Olen tässä jonkin aikaa miettinyt, mikä olisi paras tapa mitata putkessa virtaavan nesteen lämpötilaa. Paras nyt varmasti olisi jos anturi olisi putken sisällä suorassa nestekontaktissa, mutta se on usein aika hankala toteuttaa. Mulla on keruuputkistossa kaksi anturitaskua, joista voin seurata jäteilmapatterin toimintaa (taskut ennen ja jälkeen IV-koneen nestepattereita). Näistä taskuista otetut mittaukset täsmäävät hyvin MLP:n omien anturien (+1K kalibroinnin jälkeen) ja pintalämpömittarilla muoviputken pinnasta mitatun kanssa.
Kaivolta tulevassa linjassa minulla ei kuitenkaan ole anturitaskua ja haluaisin sitäkin logittaa tarkemmalla resoluutiolla kuin MLP:n antama asteen tarkkuus. Laitoinpa siis kaivolta tulevaan kupariputkeen piitahnalla varustetun 1-wire anturin kiinni ja päälle teippasin tiiviisti pari senttiä solukumieristettä. Tässä käppyrää eiliseltä sen aikaa kun 1-wire tykkäsi pysyä pystyssä:

Kovasti näyttäisi litku lämpimältä, mutta ehkä ei kuitenkaan ihan uskottavalta?
Tässä sama aikajakso MLP:n omien mittausten mukaan (tässä näkyy ulkolämpötilakin):

Aikalailla yltiöpositiivisen kuvan antaa tuo kupariputken päältä mittaaminen vaikka kuinka on piitahnaa anturin ja putken välissä ja eristettä päällä. Pintalämpömittari ja anturitaskuista mitatut arvot tosiaan kertovat samaa tarinaa kuin tuo MLP:n oma mittaus.
Eli siis kysymys kuuluu, että onko putken päältä mittaaminen vain yksinkertaisesti näin epätarkkaa? Itse en ainakaan aio tuudittautua siihen, että keruuneste olisi noin lämmintä kuin mittauksen mukaan näyttäisi. Kaivovesi tosin oli vesiautomaatin imuputkesta mitattuna tänään aamulla +3,8-4,0C lämpöistä eli on tuo ensimmäinenkin käppyrä teoriassa mahdollinen jos ajattelee, että sadassa metrissä lämpötila olisi +5C. Epäilen nyt kuitenkin.