Maalämpöfoorumi

Lämpöpumput => STIEBEL ELTRON => Aiheen aloitti: Päiväkummun mies - 28.11.22 - klo:21:45

Otsikko: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: Päiväkummun mies - 28.11.22 - klo:21:45
Nyt on kulunut noin 11,5 vuotta siitä kun pumppu asennettiin meille. Muuten on ollut oikein hyvin toimiva ja aika lailla viaton. Ainoat ongelmat tähän saakka on ollut maapiirin paineiden häviäminen, joka saatiin pari vuotta sitten korjattua. Yksi täyttöventtiili vuoti hieman, venttiilin vaihdon jälkeen paineet ovat pysyneet.

Mutta nyt tätä käppyrää kun katselen, niin näyttäisi siltä, että vaihtoventtiili vuotanee lämmityspuolelle (vihreä käyrä) silloin kun pumppu lämmittää käyttövettä (keltainen käyrä), eikö niin?
(https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?action=dlattach;topic=11193.0;attach=17756)

Jos näin, niin ilmeisesti korjaus tälle on MFG yksikön vaihto, vai?
Otsikko: Vs: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: Nakke vaan - 29.11.22 - klo:07:24
Jos ei ole käyttöveden kiertoa eikä hana auki jossain niin silloin näyttää selkeästi vaihtoventtiilivialta.

 Jos osaa itse noita roplailla niin vaihtoventtiilin voi irroittaa, ajella sitä reletestillä laidasta toiseen ja putsailla samalla se metallivarsi, siihen kertyy röpöläistä syöpymää. Vaihtoventtiili on heti ensimmäisenä näkyvillä ja vain kahdella pikkuruuvilla kiinni mutta vesiähän se vähän laskee siitä reiästä jos ei pikkuisen tyhjää järjestelmää. Tyhjentämisellekin on oma hyvä systeeminsä siellä konehuoneessa. Jos työn joutuu ostamaan niin ostaisin uudet aivot ja vaihtoventtiilin, silloin tulevaisuudessa riittää pelkkä vaihtoventtiilin vaihto kun se uusi ”paketti” ymmärtää pelkän vaihtoventtiilin vaihdon. Vanha orkkisaivohan vaatii aina koko MFG yksikön vaihdon ja se on työläs. Itselleni uudet aivot, joku muu piirilevy ja vaihtoventtiili tuli muutaman kympin halvemmaksikin kun MFG:n vaihto. Ollaan jossain hintaluokassa ~600€, tai ainakin oltiin joulukuussa 2021. Oma kone vm.2014 joten en anna takuuta että aivonvaihto toimii myös 2010 koneessa.
Otsikko: Vs: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: WPF - 30.11.22 - klo:10:40
Tässä koneessa ei ole MFG vaan tavallinen vaihtoventtiili..
Otsikko: Vs: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: tuomon - 12.02.23 - klo:18:54
Ilmeisesti WPF:n mittaama lämmityksen meno- ja paluuveden lämpötila nousee käyttövettä lämmitettäessä huomattavasti, meillä lukuun yli 50 astetta riippuen käyttöveden lämpötilasta ja sen tavoitearvostakin. Asentajan mielestä se on normaali tilanne. Mistä tietää näiden lämpötilojen + graafien pohjalta, milloin vaihtoventtiili on rikki?
Otsikko: Vs: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: Nakke vaan - 19.02.23 - klo:18:34
Itse logitan stiebelin käyttövesivaraajan lämpöjä. Niistä näkee jos lämpö säiliössä romahtaa epäloogisesti esim keskellä yötä, se on merkki siitä että vaihtoventtiili falskaa. Toki logitan myös lämmitykseen lähtevän veden lämpöä mutta siitä ei minun tapauksessa voi päätellä mitään, lähtevän lämmitysveden käyrä on aina virheettömän näköinen vaikka käyttövesivaraajassa lämpö tippuu. Tuo on outoa, vaikuttaa että kone osaa suntata tuon vikatilanteen mutta näin se vain on.

