Uutiset:

Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Ekowell / Vs: Kompressorin käyttöikä
« Uusin viesti kirjoittanut Hannuvaari tänään kello 13:19 »
Eilen asennettiin uusi compressor hr61kce-tfd-522 copeland tilalle, käyttöikä 22v, asentaja Veli tuli illalla viiden maissa ja lähti myöhään 23.  Kaikki toimii nyt hienosti, huippuasentaja Rovaniemeltä.  Samalla vaihtuivat kuivain, mikä se lieneekin ja kolmitieventiili, sekä kontaktori, joka oli palanut
2
Maaviileä, jäähdytys ja ilmanvaihto / Vs: Konvektorit/mitoitus/lattiviilennys
« Uusin viesti kirjoittanut kaupunkitila tänään kello 11:50 »
Täältä pari näkökulmaa:

1. Konvektorivaihtoehtoina Chillerin Grand Vari tai vastaava ns. hotellimalli. Tosin sellaista vastaavaa ei taida olla, jossa ilmanottoaukot samassa naamassa (eli tulo ja puhallus). Keskikerrokseen tämä tulisi akselille olohuone/ruokailutila. Kattokasetti on myös mahdollinen.

Ottaisin ton Grand Varin tms. hotellimalli.  Kattokasetti on törkeän hallitseva katossa, keskellä kattoa, riippuu toki kohteesta. Itellä tuli hankittua kattokasetti, tiesin kyllä tulisin asentamaan ns. kanavapuhaltimeksi, tuli kuitenkin mallailtua niitä kuoria kattoon ja kyllä siinä ruoka meinasi tulla takaisin suuhun. lol.

Noiden "hotellimallien" ritilät ovat pieniä ja huomaamattomia suhteessa kattokasettien vastaaviin, ja asennuksen pystyy yleensä tekemään sellaisiin paikkoihin asennus on visuaalisesti ilmettä rikkomaton.

Kannattaa ennen hankintaa katsoa laitteen mitat  (ritilän koko) ja mallailla vaikka pahvinpalalla tai helposti poistuvalla teipillä mihin asennus voisi tulla. Tunnissa mallailee jo lukuisia paikkoja ja saa karsittua pahimmat ykä-yökkösvaihtoehdot pois.

2. Yläkertaan mb-huoneeseen oma konvektori (n. 50 m2). Paras olisi iso kanavamalli, josta saisi jaettua master bedroomiin ja työhuoneeseen.
Kuulostaa hyvältä

3. Putkitus on tehty aikoinaan valmiiksi, koko on 20 mm. Putkivetojojen pituudet maalämpökoneelta ovat: keskikerros n. 8 metriä yhteen suuntaan, yläkertaan yhteen suuntaa n. 15 metriä.
Epäselväksi mulle jäi, onko 20mm sisä- vai ulkohalkaisija. Niin tai näin,
- kannattaisi harkita kennojen koon maksimointia, eli mallistosta tehokkain malli.  Näyttäisi siltä, monilla valmistajilla on eri tehoista mallistoa ikäänkuin jatkettu, niin että löytyy "8 eritehoista mallia", mutta tosiasiallisesti taustalla voi olla "2 mallia" joista puhallinnopeutta tuunaamalla on tehty "tehokkaampia malleja". Ota noista se missä on isoimmat nestekierron liittimet ja isoin kenno,  mutta hitaimmalla puhallinnopeudella.  (eli ei siis välttämättä brosyyrin tehokkain laite)

5. Pohdinnassa: Konvektorit, sekä lattiaviilennys (erityisesti Niben oma malli, joka tuli markkinoille 2021 eli kombo, jossa kaikki kastepistemittauksesta lähtien samassa yksikössä).

Lattiaviilennyksen osalta mietityttää, että kesällä tilanne muuttuu nopeasti, laatan lämpötila helposti päättyy viileämmäksi kuin kastepiste, esimerkiksi kun tulee ukonilma. Mietityttää mikä on tilanne esimerkiksi laatan toisella puolen, josta kosteuden havainnointi on haasteellisempaa.

Kaikki vinkit, huomiot, kokemukset, pohdinnat, neuvot ja avut otetaan kiitollisuudella vastaan. Myös hyviä tekijöitä saa vinkata.

Kannattaa olla itse mukana asennuksessa aina kun rakenteita avataan ja pitää tehdä läpivientejä - tai ottaa mukaan joku kaveri joka ymmärtää rakenteet ja siistin asennuksen päälle. Sen mitä oon nähnyt, asennusjälki on monesti järkyttävä, enkä tarkoita sillä vain ulkoasua, vaan että rakenteita rikotaan tarpeettomasti, eikä rikottuja rakenteita korjata, uretaania vaan täytteeksi. Mitään ei ole mitä uretaani ei korjaa. Parissa tunnissa toheltaja saa tuhansilla euroilla vahinkoa aikaan. 
3
Nibe / Vs: Nibe F1145 / Rivitalon maalämmön toiminta ja optimointi
« Uusin viesti kirjoittanut maalämmittää tänään kello 11:35 »

Nibe näyttäisi pystyvän tekemään n. 52C käyttövettä ilman vastuksia.

