Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kesälämmitys pumpulla  (Luettu 4110 kertaa)

Poissa voimavirta

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Kesälämmitys pumpulla
« : 06.04.17 - klo:18:47 »
Tavoitteena saada hakkeen lisäksi kesäkauden ~8kk lämmitys maalämmöllä. Periaatteessa ilmavesipumppukin, mutta jos tekisi kerralla hyvän varautuen tulevaan laiskuuteen tms. Hake toimii kesälläkin ihan ok, kun on kuormaa sopivasti 30kw polttimella.

Kuumaa käyttövesitehoa tarvitsee kesälläkin suhteessa paljon. Lattialämmityksiä toteutettuna käyttövesikierrolla. Järjestelyt voi joskus muuttua, mutta tällä kertaa noin.

Omaa sähköntuotantoa olemassa, jatkossa lisää, 6-10- .. -> kWp. Myös sähkövarastoa tulee jossain kohtaa piankin 10kwh ->.

Haluaisin ohjata pumppua vähän tarkemmin kuin jollain muutaman pykälän epämääräisen karkealla toivomus tehopainotus säädöllä. Toki muutamalla tehopykälläkin voisi tulla toimeen mikäli pumpun ottoteho on sopiva, ja se toimii hyvin jaksottaisessa valoisan ajan käytössä lämmittäen esim hankittavaa 1 - 2 kuution varaajaa tms mitälie lämpöakkua. Tavoitteena olla käyttämättä ostosähköä ihan jokaisena viikkona ainakaan lämmitykseen. Akustoinvertteri(t) mahdollistaisi jonkunlaisen hystereesin siten että jokaisen pienemmän pilven kohdalla ei tarvitsisi useampia säätöjä eestaas.

Laitteen idle kulutus pitäisi olla oikeasti pientä, mitään kymmeniä watteja on vaikea hyväksyä. Vaihtoehtoisesti laitteen pitäisi kestää sähkösyötön päivittäistä katkontaa.

Oliko laitetarjonnoissa vieläkään oikein sopivia ratkaisuja hörhöilyyn ?

Laitteen sijoituspaikaksi ajattelisin ehkä kuitenkin nykyistä lämpökeskusta, joka on 35 metrin kanaalin päässä pääasiallisesta lämmitettävästä. Käyttövesi saisi olla mieluummin kuumaa kuin lämmintä. Tällä hetkellä systeemissä ei ole erillistä lämminvaraajaa kattilan ~240 litran vesitilavuuden lisäksi, lämmityskaudella patterit ja putket. Jatkossakin saattaisi olla hyvä hakepolttimen käynnille olla optiona ohitusmahdollisuus hanoilla tms varaajasta ? Toki sydäntalvellakin on hetkiä jolloin tuottoa tulee ja myyntisähkön hinta on alhainen, ja systeemiä olisi kiva hyödyntää. Polttimeen ei ole tarkoituksena toteuttaa automaattisytytystä näillänäkymin.

Maalämmölle keruun haluaisin kaivona ja mieluummin ylimitoittaen sopivasti kunnolla.

edit, lisäyksenä jonkunlaisena energiatarve arviona: stokeria edeltävässä systeemissä lämmitettiin 3 vaiko 5 kuution varaajaa, jota kesällä kuumennettiin noin joka kolmas päivä vastaavalla kuormalla lämpötilan vaihdellessa kylppärin lattialämmöissä jalkoja polttavasta normaaliin nyky huone lattialämmitykseen.

Pahoittelut jos en löytänyt foorumia selatessa valmiita vastauksia.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 864
  • yli-ikämies
Vs: Kesälämmitys pumpulla
« Vastaus #1 : 06.04.17 - klo:20:19 »
...jonkunlaisena energiatarve arviona: stokeria edeltävässä systeemissä lämmitettiin 3 vaiko 5 kuution varaajaa, jota kesällä kuumennettiin noin joka kolmas päivä vastaavalla kuormalla lämpötilan vaihdellessa kylppärin lattialämmöissä jalkoja polttavasta normaaliin nyky huone lattialämmitykseen.

En ole varma, ymmärsinkö kysymystäsi oikein, mutta jos ajattelisimme tuon lämmittämisen tehoa, voisi asiaa alkaa avaamaan vaikkapa näin.

Sinulla on 4000 litran varaajatankki, josta lähtee kosteiden tilojen lämmitys.
- Lämmität tankin koko vesisisällön +65 C lämpötilaan.

- Tankista otetaan lämmintä vettä kolmitiesekoittajan kautta kosteiden tilojen lämmitykseen.
   Tavoitteena on pitää lattioissa tietty tasainen lämpötila ja kulutamme lämpöä, kunnes tankissa on +30 C lämpötila.

- Tankin lämpövaranto kestää 3 x 24 h = 72 h ( = 3 vuorokautta).
  Kysyt, mikä on lämmityksen teho nyt.
  Tankki on hyvin lämpöeristetty, emme ota sen lämpövuotoa laskelmaan.

- 65 - 30 C = 35 K. Vesimäärä on 4000. Lämpövarantoa on käytettävissä noin 162 kWh.
- Jaamme 162 kWh 72 tunnille = noin 2,26 kW lämmitysteho kosteiden tilojen lattioissa.

Olinko ymmärtänyt kysymyksen ihan väärin, vai kuinka?




Poissa voimavirta

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Kesälämmitys pumpulla
« Vastaus #2 : 06.04.17 - klo:22:38 »
- Jaamme 162 kWh 72 tunnille = noin 2,26 kW lämmitysteho kosteiden tilojen lattioissa.


Jotain tuollaista 50 kilowattitunnin suuruusluokkaa voinee jopa olla kosteitten yms kesälämmitettyjen lattioiden ja käytetyn veden vuorokausikulunki, kuulostaahan se vähän paljolta ilmeisesti. Tuota arvioinnin vanhaa varaajaa ilmeisemmin lämmitettiin lähemmäksi sataa astetta (?) lähempänä talvea. Nykyisessä stokerin kattilassa ~78-82 astetta, josta luulemani mukaan pyörii suoraan lämminvesikierto.

Mutta tavoitteena tosiaankin sammuttaa polttimesta liekki useammaksi kuukautta. Halvimmilla ylijäämä sähkötuotannoilla vettä lämpimäksi tietyin reunaehdoin kesäaikaan. Samalla kolmas tai neljäs lämmityksen varajärjestelmä / tarvittaessa varsinainen lämmitys talvellakin.

Tarkempaa arviota kulutuksesta tietty tarvisi pohtia tankin koolle ja sähkötuotannon riittävyydelle, mutta löytyykö maalämpöpumppua mikä toimisi fiksusti ei pelkästään painottuen valoisan ajan käyttöön, vaan puristisempaan oman tuotannon hyödyntämiseen ?



Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 864
  • yli-ikämies
Vs: Kesälämmitys pumpulla
« Vastaus #3 : 06.04.17 - klo:23:01 »
80 C - 35 C = 45K
4000 litraa @45 K = 209 kWh

209 kWh / 72 h = 2,9 kW.
209 kWh / 3 = 59 kWh / vrk.