Hei,
edessä on siis lämmitysjärjestelmän vaihto rintamamiestaloon. Nykyinen systeemi on vesikiertoinen (patterit) järjestelmä n. 3000 litran varaajalla, jota lämmitetty 6+6+7kW sähkövastuksilla. Lämmitettäviä neliöitä n. 250m2, joista n. puolet alkuperäistä v. -56 rakennettua ja puolet myöhemmin rakennettua (ja siten jonkin verran paremmin eristettyä) laajennustilaa. Laajennustilassa käytössä lisäksi ilmalämpöpumppu. Sähkön vuositason kulutus ollut 45MW, mikäli kaikki tilat on pidetty 19-20C tuntumassa. Oikein optimoimalla ja säätämällä on todistetusti päästy vuositasolla 36MW kulutukseen, mutta asuinmukavuuden ja hermojen kustannuksella.

Suunnitelmana on siis 13kW pumppu + 9kW:n vastus, kaivon syvyys 240m. Talossa on pattereita yht. 22 kpl, joista osa uudempia 2-lehtisiä, osa vanhempia 1-lehtisiä. Ulkolämpötilan ollessa -20C on menoveden lämpötila ollut 45C (kiertovesipumpun ohessa mittari). -8C:ssä vastaavasti 35C. En muista nähneeni -55C:tä korkeampaa menoveden lämpötilaa, mutta satavarma asiasta en voi olla.
Laskeskelin netistä löytyneellä patterilaskurilla, että teoreettisesti nykyisten patterien lämpöteho 55/40C asteessa on n. 20kW. Mikäli olen oikein käsittänyt, olisi maalämpöpumpun hyötysuhdetta ajatellen hyvä pyrkiä mahd. alhaiseen menoveden lämpötilaan. Nykyisillä pattereilla laskettuna 45/35C antaakin lämpöä enää vain 16kW. Eli ainakin tuo -4kW "häviö" olisi korvattava uudemmilla pattereilla. Puhtaasti maalaisjärjellä ajateltuna kannattaisi varmaan korvata huonokuntoisimmat ja matalatehoisimmat patterit uudemmilla.
Yritinkin sitten laskea, kuinka järkevää taloudellisesti olisi ostaa 2- tai jopa 3-lehtisiä pattereita. Mutta muuttujia on aika monta - alkaen eri tilojen lämmitysvaatimuksista sähkön hintaan ja patterien vaihdon kustannuksiin. Varsinainen kysymykseni siis on, että kuinka järeäksi patterit kannattaa mitoittaa - kovimpia pakkasia ajatellen vaiko jotenkin muuten?
...
Editoinut "tomppeli.: poistin lisäämäni liitetiedoston, jotta liitetiedostokansio ei täyttyisi liiaksi!