Tietääkö kukaan/ onkos kukaan mittaillut paljonko kaivon suulla (tai porareiän vedessä) on säteilyä?
Radonia purkautuu joillain paikkakunnilla (esim. Tampereella) lähinnä kalliosta ja voisi olettaa, että se purkautuu helpoimmin poratun reiän kautta. Tampereella radon on esim Pispalassa terveysriski.
Radon kaasuna liukenee kylmähköön pohjaveteen jolloin sitä on porareiästä otettussa vedessä. Koska ilmäkehän radonin osapaine on lähes nolla, kaasu haihtuu astiaan porareiästä otetusta vedestä jossain ajassa. Jos vettä lämmitetään, haihtuminen on tietysti nopeampaa.
Radonin atomipaino on 222 (kloori 52) jolloin se voi rikastua monttuihin tms 'astioihin' joihin ko. vettä on otettu, tosin se em. syystä laimenee jonkun ajan kuluessa jos uutta vettä ei tule. Porakaivo kellarissa voi joillain alueilla olla hyvä konsti hankkia syöpä. Porareiän vedellä täytetty uima-allas voi jonkin aikaa olla säteilevä, puutarhan kastelu tuolla vedellä saa aikaan säteilevän pihan joksikin aikaa jne. Tosin paljonhan ihminen kestää, mutta kun nuo säteilyaltistumiset kumuloituu.....
Olisi kiva tietää millä alueilla ko. riski on! Pitäisikö kallioreiän porausurakkaan automaattisesti kuulua säteilytason mittaus, jotta osaisi oikein elellä porareiän veden kanssa.