Meillä on Jämä Star Inverter 12 pyörinyt pari viikkoa ja sen jatkeeksi on kytketty 100 l puskurivaraaja (Jäspi Buffer 100) neliputkikytkennällä. Lämmin vesi tulee ja lähtee lämmityspiireihin varaajan yläosasta ja pohjalle tulee paluu pattereilta sekä sieltä lähtee paluu pumpulle. Pumpun, varaajan ja lämityspiirien (lattia+patterit) lämpötiloja seuratessa olen miettinyt, että toimiiko järjestelmä nyt niin kuin pitääkin?
Esimerkiksi eilen:
Lämmitysjärjestelmä 1 eli lämpötila-anturit pumpun sisällä lähdössä ja paluussa
- menolämpötila 1 (BT2) 37,1°C
- paluulämpötila (BT3) 31,1°
Lämmitysjärjestemä 2, eli anturit lattialämmityspiirin lähdössä ja paluussa (lisäshunttiryhmä)
- menolämpötila 1 (BT2) 30,2°C
- paluulämpötila (BT3) 26,2°
Puskurivaraajan anturitaskusta mitattu lämpötila
Näiden perusteella varaajassa ei tapahdu minkäänlaista kerrostumista, vaan lämmityspiireistä palaava "kylmä" 26°C vesi sekoittuu täysin pumpun tekemään lämpimään 37°C veteen ja koko varaaja on noin 30-31°C lämpötilassa. Pumppu imee siis paluuseensa saman lämpöistä vettä mitä pattereille menee. Eli pumpun pitää tehdä jo näillä keleillä melkein 10 astetta kuumempaa vettä mitä lämmitysjärjestelmät vaativat/saavat. Tämähän heikentää pumpun COP:ia ihan huolella?
- Onko tässä nyt neliputkikytkentä ihan oikein vai pitäisikö lämmityspiirien paluu (tai meno) kytkeä suoraan T-haaralla pumpun putkiin, jotta suurin osa kylmästä vedestä menisi pumpulle eikä sekoittuisi varaajaan?
- vai onko tällaisessa 100 l varaajassa mahdollista saada vettä kerrostumaan vaikka kiertovesipumppujen säädöillä? Onko varaaja siihen auttamattomasti lian pieni?
- vai kuuluuko puskurivaraajan lämpöjen käyttäytyä tosiaankin näin ja COP on sitten mitä on?
Muuten järjestelmä tuntuu vörkkivän ja kompura käy pitkiä jaksoja.