Ajatus ei ole vättämättä niin huono kuin ensin ajattelisi.
Suomessa vesikiertoisia kattolämmitys / -jäähdytysratkaisuja on tutkittu ja asennettu jo usean vuoden ajan (lähinnä toimistokiinteistöihin).
Yhtenä esimerkkinä voisi mainita Talotekniikka-alalla toimivan Are Oy:n Sensus-järjestelmän, joka on hyvän hyötysuhteen omaava matalalämpö- /jäähdytysjärjestelmä.
Varsinainen lämmönjakelu perustuu alumiinisiin sandwitch-elementteihin, joissa kiertää tarpeen mukaan lämmitys tai jäähdytysvesi. lämmitys- ja jäähdytysteho perustuu suurimmalta osalta säteilyyn ja konvektion osuutta voidaan vahvistaa esim. tuloilman suuntaamisella paneelin pinnan suuntaisesti. Tämä yhden elementin käyttö lämmitys tai jäähdytyskäytössä kiinnosti itseäni sen verran, että tuli hieman paneuduttuakin ko. asiaan.
Tällä ratkaisulla katossa on yksi (tai useampi) huomaamaton (voidaan naamioida kattorakenteeksi) elementti per tila, joka lämmittää tai jäähdyttää ko. tilaa. Tämä ratkaisu mahdollistaa siis huonekohtaisen jäähdytyksenkin helposti. Automatiikkaa tämän tyyppinen järjestelmä luonnollisesti kaipaa rinnalleen (lämmityksen-/jäähdytyksen-, kastepistesäädöt yms...). lisäksi rinnnalle hyvälaauinen LTO, jolla otetaan jäähdytyskierron lämmöt talteen ennen jäähdytystä...
Lisää tietoa järjestelmästä löytyy ainakin osoitteesta:
http://www.are.fi/FI/Tuotteet+ja+palvelut/Järjestelmätuotteet/AreSensus/AreSensus.htm
Lisäksi olen kuullut suuren suomalaisen lämmönjakelujärjestelmien valmistajan testaavan vesikiertoista kattolämmitysjärjestelmää parhaillaan...
- katsotaan mitä tulevaisuus vielä tuo.