Minun piti hieman tarkemmin tutustua Thermiaan, saatoin kirjoittaa palturia tuossa aiemmin.
Jos lämpö lattiaan otetaan varaajasta, niin eikö se tarkoita että tilalle pumppu joutuu tekemään lämpimämpää vettä (esim +50) huonommalla hyötysuhteella kuin jos tekisi suoraan esim. +32 vettä lämmönjakopiiriin? (lämpötilat hatusta)
Thermia diplomatin käyttöohjeesta, käy ilmi, että siinä on käyttövesivaraaja, mutta ei lämmitysvesivaraajaa. Esim. kaksoisvaippavaraajasta ei ole mainintaa, kuten on
toisaalla mainittu Thermia Mbh Classicista.
Lämpöä lattiaan ei kuitenkaan oteta käyttövesivaraajasta. Mutta oikeassa olet muuten ajatuksissasi. Käyttövettä voidaan tuottaa hyvällä tai huonolla hyötysuhteella. Jos lauhdutus tapahtuu käyttövesilämpötilassa, hyötysuhde ei voi olla kovin hyvä, koska käyttövesi pitäisi olla aina jossain 55-65 asteessa, jotta legionella-bakteeri ei voisi kovin hyvin.
Tietääkseni ainut varaaja esim. Thermiassa Diplomatissa on tuo käyttövesivaraaja, ja toimintaselostuksessa sanovat että välillä pumppu tekee varaajaan kuumaa ja välillä lämpöä lämmönjakopiiriin - mutta tämä jälkimmäinen ihmetyttää koska joku puskuri pitää olla tai sitten pumppu tosiaan käy kokoajan..
Saman käsityksen minäkin sain, että muita varaajia ei olisi. Aikaisemmin mainitsemani shunttaus-tekniikka ei siis voi olla luullakseni käytössä.
Eikä minulla ole hajuakaan, miten siinä lämminvesi tuotetaan.
Mutta spekuloin silti jotain, vailla kunnon tietoa asiasta, joten suhtautukaa sen mukaan.
Yleensä pumpuissa käyttövesi ja lämmitys/lämmönjakovesi ovat eri säiliöissä/järjestelmissä. Näin siksi, että lattialämmitysvettä voidaan kierrättää, jolloin siitä saadaan hapetonta ja sekä varaajan ja putkiston hapenkestovaatimukset pienenevät.
Lisäksi pumpuissa, riippuen tekniikasta, tehdään joko lämmitysvettä tai käyttövettä ja toinen saattaa tulla sivutuotteena. Esim. ekowellissä lämmitetään varastoon lämmitysvettä ja käyttövesi tulee siten sivutuotteena, että vesi kulkee kupariputkessa ensin viileämmän alasäiliön ja lopuksi kuuman yläsäiliön kautta hanalle. Yläsäiliössä on tulistuksen ansiosta erittäin kuuma, mutta lauhtumislämpötila on alasäiliön lämpötilassa (esim. 30-36 astetta). Näin kuumaa käyttövettä voidaan tuottaa hyvällä hyötysuhteella (jonka määrää lauhtumislämpötila).
LÄssässä on samantyyppinen tekniikka, mutta säiliöissä varastoidaan käyttövettä ja lämmitysvesi tullee ulkovaippavaraajan kautta?
Mitenkäs sitten Thermia Diplomat?
Alla joitain lainauksia :
"Vaihtoventtiili· Avaa ja sulkee yhteyden lämminvesivaraajaan riippuen siitä
tuotetaanko lämpöä vai valmistaanko lämmintä käyttövettä."
"Ruotslaispumpuissa" tämä on tietääkseni yleinen tekniikka, mikä aiheuttaa mm. sen, että kun tarvitaan lämmintä käyttövettä, lämmitysvettä ei tehdä. Toisinpäin homma ei toimi, koska lämpimän käyttöveden tuotto menee oletettavasti aina lämmitysveden tuottamisen edelle.
"4 Lisälämpö ... Asennettu menovesiputkeen"
Mikä on menovesiputki? Käyttövesi vai lämmitysvesi? Kyse on kuitenkin oletettavasti sähkövastuksesta, josta taisi olla maininta, että se on kolmitehoinen.
"Thermia Diplomat toimitetaan sisäänrakennetulla lämminvesivaraajalla jonka tilavuus on 150 litraa."
Ok. Eli käyttövettä (ei lämmitysvettä) varataan.
"Lämminvesituotanto lopetetaan kun käyttöpressostaatti on saavuttanut
asetusarvonsa joka vastaa n. 50-55°C käyttövesilämpötilaa."
Eli pumppu pyrkii pitämään käyttövesilämpötilan 55 asteessa. Mitä se sitten tekee? Alkaa lämmittää lämmitysvettä? Eikö käyttöveteen varastoitua lämpöä hyödynnetä mitenkään? Lämmittääkö kompressori lämmitysvettä, jolloin lämmitysveden lämpötilaa tuskin pystytään pitämään kovin tarkalleen samanlämpöisenä?
Valitettavasti en osannut auttaa, mutta toivottavasti joku thermian paremmin tunteva jatkaa tästä.