Maalämpöfoorumi

Lämpöpumput => IVT / Bosch => Aiheen aloitti: Y8 - 08.03.10 - klo:14:50

Otsikko: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Y8 - 08.03.10 - klo:14:50
Hei,

onko kellään kokemuksia tai muuta tietoa IVT:n invertteriohjatuista pumpuista (X11/X15) ? Itse olen kiinnostunut, mutta tietoa on saatavilla vähän. Kuulostaa kyllä järkevältä tuollainen tekniikka.

Meillä on lämmintä tilaa 195m2, josta osa (n. 130m2) lämpiää lattialämmitysellä ja loput pattereilla. Olisi myyjän mukaan järkevä hankinta tällainen invertteriohjattu, koska järjestelmiin joudutaan ajamaan eri lämpöistä vettä. Perinteisellä pumpulla joutuisi laittamaan työsäiliön. Ja kuulemma toimintaikääkin pidentää ohjaus.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Matias - 08.03.10 - klo:14:59
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=994.0  ;)
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Y8 - 08.03.10 - klo:16:47
Joo tuoltahan löytyi kattava kuvaus projektista. Oli vaan tuo kirjoittelu loppunut jo jonkin aikaa sitten. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla muunkinlaisia kokemuksia / tuoreita kuulumisia.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 17.03.10 - klo:22:37
Moors, on hankittu X15 pumppu ja siitä on kokemuksia kohta 4 kuukauden ajalta. Laitan tulemaan juttua myöhemmin jahka saan kasattua tekstin ja kuvat.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 17.03.10 - klo:22:44
Tässä hieman käyttökokemuksia IVT:n X15 maalämpöpumpusta.  Hankinta tehtiin vuoden 2009 lopulla ja pumppu saatiin käyttökuntoon marraskuun viimeisinä päivinä.  Kiinteistössä on 15 lämpöpatteria ja alkuperäinen lämmitysmuoto oli öljylämmitys. Lämmitettävää pinta-alaa on noin 200 m2 kahdessa tasossa. Talo on 100 vuotta vanha, huonekorkeudet 3 metriä ja eristystaso kehnohko. Öljyä mennyt pakkastalvina max 4500 litraa ja lisäksi talossa kaakeliuuneja sekä hieman varaavaa (sähköllä) lattialämmitystä.

X15:n myyntiesitteessä luvataan, että ” IVT PremiumLine X11 ja X15 ovat lämpöpumppuja kallio- tai maalämmölle, joka sopeuttaa lämmöntuoton portaattomasti, täsmälleen sen mukaan, miten paljon lämmintä vettä tai lämpöä talo tarvitsee.”

X15:n portaaton tehontuotto on alueella 4,5 kW ... 17 kW, kun pumpun kierrosluku muuttuu 20 Hz ... 90 Hz.

Patteriverkoston menoveden lämpötilaa voidaan kontrolloida ulkoilman lämpötilan mukaan asettamalla ohjauspaneelista säädön ääripisteet +20C / -35C  ohjauskäyrälle, jolloin patteriveden menolämpötila on aina sopiva suhteessa ulkolämpötilaan.  Sopivat arvot tulee hakea talokohtaisesti.

Esitteen mukaan oli siis odotettavissa varsin kyvykäs lämpöpumppu, joka taipuu saumattomasti talon tarpeisiin.  Toimituspakettiin kuului 120 litrainen työtankki ja 200 litrainen LVV varaaja aurinkokierukalla.  Työtankki hankittiin puskuroimaan patteriverkoston lämpötilanlaskua, kun pumppu valmistaa lämmintä käyttövettä (ei voi tehdä yhtäaikaa).

Pumppu lähti moitteetta käyntiin ja alkuviikot menivät hakiessa sopivaa säätökäyrää. Kaikki hyvin MUTTA ei kuitenkaan.  Ilmeni, että X15 pumppu kävi on/off moodissa eikä lineaarisessa moodissa kuten myyntiesite lupasi. Pumppu siis sammui ja käynnistyi jaksollisesti. Eihän tässä näin pitänyt käydä! Mikä mahtaa olla pielessä?

jatkuu ...
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 17.03.10 - klo:22:50
X15 selvitys jatkuu:  

Pitkällisten mittausten ja pohdintojen jälkeen kävi ilmi jotakin odottamatonta ja jotakin sellaista, mitä myyntiesite ei kerro.  

