Moi,
Tarkoitus olisi päästä eroon korkeahkoista öljylaskuista ja siirtyä mukavamman maalämmön pariin. Olen itsekin tuota nimimerkki tomppelin kaavaa koittanut pyöritellä, mutta kokeillaan mitä itseäni kokeneemmat osaisivat sanoa meidän kohteemme tarpeista.
Eli: Talo sijaitsee siis Vesilahdessa Pirkanmaalla, on rakennettu hirrestä vuonna 1890 ja alakerran pinta-ala on melko tarkkaan 100m2 ja huonekorkeus 2850mm. Yläkerta on rakennettu 1950-luvun alkuvuosina ja tällä hetkellä lämmitettyä pinta-alaa on 70m2 sekä kylmävinttejä, jotka on tarkoitus ottaa asumiskäyttöön tulevina vuosina on 30m2. Huonekorkeus yläkerrassa on karvan alle 2400mm. Sen kummempia lisäeristeitä ei seinissä ole. Ja vintilläkin näyttäisi eristeenä olevan n. 200mm purua. Eli hienosti falskaa joka nurkasta ja jääpuikot räystäillä ovat talvisin näyttävät. Rossipohjainen luonnonkiviperustus ja painovoimainen ilmanvaihto. Sähköä viime vuonna kului 3600kWh.
Nykyinen lämmitysmuoto on siis öljy, vuosikulutus tuntuu liikkuvan 3500 litran tienoilla, alle 4000 litraa joka tapauksessa. Lämpö jaetaan taloon vanhoja vesipattereita pitkin. Asukkaita on tässä vaiheessa kaksi aikuista, mahdollisen jälkikasvun tulevasta lukumäärästä ei ole vielä tietoa.
Olen jollakin tavalla mieltynyt Niben tuotteisiin ja uskoisin että heidän valmistamaansa pumppuun tulemme päätymään. Pumppu saisi olla mielellään hieman ylimitoitettu teholtaan kuin vajaatehoinen. Ja luultavasti otamme rinnalle erillisen lämminvesivaraajan jossa mahdollisuus mm. vesikiertoisen takan liitäntään. Tontilla olisi periaatteessa aika kivasti tilaa maakeruuputkistollekin (tontin koko 3600m2, osin vanhaa viljelypeltoa, maaperä vaikuttaa saviselta joskin jossakin määrin kivikkoiselta) ja olemmekin vaimon kanssa miettineet porakaivon ja maakeruuputkiston hyötyjä ja haittoja.
Tulevaisuudessa vesipattereista luovutaan ja vaihdetaan lattialämmitykseen, mutta alkuvaiheessa idea oli kytkeä maalämpö nykyiseen patteriverkostoon. Myöskin katon lisäeristystä tehdään viimeistään sivuvinttien asuinkäyttöönoton yhteydessä, samoin ilmanvaihdon muuttamista koneelliseksi harkitaan samassa yhteydessä.
Haluan ylläpitää myöskin toivettani saada noin 20m päässä rakennuksesta sijaitsevan 56m2 pinta-alaisen, nykyään kylmän autotallin lattia joskus saman maalämmön piiriin, "sitten joskus tulevaisuudessa". Autotallin lämmöksi tarkoitus saada joku sopiva peruslämpö, olkoon sitten vaikka kymmenkuntakin astetta talviaikaan tms. Nykyinen öljykattila ja -säiliö ym. sekä kunnan tarjoama vesiliittymä sijaitsevat autotallin päädyssä josta lämmin vesi tuodaan maahan 60 vuotta sitten kaivettua kanavaa pitkin taloon. Uusi pumppu tulee sijaitsemaan päärakennuksessa ja vesiliittymäkin tullaan maalämpöprojektin yhteydessä siirtämään autotallista taloon.
Kiitokset mielenkiinnosta ja mahdollisista kommenteista!

T. Ville