Hei
Maalämpöurakan pohtimisvaihe on loppusuoralla ja nyt on pakko jälleen kerran kääntyä foorumin puoleen kysymään mielipiteitä ja kysymään pikaisia neuvoja.
Saatiin aika monta tarjousta, joista kolme on aika tasavahvaa.
Tyrkyllä on
IVT Greenline 11kW + 200 m kaivo
Danfoss 10kW + 175 m kaivo
Geopro gt 11kW + 210 m kaivo
Kaikilla perusteena 4000 litraa öljynkulutus/vuosi.
Ja ne seikat, jotka pistävät pään pyörälle, eli joissa tarvitaan (pikaisia) mielipiteitä/neuvoja ovat seuraavat:
MIKÄ ON SOPIVA MITOITUS?
kaikki nämä ovat osatehoisia, mutta 11kW laskelmien mukaan kattaa melkein koko tehontarpeen. Eipä tuo 10 vs 11kW ole iso ero, mutta silti.
Kuultu on kommentteja, että liian iso pumppu käy lyhyitä aikoja ja usein = rasittaa laitetta enemmän. Pikkuisen pienempi pumppu siksi ok, että käy pidempiä aikoja kerralla. Tämä puhuisi Danfossin 10kW:n puolesta vs. 11 kW Geopro ja IVT.
HUOM: Danfossin edustaja tyrkytti ensin 12kW:n laitetta, koska laski meidän öljynkulutuksen "varomarginaalilla" 4500 litraan. Epäilin tuota kokoluokkaa, ja hän tarjosi pienempää.
Tarjouksista on karsittu 9kW:n pumppuja, tuntui turhan alamittaiselta - kuten myös muutama 12kW:n ja yksi 14kW:n pumppu, jotka taas olivat mielestäni liian isoja.
Käyntisyklien vuoksi kunnon puskurivaraaja olisi kai tarpeen kaikilla näillä pumpuilla- riittääkö näihin tarjottu 100 litran p.varaaja?

Geoprossa taas on 600 litran varaaja patterivedelle ja käyttövesikierukat eli varmana riittää.
Tässä tullaan toiseen kysymykseen:
MIKÄ ON PARAS TOIMINTATAPA PUMPULLE: KÄYTTÖVESIVARAAJA + PUSKURIVARAAJA VAI LÄMMITYSVEDENVARAAJA + KÄYTTÖVESIKIERUKKA?
onko Geopron tekniikka hyötysuhteeltaan huonompi? Siis käyttövesikierukat lämmitysvedenvaraajan sisällä- ei ruotsalaistyyppistä käyttöveden varaajaa. Tästä olen lukenut foorumilta ristiriitaisia juttuja...
Taistelu on siis kahden eri toteutustavan välillä Ruotsi-Suomi-maaottelu

ja mitoituksen kanssa 10 vs 11 kW.
ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä vaan pikemminkin tärkeimpänä seikkana näistä kaikista:
LAITTEISTON SÄHKÖNKULUTUS:
tämä on meilläkin tärkein seikka vaihtaa maalämpöön, mielellään sitä sähköä saisi mennä aika vähän.
Luvattu on laskelmien mukaan:
IVT 9260kWh + 140 kWh
Danfoss 10730kWh + 576 kWh
Geopro 12494kWh + 265 kWh
Siis vuosikulutukset, isompi lukema pumpun kulutus, pienempi vastuksen käyttö per vuosi.
Ero on merkittävä, kun IVT näyttää olevan pihein, Geopro veisi n 35 % enemmän sähköä vuodessa!!! Näillä sähkönhinnoilla reilusti yli 300 euroa/vuosi kalliimpi. Ja IVT on jopa pihimpi kuin pienempi 10kW:n Danfossikin.
Missä vika?
IVT:n laskelmissa mitoitetaan ulkolämpötila -24,6 asteeseen, sisälämpö 20 asteeseen, DAnfoss ja Geopro taas laskevat -26 asteen ja sisä 21 asteen mukaan. Mutta eikös tää silti mene sen arvioidun lämpötarpeen mukaan??? IVT ja Danfoss laskivat tarpeeksi samat 32000 kWh/vuosi, Geopro taas 34000kWh.
Se että talo lämpiää, laitteet toimivat ja lämmin vesi ei lopu kesken, ovat ihan ehdottomia perusedellytyksiä, muuten laite on suomeksi sanottuna shit.
Siksi minulle näiden perusseikkojen jälkeen tärkein on tietty se sähkönkulutus, tähän laskelmaviidakkoon tarvittaisiin selkoa. Kaunisteleeko IVT numeroita? Vai onko Geoprolla huonompi hyötysuhde? :-?