Esitän omakohtaisena havaintona seuraavaa:

X15 pumpussa on säätimenä Rego800 ja siinä suomisoftan versionumero R2.21.0. Tässä softassa on tehontuotolle ja pumpun kierrosluvulle asetettu rajoituksia siten, että kierrosluku on sidottu säätökäyrän menoveden lämpötilaan oheisen kurvin mukaan ( Y-akseli: menovesi C ja kierrosluku Hz // X-akseli: ulkolämpötila C ).


(http://img156.imageshack.us/img156/5537/x15ohjearvot.gif)


Kuvaa tulkitaan siten, että jos patteriverkostoon menevän veden lämpötila on +45C, niin pumpun tulee pyöriä vähintään 40 Hz:n kierrosluvulla, jolloin pumppu tuottaa väkisin tehoa vähintään  8,1 kW.  Kuvan mukaisessa tilanteessa ulkoilman lämpötila on -15C.

Mikäli kiinteistön tehontarve on vähemmän kuin edellä kerrottu  8,1 kW niin tästä aiheutuu epästabiili ohjaustilanne. Menoveden lämpötila +45C lähteekin  nousuun (pumppu ei voi pyöriä alemmalla kierrosluvulla), koska tehoa tuotetaan yli tarpeen.  Rego-säätimessä  oleva ns. asteminuuttilaskuri toimii lämpötilan vartijana, missä aikarekisteri askeltaa loppuun sammuttaen pumpun.  Pumppu käynnistyy itsestään aikanaan (pakollinen10 min + asteminuuttiluku) ja käyntisykli jatkuu aina seuraavaan sammutukseen asti.

Vastaavasti muutkin kierrosluvut välillä 20 Hz – 40 Hz on sidottu menoveden lämpötilaan. Alla on kokeellisesti mitattu taulukko pumpun rajoitetuista kierroksista ja menoveden lämpötilasta.  Pumpun minimi kierrosluku 20 Hz on saavutettavissa vain, jos menoveden lämpötila on alle +36C.  

(http://img251.imageshack.us/img251/2755/taulukko.gif)

Pumppu käykin ON/OFF moodissa vastoin myyntiesitteen  mainosta: ”.... sopeuttaa lämmöntuoton portaattomasti, täsmälleen sen mukaan, miten paljon lämpöä talo tarvitsee.”  Kuinka pumppu voi tuottaa portaattomasti tehoa talon tarpeisiin, jos siinä on sisäinen tehonrajoitustaulukko? Onko myyntiesite ristiriidassa koneen käynnin suhteen? Onko muilla X15 käyttäjillä vastaavia kokemuksia tai näkemystä koneen käynnistä?

http://www.ivt.fi/products.asp?lngID=596&lngLangID=1


X15  jatkuu.....



Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 17.03.10 - klo:22:57
X15 selvitys jatkuu:  

Maahantuojan suuntaan on kyselty em. kierrosluvun rajoitusasiaa mutta  vastauksia on saatu kovin harvakseltaan.  Maahantuoja on kyllä omalla X15 koulutuslaitteella saanut kierrosrajoituksen esille ja näkemyksenään maahantuoja  ilmoittaa kierrosrajoitusten olevan pumpun perusteltu ominaisuus.  Näin merkittävä käyntirajoitus tulisi mielestäni perustella myös myyntiesitteessä, koska sillä on merkitystä niissä installaatioissa, joissa tehontarve on vaihtuva.

Lukijat tai X15 omistajat tai pumpun hankintaa harkitsevat voivat pohtia kukin tykönään, onko rajoituksella merkitystä omassa installaatiossa sekä voivat halutessaan kysellä maahantuojalta tarkempaa argumentaatiota  näistä kierrosluvun perusteluista  sekä käynnin epälineaarisuudesta.
Maahantuojalla on myös jokin näkemys pumpun COP luvusta sekä kierrosluvun ja menoveden lämpötilan vaikutuksesta COP lukuun. Laitteen hankintaa harkitsevat voivat kysyä tätäkin seikkaa. Itse en voi asiasta enempää lausua, koska Rego800 säätimestä en onnistunut saamaa tietoa edes laitteen valmistajalta eikä COP lukuja ole ollut julkisesti nähtävillä.