4
Lämmönjako / Vs: Alhaalla kuuma, ylhäällä viileä
« Uusin viesti kirjoittanut luu5 tänään kello 11:29 »
Kuulostaa aika kuumalta menovesi, mikä teilläpäin on ulkolämpötila? Meillä rossipohja ja puu/laminaatti/vinyyli lattiat alhaalla ja ylhäällä, ja meno nyt -7 ulkolämmöillä 30 astetta. On outoa jos 38 lämmöillä ei lattiaan lämpöä tulisi.
5
Lämmönjako / Vs: Alhaalla kuuma, ylhäällä viileä
« Uusin viesti kirjoittanut jmaja tänään kello 11:08 »
On se aika heikkoa kuristaa palloventtiilillä. Mutta tuossahan on toimilaitteet useimmissa piireissä. Onko alhaalla liian kuuma?

Ehkä menolämpöä on vielä nostettava? Millainen lattiarakenne ja pintamateriaali yläkerrassa on?
6
Lämmönjako / Vs: Alhaalla kuuma, ylhäällä viileä
« Uusin viesti kirjoittanut 11Sebu11 tänään kello 11:00 »
Säätäminen jatkuu… alakerran tukissa on melkein kaikki piirien esisäädöt minimissä (myötäpäivään aukaistu paluusta säätölaitteen alta?). Yläkerran ja alakerran menovesi on nyt molemmat jotain 38 astetta. Yläkerran piireihin menee myös 38 vesi, mutta huoneissa silti kylmä. Parkettien lämpötila on 20 asteen paikkeilla. Alakerrassa riittää lämpö.

Voiko alakerran tukkia (kuvassa) vielä kuristaa lisää jotenkin? Kyseessä Rothin tukki. Voiko paluu veden sinistä hanaa oikealla alhaalla vääntää pienemmäksi?

7
LämpöÄssä / Vs: Ässä Vsi 10 1 vuodelta 2013
« Uusin viesti kirjoittanut Tipi tänään kello 10:56 »
Voisi varmaan kokeilla sammuttaa koko kone sen päävirtakytkimestä joksikin aikaa. Varaajan asetusarvoja kannattaisi myös alentaa, varsinkin jos koneella ei lämmitetä käyttövettä. Automatiikka nostaa varaajan asetusarvoja, mikäli lämpökäyrä vaatii kuumempaa vettä.

Tuo pehmokäynnistin saattaa hyvinkin olla viallinen, varsinkin jos siitä ilmoituksia tulee. Meillä pehmo aiheutti ongelmia muutaman vuoden käytön jälkeen ja se vaihdettiin takuuna.
8
Yleistä / Vs: Maalämpö + lämminvesivaraaja
« Uusin viesti kirjoittanut Roori tänään kello 10:53 »
Mistähän löytyy se ansiokas @seppaantin tekemä vertailu LV riittävyydestä?... siinä hyvää pohdintaa yleisestikin asiasta vaikka se vertailutyyppinen onkin.
9
Yleistä / Vs: Maalämpö + lämminvesivaraaja
« Uusin viesti kirjoittanut jmaja tänään kello 10:43 »
Maalämpöpumppuja saa ulkoisella tai sisäisellä lämminvesivaraajalla. Sisäiset ovat n. 200 l, Boschissa 180 l. Ilmoitetaan noille myös paljonko saa 40 C vettä. Yleensä 250-300 l. Riippuu tietysti valitusta käyttöveden lämpötilasta ja sattuuko aloittaessa olla juuri tehty käyttövettä vai ei.

Jos tuo Boschin säästö on käytössä ja juuri ennen käyttövesijaksoa avaa hanan, ei sieltä ainakaan yli 180 l 40 C tule, pahimmillaan kerrostumisen takia paljon alle.

Suihkusta voi tulla vettä 6-18 l/min, joten käyttövettä voi riittää jopa 50 minuutin suihkutteluun tai sitten alle 10 min.

Veden loppuessa menee tunnin luokkaa, että kompura saa varaajan kuumaksi. Tuossa auttaa suurempi teho.
10
Yleistä / Vs: Maalämpö + lämminvesivaraaja
« Uusin viesti kirjoittanut firewired tänään kello 10:31 »
Nuo 40 asteen eco asetukset kannattaa unohtaa. Alaraja 50 nurkille niin vettä riittää. Boschissa normaaliasetuksella suihkusta tulee 23 min lämmintä vettä ennenkuin loppuu.   Vaikutus LKV Coppiin muutama kymmenys.

Pohdin tarvitsemmeko lämminvesivaraajaa ja Bosch pumppuna kiinnostaa. Pyysin tarjouspyyntöjä maalämpöpumpuista ja lämminvesivaraajasta, yksi tarjoaja tajusi tarjota lämminvesivaraajalla - lähinnä alkoi mietityttämään, onko niin ettei sitä lämminvesivaraajaa sitten mahdollisesti tarvita? Mitään tolkkua ei valmistajien esitteistä ota varaajan tuotosta ja olen esittänyt kysymyksiä heille saamatta vastauksia, että voisin rääkätä exceliä ja tutkia riittääkö lämmin vesi.

Mutta tämä 23 min on jo enemmän kuin valmistajista saa irti. Onko 23 minuuttia esim. yhdellä suihkulla? Mitä tapahtuu 23 minuutin jälkeen? Kuinka kauan pitää odottaa, että uudet 23 min voi suihkutella?

Meille tulee kaksi suihkua vierekkäin ja alakertaan vielä kolmas. Mitoitus varmaan jotenkin niin, että 6 henkeä voi käydä suihkussa peräkkäin eikä sopisi loppua kesken.


Sivuja: [1] 2 3 ... 10