Maalämpöfoorumi

Tekniset kysymykset => Tiedonkeruujärjestelmät ja etämonitorointi => Aiheen aloitti: kallio_kalle - 24.09.23 - klo:09:44

Otsikko: Onko tarkemmasta järjestelmän monitoroinnista ja mikromanageroinnista etua?
Kirjoitti: kallio_kalle - 24.09.23 - klo:09:44
Hei,

Kannattaako lämmitysjärjestelmä varustaa täyteen antureita, mittareita ja monimutkaisia etäohjauksia? Tuntuu että aina löytää enemmän mitattavaa, säädettävää ja tutkittavaa

Mahdollisia syötteitä joita mietin omaan taloon:

Tavallaan ajattelen, että seurailemattakin asiat menisi suurinpiiretin oikein. Päivällä kun paistaa niin aurinkoenergia tuottaa sähköä. Lämpöpumpun käyttö pimeän aikaan taas on lähtökohtaisestikin halvempaa.

Kokonaisuudessaan töineen tähän etämonitorointiin saa menemään useita satasia puhumattakaan vaihtoehtoiskustannuksista. Eli pitäisikö vain antaa olla vai lähteä tuohon "tutkin, mittaan ja säädän" -maailmaan.

---------------------

Oma kalusto: 11 kW Aurinkoenergiajärjestelmä, Nibe F1145-12-EXP ilman nettiyhteyttä, Home Assistant omassa raspissa, Shelly TRV etätermostaatit vesikierron pattereissa. Talo 200 m2.
Otsikko: Vs: Onko tarkemmasta järjestelmän monitoroinnista ja mikromanageroinnista etua?
Kirjoitti: kallio_kalle - 24.09.23 - klo:09:49
Lisätään vielä, että asunnon koko kulutuksen ja tuoton saa  netotettuna ilmaiseksi Fingridin datahubista, mutta tieto päivittyy aina vasta öisin.

Eli reaaliaikaista tietoa ei sitä kautta saa. Mutta jotta reaaliaikaisesta tiedosta kannattaa maksaa, niin sillä pitäisi voida jotain hyödyllistä tehdäkin.
Otsikko: Vs: Onko tarkemmasta järjestelmän monitoroinnista ja mikromanageroinnista etua?
Kirjoitti: Mika K - 24.09.23 - klo:19:30
Jollet mittaa niin miten tiedät vaikuttiko säädöt ja miten vaikutti?

Ääripäässä on tietty se että mennään asentajan laittamilla perussäädöillä pumpun ikä. Toisessa äärpäässä mittaroidaan kaikki ja pumpun säätäminen on harrastus. Joku välimuoto ehkä olis normaalille ihmiselle sopiva?