Henkilökohtainen ymmärrys on, että X15 laite ei sovellu kovinkaan hyvin patteriverkostoratkaisuihin, jos tehon tarve jostakin syystä olisi  ajoittain vähäinen esim. joitakin huoneita halutaan jättää hieman viileämmiksi tai kiinteistössä on muita lämmönlähteitä käytössä kuten puu-uuneja ja puuhelloja, aurinkokennoja tms.  Näissä tilanteissa tulee kierroslukurajoitin helposti vastaan ja pumppu käy silloin ON-OFF moodissa.  

Jos  työtankki on riittävän iso (paljon suurempi kuin 120 litraa, esim. 2 m3), niin silloin ei ON-OFF moodi juurikaan haittaa mutta tällöin invertterikone olisikin turha investointi.  Invertterikoneen idea on tuottaa lämpöä lineaarisesti talon tarpeen mukaan ja että tullaan toimeen hyvin pienellä työsäiliöllä tai ei säiliötä ollenkaan.  Tämä oli oman hankinnan yksi  kriteeri viime syksynä ennen pumpun valintaa. Nyt tuo kriteeri on pettänyt.

Tässä on näyte (2 tunnin mittaus // 30 sec/näyte ) siitä kuinka patteriverkoston lämpötila soutaa ylös alas, kun pumppu käy ON-OFF moodissa. Patteriveden menoveden säätölämpötila on esimerkissä +44 C. Nousevalla käyrällä pumppu käy ja ylittää asetusarvon kunnes asteminuuttilaskuri sammuttaa pumpun. Laskevalla käyrällä  pumppu seisoo, patteriverkoston menovesi laskee ja alittaa säätölämpötilan ja säädin odottaa asteminuuttilaskurin käynnistävän pumpun jälleen. Lämpötilan swingi on +/-3 C eli 6 astetta.  Yhden jakson kesto on kuvan mukaan noin 1 ½ tuntia.   Kovilla pakkasilla  vaihtelu oli tätäkin suurempi  +/-6C eli 12 astetta.  Näin pumppu toimii tehdasasetuksilla ja maahantuojan ohjeistuksilla!

(http://img525.imageshack.us/img525/9350/onoffmoodi.gif)

Ongelmana tässä  ”kolmiosäädössä” on, että huone tuntuu kylmältä,  jos patterilämpötilaa ei nosteta riittävän korkealle. Mutta korotettu lämpötila lisää entisestään pumpun herkkyyttä pudota on-off moodiin johtuen edellä kerrotusta kierroslukurajoituksesta.  Lisäongelmana tuosta sahauksesta voidaan mainita, että suuri mekaaninen rasitus kohdistuu patteriverkoston putkistoon. On vamaa, että jatkuva lämpötilan muutos rasittaa putkiliitoksia olkoon sitten kierrettyjä, tinattuja, juotettuja tai puristettuja liitoksia niin, että vuosien päästä jokin liitos vuotaa rasituksen seurauksena.  Entisellä öljylämmityspannulla patteriverkostoon saatiin erittäin stabiili lämpötila eikä vuotoja ole esiintynyt kymmenienkään vuosien käytöstä.

Pitää siis muistaa, että vesipatterin pintalämpötilan tulee olla riittävän korkea, jotta se kumoaisi ikkunavedon ja jotta lämpötilaero huoneeseen olisi riittävä tuottamaan kiertävä lämmin ilmavirtaus. Vanhassa talossa on korkeat huoneet, korkeat kapeat ikkunat,  joiden alla on kapea patteri. Patterin pintalämpö on tästäkin syystä korkea.  Tässä mielessä  X15 pumpun kierrosrajoitukset sopivat huonosti patteriverkostoratkaisuihin. Sitävastoin lattilämmitykseen laite on kelpo kone, koska toimitaan aina rajoitustaulukon alapuolella.

