuvittelisin 9kW pumpun riittävän ja sitä tukee myös eri merkkien edustajien tarjoukset Thermian 8kW pumpusta LämpöÄssän 13kW pumppuun. Tarjottujen varaajien koot ovat vaihdelleet integroidusta 160L:sta erilliseen 750L varaajaan.

Omalta osaltani teorian tuntemuksen lisäksi käytännön kokemukset puuttuvat eli ollaanko pahasti metsässä vai lähellä totuutta?

onko kenelläkään kokemuksia invertteripumpuista? ajatuksena sellainen sopisi energiansäästömaailmaan, mutta juuri kukaan ei ko. malleja halua tarjota tai suositella, pitkään inttämällä sain IVT X15:n hinnan, mutta X11 mallille ei myyjä suostunut enää hintaa antamaan

talvisin terveisin ja kommentteja arvostaen,
 jani

justus01

  • Vieras
Re: maalämmön mitoitus rakennettavaan taloon
« Vastaus #1 : 14.01.10 - klo:09:08 »
Mielestäni invertteripumppu on ainakin tällä hetkellä huono ostos.
Näyttää markkinamiehilläkin olevan vielä myyntiargumentit vähän hukassa, kun IVT:n esitteessä X-sarjan pumppuja verrataan vain osateho-/alimitoitettuihin pumpuihin.

Oma ehdotukseni olisi vaihtoventtiili-MLP erillisellä 300-500 litran varaajalla. Mikäli "vihreys" on erityisen lähellä sydäntä, niin vaihdattaa sitten tuohon pumppuun a-energialuokan liuos- ja kiertovesipumput.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: maalämmön mitoitus rakennettavaan taloon
« Vastaus #2 : 14.01.10 - klo:11:03 »
Inventteripumpulle minäkin sanoisin EI (ellet nyt jostakin syystä tunne suurta halua ruveta beta-testaajaksi). Valitset sitten tulistuspumpun tai vaihtoventtiilikoneen niin porauta 30m syvempi reikä kuin tarjotaan. Jos valitset vaihtoventtiilikoneen niin ota halvin (=nibe). Turha maksaa IVT, Thermia, Carrier lisää samasta tekniikasta. Ota reipas täystehomitoitus, jolla selviät tulevista pakkastalvista ilman vastusten apua.

Itse olisin taipuvainen unohtamaan lisävaraajan ja laittamaan varauksen (johdotus) läpivirtauslämmittimelle. Esim. http://www.rakentaja.fi/pdf/lapivirtauslammitin.pdf

Tuollainen 11kW:n värkki pystyy (hätäisesti laskemalla) nostamaan lämpimän veden lämpötilaa 10 astetta. (15 litraa/minuutti, 250 litraa). Tämän suorasähköboostauksen hinnaksi tulee alle 30 senttiä/kerta pahimmassa tapauksessa. Sulaketaulussa voisi olla virtavahti, joka estää kiukaan toiminnan samaan aikaan mikäli alueellanne on korkeampi kk-/liittymismaksu 3x35A:n sulakkeille.

Jani

EDIT: tai sitten ihan vaan tämmöiselle varaus: http://www.kylpyhuonemarket.fi/epages/PPO.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/07022007-1568661/Products/L%C3%A4pivirtausl%C3%A4mmitin
« Viimeksi muokattu: 14.01.10 - klo:11:06 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Trally

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 135
  • Nibe F1245 6kW/ 140m /Enervent Pingvin eco EDE
Re: maalämmön mitoitus rakennettavaan taloon
« Vastaus #3 : 14.01.10 - klo:13:06 »
Hei sailor!
Valaisetko mulle vähä MLP pumppujen toimintaa? Miten eroo tulistuspumppu ja vaihtoventtiilikone? Ja mitä plussia/miinuksia kummassakin on?
Itse yritän kartottaa minkälaista meikän tapauksessa kannattaa ajatella...

Poissa flygare

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: maalämmön mitoitus rakennettavaan taloon
« Vastaus #4 : 14.01.10 - klo:19:19 »
kiitokset valaisevista kommenteista tähän saakka.

lisään vielä tuon ajatellun LTO-koneen eli Enerventin Pelican eco EDE-CG. luettuani palstaa sain sen käsityksen, että jälkilämmityspatteria ei tarvita varsinakan näillä lounasrannikon alueilla.

Nopea johtopäätös kommenttienne perusteella voisi olla siis uusi Niben 1145 jossa valmiiksi energiatehokkaat pumput. riippuen rakentamisen onnistumisesta 8kW olisi hieman nafi mitoitus ja 10kW hieman ylimitoitettu. 500L varaaja saattaisi tasoittaa käyntijaksoja?

Beta-testaus ei tosiaan kiinnosta kun olen omilla rahoilla hanketta viemässä eteenpäin, työelämässä sitä joutuu tekemään liikaakin. (tosin insinöörinä nappuloiden ja säätöjen jatkuva pyörittäminen on synnyinvika)

talon huipputehotarve oli laskettu -30 pakkasen eli 50 asteen lämpötilaeron mukaan tuonne 8.5kW tienoille.

Trally kysyi mielenkiintoista asiaa eli olisiko tässä tapauksessa tulistimesta mitään hyötyä?

Poissa Reetu

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 72
  • 205m²/581m³/Carrier 30NQE9+165m kallio (aktiivi)
Re: maalämmön mitoitus rakennettavaan taloon
« Vastaus #5 : 15.01.10 - klo:13:45 »
Moro,

voisin itse heittää tähän omat speksit joita voit vertailla;
Talo espoossa, carrier 30NQE9 pumppu 165m:n aktiivisyvyydellä oleva kaivo (kok. 177m). Rakennusalaa on 241m2 ja ilmatilavuutta 580m3 nelihenkiselle perheelle kahdessa kerroksessa. Oman talon laskettu lämpöhäviö on 173W/K, eli melkein sama.

Itellä ei ole kuin kokemusta syksy2009-> mutta nyt jos ottaisin niin laittaisin syvemmän reiän. Ellei muuten niin mielenrauhan vuoksi. Pumppu menisi astetta isomaksi (11kW) ellei kustannusero olisi liian iso.
Nykyisellään käy vähän turhan paljon, mutta toki saattaa johtua siitä että on uusi talo, rakennusaikaista kosteutta ym... Ensi vuonna tiedän varmaan paremmin.

LTO kone on myös Pelican eco EDE-CG, siitä varmaan voin kertoa enemmän kunhan saavat toimimaan 100%. Nimim odottelee Enerventin huoltomiestä... >:(