Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Villa classic 120 pätkäkäynti -> erillinen KV-varaaja?  (Luettu 877 kertaa)

Poissa Mise

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 30
  • Maalämpöfoorumi
Peruskorjattu vanha Villa on raksuttanut uskollisesti nyt viitisen vuotta mutta eihän se käy järkeviä jaksoja. Käyttöveden teko manttelivaraajalla tuntuu tuottavan pahanlaatuista pätkäkäyntiä, kone pörähtää aina puolen tunnin välein n. minuutin ja katkaisee KV-pressostaattin laukeamiseen.

Varaajan sisäosan tilavuus on speksien mukaan 152 l ja ulkovaippa 49 l. Nämä ovat ilmeisestikin olleet samat kaikille mallisarjan teholuokille 4.5/6/9/12 kW joten ei liene ihme että sarjan tehokkain kone toimii huonoimmin. Selvästikään lämpö ei siirry sisävaraajaan läheskään riittävän hyvin.

Kaivelin foorumia ja vastaaviin tilanteisiin oli tullut ilmeisen asisantuntevilta tahoilta kommentteja erillisen kierukallisen käyttövesivaraajan käyttöönotosta pumpun toiminnan korjaamiseksi. Kuulostaa järkevältä mutta miten tuollainen temppu kannattaa käytännössä tehdä ja minkälaisella varaajalla?

Joku esim. Nibe VPB S200 -tyylinen pytty isolla kierukalla, MLP käyttövesipuolen kierto kulkemaan kierukan kautta? Käyttöveden lämpöanturin siirto uuteen pyttyyn johonkin sopivaan paikkaan?

Poissa Mise

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 30
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Villa classic 120 pätkäkäynti -> erillinen KV-varaaja?
« Vastaus #1 : 22.12.22 - klo:11:58 »
Itse itselleni vastaten:

Ainakin pumpun LKV-piirin puukotus kiertämään sisäisen varaajan manttelin sijaan pumpun viereen asennetun OSO DGC 300 -varaajan 3.1 m² kierukan kautta näyttää parantavan lämmönsiirtoa pumpulta käyttöveteen varsin merkittävästi.

Kyseessä siis 300 l käyttövesivaraaja jossa iso kierukka ja vastus, jolla on tarkoitus hoitaa legionellakuumennukset jos se näyttää osoittautuvan pumpulle ylivoimaiseksi. Kuuman veden tarpeen ja tilankäytön puolesta olisin mieluummin ottanut pienemmän 200 l varaajan mutta en sitten halunnut tinkiä kierukan koosta, lämmönsiirron tehokkuuden parantaminen kun on kuitenkin se syy miksi tähän koko jumppaan tuli ryhdyttyä.

Käytännön putkitus tuli tehtyä niin että vaihtoventtiili pysyi paikallaan pumpun uumenissa ja ätversin siihen liitokset varsin ahtaaseen tilaan. Jälkikäteen mietittynä olisi ehkä kannattanut ottaa koko vaihtovena jatkoletkulla pumpusta ulos mutta nyt tuli tehtyä näin pienempien putkistomuutosten toivossa. Työmäärä ei tainnut kyllä pienentyä.

Kuvassa vasemmalla katossa roikkuu pumpun oman manttelivaraajan virattomaksi jäänyt liitos, kierto uudelle varaanille lähtee teräsputkella yläoikealle.