Noilla lähtötiedoilla on vielä hankala mitoittaa, koska vanhan talon häviöt voivat vaihdella tosi paljon. Jos otetaan lähtöarvaukseksi vaikka lämpöhäviö 400W/K, pitäisi lämmitysteho 25 asteen pakkasessa 18 asteen sisälämpötilalle olla 17,2kW. Tuo 18 sisälämpötilaksi siksi, että jos talossa on n. 1kW muita lämmöntuottajia (tarkoitan tällä kodinkoneita, en noita tulisijoja), tulee summaksi reilu 20 astetta. 16kW pumpulla olisit lähellä täystehoista. Mutta tämä on siis täyttä arvailua. Mutta toisaalta sinulla on muita lämmönlähteitä, jos niitä haluat käyttää. Niillähän pystyy paikkaamaan tilannetta hyvinkin.
Jos taas lämpöhäviö olisikin vaikka 600W/K, tarvisit hyvinkin tuon 2 x 12kW jos et lämmitä tulisijoilla.
Itse laittaisin keruuputket veteen, jos semmoinen mahdollisuus olisi tarjolla. 400m kaivot maksanevat kuitenkin kymppitonnin kieppeille.
Lämpimän käyttöveden kanssa sekä 12, että 16 diplomaatilla ei pitäisi olla ongelmaa. Itselläni on 12 ja poreamme, enkä ole saanut vettä loppumaan seitsemän hengen saunottamisella. Alimmillaan yläosan lämpö on käynyt 38 asteessa, eli on oltu ihan riittävyyden rajoilla kylläkin.
Itse saattaisin lähteä kokeilemaan 16kW pumppua, kun kerran on mahdollisuus paikata tilannetta puuta polttamalla.
Jos häviö on 400W/K, ja 18 asteen sisälämpötila lasketaan vuotuiselle 3 asteen keskilämpötilalle, veisi talo hieman yli 50.000kWh vuodessa lämmitysenergiaa. Vesistöön laitettuna keruuputkiston pitäisi olla 450...500 m (75kWh/m/vuosi) jos cop=3.
Ja pesen käteni kaikesta vastuusta

nvg