Kaverini täällä Oulun seudulla omaa suunnilleen vastaavat neliöt talon ja autotallin/varaston suhteen, tosin hänellä ne ovat samassa rakennuksessa. Laittoi 16kW pumpun, ja kertoi vuoden asuttuaan, että sähkövastuksien laskurissa on n. 9 tuntia. Tuumasi, että olisi se 12kW riittänyt.
Pumppua ei kannata hirveästi ylimoitoittaa - "alimitoitus" taas on enemmän filosofista, kuinka tarkkaan haluat optimoida käytön osateholle ja säästää alkuinvestoinnissa. Osatehoinen myös käy kerrallaan pidempiä aikoja, jonka pitäisi myös parantaa hyötysuhdetta ja pidentää käyttöikää (?).
Keruupiiriä ei kannata alimitoittaa, se kannattaa miettiä sen mukaan, paljonko pumpulla kiskotaan maasta vuodessa lämpöä. Sen kun jakaa maalaadun mukaan suosituksen energiamäärällä /metri/vuosi, esim. savimaassa etelä-Suomessa voi irrota jopa 60kWh/m vuodessa, täällä pohjoisessa vain puolet siitä.
Itse laskin rohkeasti 40kWh/m, koska minulla putket ovat yleensä pohjavedessä. Tällä saan 600m putkella kerättyä max. 24.000kWh vuodessa, mikä vastaa kolmosen kertoimella 36.000kWh kokonaisenergiaa vuodessa. Se ei isossa talossa riitä kaikkeen lämmittämiseen ja käyttöveteen, mutta toisaalta kodinkoneiden ja mahdollisten tulisijojen lämpö taas täydentää tuota, sekä tietysti pumpussa olevat lämpövastukset.
Omassa tapauksessani 36.000kWh riittäisi pelkkään lämmitykseen käytettynä pitämään talon keskimäärin 21.4 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä olettaen, että mikään muu ei lämmitä. Jos vuoden keskilämpötila on nolla tai vähän pakkasen puolella, ja kaiken muun energian laskee kokonaistaseessa käytetyn käyttöveden lämmitykseen, niin ollaan melkein kuivilla

Siitä laskuesimerkkiä toisille asiaa miettiville.
nvg