Maalämpöfoorumi

Tekniset kysymykset => Yleistä => Aiheen aloitti: Matti Palmunen - 23.03.23 - klo:21:09

Otsikko: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: Matti Palmunen - 23.03.23 - klo:21:09
Yksiputkijärjestelmällä varustetun 176:n neliön vuonna 1990 käyttöön otetun talon öljylämmitys vaihdettiin pari kuukautta sitten maalämpöön. Koska talossa on betonilaatan alle patterista toiseen kahdessa kierrossa kulkevat happidiffuusiota estämöttömät Uponorit, nekin yli 30 vuotta vanhojen pattereiden myötä on tarkoitus vaihtaa.

Ensimmäinen mieleen tuleva ongelma on uusien putkien saaminen vanhojen suojaputkissa kulkevien tilalle. Jos se ei onnistu, pitää ko. patteriväli vetää pintavetona.

Toinen ongelma on patterit itsessään: Onko järkevää vaihtaa kaikki patterit kaksilevyisiin, kun nykyään kahdeksasta patterista puolet ovat yksilevyisiä. Kaksilevyinen luovuttanee lämpöä paremmin, mutta vaikuttaako kaikkien pattereiden vaihto kaksilevyiseksi veden virtaukseen ja heikentää sitä niin, että kierron viimeinen tai viimeiset patterit jäävät turhan viileiksi? Kummassakin kierrossa on neljä patteria.

Toiminnan kannalta olisi varmaan järkevintä vaihtaa yksiputkijärjestelmä kaksiputkijärjestelmäksi, mutta silloin kaikki lämpöputket pitäisi vetää pintavetona. Yksiputkijärjestelmässä pysyttäessä saattaa ole mahdollista, että putkien vaihto lattian betonivalun alla oleviin suojaputkiin onnistuisi, mikä olisi edullisin vaihtoehto. Maalämpöpumpun hankinnan jälkeen olisi hyvä pitää lisäkulut minimissä. Kokonaan pintavetona tehty lämmitysputkien asennus on hinnaltaan kaksikertainen. Mutta miten siinä tapauksessa lienee patterien laita, kuten edellä aprikoin. Vaikuttaako neljän patterin vaihtaminen yksilevyisistä kaksilevyisiin virtausta ratkaisevasti heikentävästi?
Otsikko: Vs: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: Matias - 23.03.23 - klo:21:26
Lainaus
vaikuttaako kaikkien pattereiden vaihto kaksilevyiseksi veden virtaukseen ja heikentää sitä niin, että kierron viimeinen tai viimeiset patterit jäävät turhan viileiksi?

Jokaisessa patterissa on erillinen linjasäätöventtiili joilla tasapainoitetaan patteriverkoston veden virtaus siten että kaikki patterit lämpenee tasaisesti.

Vanhemmissa pattereissa linjasäätö on patterin paluuputken liitännässä patterin alaosassa ja luulisin että uusissa pattereissa tuo linjasäätö on patteritermostaatissa tai sen lähellä menovesiputkessa ;) 
Otsikko: Vs: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: realii - 24.03.23 - klo:07:37
Täällä ainakin onnistui viime vuonna ihan ongelmitta vanhojen suojaputkessa olevien putkien vaihtaminen uusiin. :)

Yksiputkijärjestelmä täälläkin, jossa 10 patteria jaettu 4 piiriin, joissa vain 2 taikka 3 patteria piiristä riippuen.

(https://anreal.datanurkka.org/maalampo/kuvia/IMG_20210803_171959_uudet_patterilammitysputket2.jpg)
Otsikko: Vs: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: Matti Palmunen - 24.03.23 - klo:11:51
Kiitos kannustuksesta! Vaihdettiinko teillä myös nuo venttiilirungot, joihin muoviputket menevät? Mikä teillä oli pisin veto? Meillä yksi on noin 15 metriä ja se vähän hirvittää.

Entä mikä on putkienne paksuus?
Otsikko: Vs: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: realii - 24.03.23 - klo:20:50
Ensimmäiseen kahteen en kyllä osaa nyt vastata. En ihan suoriltaan muista urakan sisältöä, ja muistin vuodenkin väärin. Tämä tehtiin vuonna 2021. :D Nopsaan kun vapaalla askeleella vedin niin kyllä täällä kanssa taitaa ainakin 15 metrin vetoja olla.

Uponorin Combia on ja taisi olla 15mm.
Otsikko: Vs: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: Matti Palmunen - 24.03.23 - klo:21:40
Meillä on nyt 18 mm:n putkea. Saman halkaisijan PEX-putkea on saatavissa, mutta venttiilirunkoja kuulema vain 15 mm:n putkelle. Eli verkoston putken halkaisijaa pitäisi pienentää 3 millillä jolloin kysymys kuuluu, pysyykö virtaus riittävänä.

Kuvasta voisi päätellä, että teillä vanha putkikin oli 15 mm:n putkea.
Otsikko: Vs: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: Matti Palmunen - 13.04.23 - klo:20:35
Patteriputket saatiin vaihdettua ilman ongelmaa. Uusien putkien läpimitta on sama kuin alkuperäisissä, eli 18 mm. Venttiilirungon alaosassa olevat jakotukit tuottivat yllätyksen: tulo- ja menoveden putkiliitännät ovat uusissa Oraksissa päinvastaiset kuin vanhoissa Danfosseissa. Näin patterikierron virtaussuuntaa piti vaihtaa. Saa nähdä, onko tällä vaikutusta talon länmpöön, koska talon keskellä olevan suurimman tilan patteri oli aiemmin kiertonsa ensimmäinen patteri ja nyt viimeinen.
Otsikko: Vs: Patteriverkostosta ja pattereista
Kirjoitti: realii - 14.04.23 - klo:06:56
Hienoa, että sielläkin sujui ongelmitta. :)

Muisti palaa pätkittäin. Täällä ei vaihdettu samassa yhteydessä noita venttiilirunkoja.