...
100 litraa/s (Pandino huutaa liki täysillä)
18,5 astetta - huonelämpö 24 astetta = lämpötilaero 5,5 astetta. Saadaan "tehoksi" 665 wattia.
...
100 litraa/s on sekin melkoista viuhunaa.
....
IV-koneeseen liitetyn jäähdytyspatterin ongelmana on että se joutuu jäähdyttämään helteistä ulkoilmaa, vaikkakin ulkoilma olisi "esiviilennetty" talteenottokennossa, kun taas konvektorit ja ILP:t viilentää valmiiksi viileää sisäilmaa.
Juu, on totta, että pandion piti huutaa isolla, itse asiassa laitoin sen yleensä isoimmalle 140l/s asennolle kun jäähdytys oli päällä. Jäähdytystehoa pystyi kätevästi sitten laskemaan iltaa kohti pudottamalla kierroksia (koska muuten mulla tuon jäähdytyksen ohjaus on on/off).
Jäähdytyspatterin nimellistehoa en muista, mutta tuolla linkin laskurilla pitäisi kai käyttää jäähdytystehon laskemisessa lämpötilaerona tulevan ilman lämpötilaa ja jäähtynyttä? Eli esimerkin tapauksessa 8 astetta.
Itse asiassa, joskus mittailin koneelta lähtevää ilmaa, ja se oli muutaman asteen kylmempää, muistaakseni 14 asteen kieppeillä. Se vain taitaa lämmetä putkessa ennen kuin tulee venttiilistä ulos. Välipohjassa siitä tuleva hyöty tulee tietysti sisälle, yläpohjassa se menee harakoille.
En nyt ole ihan varma, mutta jotenkin se kuulostaisi loogiselta, ihan niin kuin lämmitysesimerkissäkin verrataan sisäänotettavan ilman ja lämminneen eroa? En tiedä, mihin tuo taulukko perustuu, koska ilman kosteudellakin lienee iso merkitys?
8 asteen erolla teho laskurin mukaan 140l/s on 1355W, mutta koneella mitattu ero oli 12,5 astetta, joka laskurin mukaan näyttää 2117...muistelen, että...no, itse asiassa tarkistin listasta, nimellistehoksi 7/12C vedenlämmöllä ilmoitettu 1600W, eli taitaa aika hyvin pitää kutinsa tuo laskuri. Silti uskon, että kosteus merkitsee, mutta en osaa sanoa miten, loppuu osaaminen kesken sähkömieheltä

Jos taloni on 192W/K, tarvii kolmen asteen lämpötilaeroon 576W, jos ulkoilma on 30C, on jäähdytystehon tarve jo 1344W, eli tuolla jäähdytyspatterilla loppuu vääntö, kun täällä sisällä pidetään veronmaksajia, oluen ja pizzan jäähdytykseen tarkoitetut kojeistot, viihde-elektroniikka ja vielä jos aurinkokin porottaa ikkunoista. Mutta jos teho on lähempänä tuota kahta kilowattia, on tilanne jo vähän lohdullisempi.
Mutta pandionissa on tuo talteenottokenno, osaako joku viisaampi sanoa onko siitä hyötyä jäähdytyskaudella? Minulla loppuu siihenkin ymmärrys kesken, mutta jotenkin tuntuu, että kai se toimii toisinkin päin, jos se ottaa lämpöäkin talteen? Minä en kennoa jäähdytyksen aikana pyörittänyt, mutta se johtui vain siitä, että en saanut kesän aikana lopullista jäähdytyksen termostaattia paikalleen, vaan ohjasin kylmää talteenottokennon moottoriin liitetyllä apureleellä, ts. kun kenno ei pyörinyt, oli jäähdytys päällä. Ensi kesäksi on jo enemmän haitekkiä luvassa

Vielä semmoinen, että tuo 140l/s ei tämänkokoisessa talossa saa vielä sukkia pyörimään jalassa, haitta on enemmän meluhaitta niissä huoneissa, jotka ovat pieniä, lähellä konetta ja suuri tuuletus, esim. kylppärissä. Kylppäriä ei tarvisi muutenkaan niin jäähdytellä, rouva kun tykkää mieluummin suihkutella trooppisissa oloissa.
Ei taida tämä makuasioista vääntäminen loppua, mutta kiitoksia Jani mielipiteistä, on kiva aina itekin välillä funtsia, miten nämä jutut oikeasti menee. Ja mukava on lukea toisten kommentteja, aina tuntuu, että itsekin oppii jotakin

EDIT: hei hetkinen, tuolla excelillä laskettiin energiamääriä, ei tehoja?? En ymmärrä paremmin, oliko tuo sovitettu tuntia kohti, ts. voiko tuon energiamäärän kääntää suoraan tehoksi jättämällä h:n pois?
sateista päivää täältä 65 leveyspiiriltä,
nvg