käykö siinä niin, että pöntön keskelle syntyy kylmä virtaus alhaalta ylös
Kyllä painovoimaan voi luottaa, joten kylmä vesi virtaa alaspäin kierukan kupeessa, tai kiertelee ympyrää pytyn alaosassa liike-energian voimalla, silloin kun kylmää vettä kulkee esilämmityskaskadin läpi.
Jos vaihdin, ja lauhdutin (pumpun käynnistyttyä) olisivat tasavahvoja, ja puskurin tulovesi ei olisikaan ympäristöä kylmempää, niin sekoittuminen olisi laajempaa, mutta myös haitat sekoittumisesta vastaavasti pienet.
Ylhäältä ja alhaalta samalla energiamäärällä ladatun pytyn yläosan lämpötiloissa on selvä ero, ja siitä lähtee ero kierukan esilämmitystehoissa. Tuo ero pitäisi keskiarvottaa yli lämmitys/huilisyklin, ja yli vuodenaikojen. Se käyttövesijakso voi osua minne vaan, joten aikakeskiarvo lienee kohtalainen estimaatti.
Lisään tämän unohtuneen
Aajoo.. jotenkin ajattelin, että vaihdin olisi lauhduttimen jälkeen eli siis lämpöpumpun ja puskurin välissä ja siitä sitten kierukoille. Eli ilmeisesti meinaat, että esilämmitysjärjestys olisi "alakierukka, yläkierukka, levari" tai sitten tuo levari kokonaan pois? Pitää funtsia lisää...
Ajattelemani järjestys tuossa oli levari, ja sitten kierukat alhaalta ylös. Levaria ei varmaankaan kannata laittaa viimeiseksi, koska silloin sillä ei saa nopeaa kompuran käynnistystä aikaiseksi pienen ottotehon takia, viimeistelijäroolissa. Levarilla reilu 10-15 asteen alennus menoveteen, niin käynnistys on nopeaa, ja sitten on kaksi energiavarastoa käytössä esilämmitykseen; laatta ja varaaja. Pattereille noin isoa shokkia ei mielellään kyllä laita natinoiden takia. Eipä ole kyllä tullut kokeiltua valittaisko rauta.