Maalämpöfoorumi

Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: pelimanni - 31.10.17 - klo:07:54

Otsikko: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: pelimanni - 31.10.17 - klo:07:54
Hei,

Nyt olisi projekti siinä vaiheessa, että pitäisi pumppu valita. Olen päätymässä Nibeen mm. sen yleisyyden ja tältäkin foorumilta löytyvän aktiivisen keskusteluryhmän takia.

Onko järkevämpää hankkia heti alkuun 1155 (3-12) ja erillinen varaaja vai 1255(integroitu varaaja)? Onko hyviä/huonoja puolia jommassa kummassa vaihtoehdossa, joita ei välttämättä osaa ottaa huomioon..? Vai onko mitään väliä? Tilaa on myös erilliselle varaajalle.

Perheessä kolme lasta, joten lämpimän veden kulutus tulee jossain vaiheessa olemaan reipasta.. :)
Otsikko: Vs: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: WPF - 31.10.17 - klo:09:16
Ehdottomasti erillinen varaaja, niin vesi riittää reilusti ja saa pidettyä varaajan lämpötilan pinemmällä.
Otsikko: Vs: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: euroshopperi - 31.10.17 - klo:12:17
Mahdollisuus on myös ottaa gtv 500 L varaaja tuon 1255:n kanssa. Siitä saat käyttövedelle esilämmityksen ja vesiäärä lisääntyy huomattavasti. Eli käyttövesi määrä vastaa 1155 + 400 L , muuta saat lämmitykselle vielä varaajan.
Otsikko: Vs: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: Kaltzu - 31.10.17 - klo:12:58
Jos on tulevaisuudessa lutrausta tiedossa, niin itsekkin liputtaisin tuon integroidun varaajan (1255) kanssa gtv500.sta (onhan niitä suurempiakin, mutta tuo 500 l on aika hyvä määrä myös puskuriksi lämmitykselle ja käyttöveden esilämmitykselle).

Itse menisin tuolla gtv:llä ja tiedustelisin täältä kuinka ihmiset ovat tuon gtv:nsä kytkeneet järjestelmään? Eli minne kohtaan maalämpöpumpun lämmityspiiri on kytkettynä keskelle varaajaa vai ylös (GTV500:n kytkentäkaavion paikat A/B), jotta varaaja latautuu mahdollisimman hyvin ja tehostaa käyttöveden esilämmitystä? Kiinnostaa optimi kytkentä itseänikin ihan tulevaisuuden varalle..
Otsikko: Vs: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: kWh - 31.10.17 - klo:18:39
Eikös täällä joku vaikeanimimerkkinen nähnyt aika paljon vaivaa saadakseen 1255 ja 500l varaajan esilämmityksellä toimimaan halutusti? Integroidun riittämisestä voi varmaan jotain päätellä veden kulutuksesta. Meillä maalämmön kanssa tuhlaavin vuosi vei 140 kuutiota, 170 litran integroitu riittänyt hienosti.

En ihan äkkiä käyttöveden vuoksi puskurivaraajaa ottaisi. Jos sellaisen muutoin tarvitsee kannattaa esilämmitysmahdollisuus hyödyntää.
Otsikko: Vs: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: pelimanni - 01.11.17 - klo:06:02
Unohtui laittaa laittaa tuohon alkuperäiseen viestiin, että meillä on osittain patterilämmitys. En tiedä vaikuttaako asiaan..?
Otsikko: Vs: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: tomppeli - 01.11.17 - klo:09:16
Unohtui laittaa laittaa tuohon alkuperäiseen viestiin, että meillä on osittain patterilämmitys. En tiedä vaikuttaako asiaan..?
Mitoituslaskelma (http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?action=dlattach;topic=7571.0;attach=6642) on tehty patterilämmitteiselle rakennukselle.
Otsikko: Vs: Integroitu vai erillinen varaaja?
Kirjoitti: euroshopperi - 01.11.17 - klo:11:58
Patterit nyt vaatii jo helposti puskuria muutenkin, niin sama laittaa sitten se GTV ja 1255. Tuskin tulet pettymään tuollaiseen yhdistelmään. Ne 200 L puskurit mitä tarjotaan, eivät sitten oikeasti toimi varaajina, vaikka niistä sellaisia yritetäänkin rakennella. Ja niiden tehtävähän onkin vain lämpösyöksyjen estäminen, jottei putket napsu. Ja tuolla GTV:llä siis saat käyttövesimäärän tuplattua esilämmityksellä ilman mitään lisää käyttökustannuksiin. Päinvastoin kustannukset alenee hieman. Toki hankintahintaa tulee lisää 200 L puskurin ja GTV erotuksen verran. Halpaa käyttöveden maksimointia kuitenkin ja saat helposti pidettyä käyttöveden teon niin, että vastuksia ei tarvita ollenkaan. Mulla tulee 4 vuotta täyteen ja vastuksia 0 tuntia. Silti käyttövesi on jatkuvasti legionella-rajan yläpuolella. 50 astetta puolessavälissä ja 56 astetta varaajan katolla. Tuon siis oma systeemi tekee vielä kompuralla hyvin. Lämpimän veden riittävyyden puolesta voisi tiputtaa, mutta sitten pitäisi niitä legionellakuumennuksia harrastaa erikseen. Laskin viime talvena kulutuksen 20.11 alkaen 4 kk eteenpäin ja lämpöpumppu söi sähköä keskimäärin 33,4 kWh/ vrk, johon olen varsin tyytyväinen.  Mulla on tarkat luvut, koska mittaan sähkön erilliskeskuksella, jossa on kalibroitu mittari.