Japu:
Suhteessa teidän tutkimus on ollut mielestäni kallis, koska luulen että ovat tehneet molempien tonttien tutkimukset yhden työvuoron aikana.
Raskaan porakoneen saa päiväksi hommiin noin 800eurolla ja sillä poraa melkein kiinaan asti.

Maalämmittäjän kannattaa miettiä sitä mikäli haluaa varman tiedon kalliopinnan sijainnista.
Niin mullahan tuo perusmaan maalaji on helkkarin kivistä moreenia, jossa hieman hienoainesta ( josta lisämääre siltti ). Jos sinulla maaperä puhdasta silttiä niin mielestäni se on oiva perusta vaakaputkistolle. Pidän sitä parempana, kuin esim. kuivakuorikerrossavea, koska siltistä saadaan kontaktipintaa ( lämmönsiirtopintaa ) enemmän putkea vasten. Toki maaperän vesipitoisuus vaikuttaa myös antiin.
Silttisillä / savisilla mailla saattaa kuitenkin teoriassa vaakaputkistossa tai ennemmin lämmönsiirtymisessä ilmetä seuraava ongelma tietynlaisissa olosuhteissa. Keruupiiri voi kylmetessään jäädyttää ympäröivää maata jolloin syntyy ns. routimista putken ympärillä. Routimisilmiössähän on kyse routivaan kerrokseen kapillaarisesti imeytyvän veden aiheuttamasta tilavuuden lisäyksestä. Kun maaperässä olevan huokosveden jäätyminen alkaa, vesi ei kykene tuona aikana poistumaan kyseisestä huokosesta, vaan syntyy tilavuuden kasvu. Huokosen pullistuessa täytyy taas sen vieressä olevien rakenteiden siirtyä irti toisistaan, jolloin niiden väliin imeytyy alipaineen auttamana lisää vettä kapillaarikäytävien kautta. Ympäröivän maan tai litkun lämmettyä routalinssi taas sulaa ja se saattaa ikäänkuin "rapsauttaa" putkea ympäröivän maa irti putkesta, jolloin tietysti lämmönsiirto putkeen heikkenee. Tämä nyt on pelkkää teoriaa, mutta mielestäni mahdollista.
Itsellä Nibe pyörinyt nyt rapiat 5 vuotta enkä ole huomannut lämmöntuotossa tai ennemminkin sähkölaskussa mitään dramaattista muutosta.