Eli tuollain kun tekee itsekseen keskellä yötä niin jotain on tekeillä piakkoin. Tuossa on käyttövesivaraajan lämmöt tippuneet alkaen klo 4.15 yöllä ilman mitään järkevää selitystä. Sitten vielä käyttövesivaraajan lämmöt on alkaneet nousta vasta noin kolmen tunnin jälkeen vaikka lämmityksen pitäisi alkaa heti kun lämpötila on alle 50c.

(https://img.aijaa.com/t/00731/15129943.t.jpg) (https://aijaa.com/LCHNF0)
Otsikko: Vs: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: tuomon - 24.02.23 - klo:08:38
Kiitos. Tuollaista käyttöveden lämpötilan tippumista en ole huomannut logituksessa.

Miksiköhän lämmityspiirin lämpötilat nousevat yli 50 asteeseen käyttövettä lämmitettäessä? Siis tilanteessa, jossa vaihtoventtiili on kunnossa (tämä ilmiö on ollut vaikka venttiili on juuri vaihdettu, aiemmin se on ollut rikki). Lattian lämpötila ei nouse tuolloin, vaikka käyttöveden lämmitys kestää sen noin tunnin ajan.

Lämmityspiirin lämpötilojen nousu käyttövettä lämmitettäessä näkyy esim. tällaisin luvuin WPF07:n valikon lämmityksen infosta:

-- Menovirt tosilämpöt wp 58,3 C
-- Menovirt tosilämpöt nhz 58,3 C
-- Tosilämpötila hk1 52,6 C
-- Paluuvirta tosilämpöt 52,6 C

Sekin on kysymys, mitä eroa noilla kahdella lämmityspiirin paluun lämpötilalla on, kun lukuarvojen puolesta ne ovat ainakin lähes aina identtisiä. Manuaali ei ota tuohon kantaa. Eikä siihen, miksi nuo lämmöt nousevat käyttövettä lämmitettäessä...
Otsikko: Vs: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: Nakke vaan - 25.02.23 - klo:13:16
Itsellänikään ei oikeasti nouse se lattiaan lähtevä vesi käyttöveden teon aikana. Stiebelin mittarit tosin näyttävät korkeita lukemia mutta kun alkaa mittaroimaan lattiaan lähtevää runkoputkea niin jossain parin metrin päässä on vielä isohkoja lukemia mutta kymmenen metrin päässä lämpötila ei nouse enää ollenkaan.
Päinvastoin lukema laskee siellä kauempaa käyttöveden teon edetessä. Liekö nuo koneen sisäiset omat lukemat mahdollisia johtumislämpöjä johtuen anturien sijoituspaikoista ja vaihtoventtiilin käännön aikana tapahtuvasta pienestä lämpimän veden livahtamisesta väärään haaraan mikä on ihan luonnollista ja ikäänkuin kuuluu asiaan vaihtoventtiilikoneissa. En olisi huolissani noista koneen omista lukemista.

Olisiko tuo nhz lukema joku vastusten jälkeinen lukema? Stiebelissähän nuo vastukset esiintyy tuolla nhz nimellä, käsittääkseni. Siellähän on putkivastus että sikäli voisi olla loogista että olisi lukemat ennen ja jälkeen vastuksen, en tiedä.
Otsikko: Vs: WPF 10E, vm. 2011, vuotaako vaihtoventtiili?
Kirjoitti: tuomon - 01.03.23 - klo:09:57
Hyvä pohdinta. Varmaankin kyse on tosiaan johtumislämmöistä ja siitä, että vaihtoventtiilistä pääsee alkuun kuumempaa vettä lämmitysputkeen. Jälkimmäinen ei kuitenkaan liene iso tekijä tässä, sillä koneen näyttämät lämpötilat pysyvät korkealla koko käyttöveden lämmityssyklin ajan. Meillä lattialämmityksen jakotukit ovat "poissa silmistä", ja vasta muutama pv sitten tulin katsoneeksi nämä lämpötilat niistä käyttöveden lämmityksen aikana, ja lukemat olivat matalia.

Nhz on varmaan vastusten jälkeinen lukema.