Rakenteilla omakotitalo - alakerta lampoharkoista ylakerta puurakenteinen suurelementtipaketti. Lammitettavaa lattiaa alakerrassa 90m2 ja ylakerrassa 80m2. Alakerrasta puolet autotallia ja ylakerta osaksikorkeaa tilaa, muualla parvea ja ullakkoa. Parvelle ei tule vesikiertoa.
Asuinrakennuksen lammitys periaatteessa selvaa passinlihaa, mutta putkimies laittoi saunamokin lammitysratkaisun uuteen pohdintaan. Alkuperainen suunnitelma, oli vieda kaytto- ja lammitysvedet neliputkisella ecofleksilla saunalle, joka siis on takrkoittaa noin 10m kanaalia. Pumppu sijaitsee asuinrakennuksen alakerrassa olevassa teknisessa tilassa.
Putkarin ensimmainen kommentti liittyi kayttoveden kierron jarjestamiseen saunalle. Muuten joutuu laskemaan putkea kuumaksi useamman kymmenta sekuntia. Paremmaksi vaihtoehdoksi han kuitenkin ehdotti sahkovaraajaa lauteiden alle. Talloin saunalle, ei tarvitsis vieda, kuin kylma vesi. Talon puolella vesipisteet sijaitsevat sen verran lahella pumppua, ettei kierratysta tarvita.
Seuraava hakellyttava kommentti liittyi saunan ja tuvan lammitykseen. Hanen mielestaan ei ole edes jarkevaa lammittaa 30m2:n rakennusta maalammolla !! Sahkolammitys pattereilla tai lattiakaapeleilla ja varaavatakka, joka lampiaisi kerran pari viikolla talviaikaan. Aluksi tyrmistyin ajatuksesta, mutta nyt olen jo alkanut tottumaan ajatukseen. Olisiko sittenkin jarkevaa pitaa saunarakannus peruslammossa 12-16 astetta sahkolla ja saunapaivina aina laittaa tulet seka kiukaaseen etta takkaan. Pieni tupa lampeaa varmasti nopeasti mukavaksi takan voimin.
Perusteluina talle oli pelkan kylman veden viemisen helppous saunarakennukseen, seka sahkolammitysjarjestelman kustannukset ja yksinkertaisuus vesikiertoiseen lattialammitykseen verrattuna. Lisaksi han ajatteli toimintavarmuuta / sahko katkeaa todennakoisesti molemmista rakennuksista saman aikaisesti, kun taas saunan vesikierron katkeaminen pakkaskeleilla voi jaada helpommin huomaamatta.
Kommentoikaapa tata keskusteluamme, ja palauttakaa ajatukseni taas takaisin maalammonlevittamisen suuntaan myos saunan osalta. Vai onko oikeasti pienta, tiivista suurelementtisaunaa sittenkin jarkeva pitaa muutana kuukauden vuodesta peruslammoissa suoran sahkon tai vaihtoehtoisesti vaikka ILPin avulla. Mitakohan menee energiaa tuollasen mokin lammityksiin taalla Tuusulan korkeudella.
Pohdiskellen,
Teemu