Edellä on tuotu esille omakohtaisia kokemuksia X15 toiminnasta eikä tarkoitus ole yleistää pumpun ongelmia. Kohteissa, missä tehontarve on hyvin suurta, ei rajoitustaulukko kenties tule koskaan vastaan.

jatkuu ...
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 17.03.10 - klo:23:00
X15 selvitys jatkuu:  

Omissa ratkaisuissa ei kuitenkaan tyydytty on-off käyntiin vaan lähdettiin avoimesti hakemaan ratkaisua, missä taulukko voidaan kiertää.  Kun pumppu toimii lineaarisella alueella voidaan saavuttaa hyvinkin tasainen säätövaste. Oheinen näyte ( 2 tunnin mittaus // 30 sec/näyte ) on mitattu menoveden säätölämpötilassa +47,5 C.  PID-säätimen tuottama säädön aaltoisuus on alle asteen ikkunassa ( P=0,8 ja I=15).  


(http://img502.imageshack.us/img502/8788/stabiilimoodi.gif)

Ratkaisu sallii pumpun kierrosluvun laskea alle rajoitustaulukon ja niin, että lineaarinen käynti saavutetaan kaikissa olosuhteissa.  Vasta kun talon tehontarve on alle 4,5 kW ( 20 Hz ) niin silloin pumppu jatkaa käyntiä automaattisesti on-off moodissa.   Tämä raja tulee vastaan nyt keväällä kun aurinko alkaa lämmittää huoneita eikä  patterilämmistystä tarvita samassa määrin.  X11 pumpulla vastaava raja olisi 2,2 kW ( 20 Hz ).

Mikäli kiinnostusta aiheeseen on, niin seuraavassa raportissa voin kuvata kierrosrajoitukseen liittyvän ratkaisun mutta parhaiten se selviää, kun kyselee  asiaa IVT X15:n  maahantuojalta.  Muutokset olkoon kuinka pieniä tahansa voivat vaikuttaa laitteen takuuseen ja ainakin silloin oma sormeilu tulkittaisiin asiakkaan tappioksi, jos pumppu kosahtaisi kesken takuuajan ( 5 vuotta ).  Vain maahantuojan siunaamia ratkaisuja tulee käyttää. Ja lisäksi, vain valtuutettu X15 huolto voi tehdä muutoksia pumpun sisälle.

15 end user.

Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Matias - 18.03.10 - klo:00:02
Onko REGO säätimessä huonelämpö anturia?
Ihan mielenkiintoista asiaa :)
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Lämpöä Auringosta - 21.03.10 - klo:15:39
En ole vuoden aikana X11 pumpussa kyllä mitään ongelmia havainnut kierroslukusäädön kanssa patteritalossa. Käy vaikka 30 herzillä maailman tappiin jos ei tarvetta nostaa kierroksia, oli veden lämpö mikä tahansa. Oletkohan yksin ongelmasi kanssa?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 22.03.10 - klo:07:25
En ole vuoden aikana X11 pumpussa kyllä mitään ongelmia havainnut kierroslukusäädön kanssa patteritalossa. Käy vaikka 30 herzillä maailman tappiin jos ei tarvetta nostaa kierroksia, oli veden lämpö mikä tahansa. Oletkohan yksin ongelmasi kanssa?

Hyvä, että X15 toimii moitteetta. Kysyisin, että paljonko on lämmitettäviä neliöitä? Raportissa kerroin, että jos on suuri tehontarve, niin rajoitustaulukko ei tule vastaan. Ongelma omassa koneessa ei ole suuren tehon tuotto vaan pienen tehon tuotto, jos menoveden lämpötila on korkea. Jos koneessa on 30 Hz, niin silloin talon tehontarpeen tulee olla yli 6,3 kW, jotta säätö olisi stabiili.

Toinen tärkeä seikka on puskurisäilön suuruus. Kuinka suuri on puskurin koko? Iso säiliö vaimentaa lämpötilan aaltoisuutta eikä mahdollinen on-off käynti häiritse.

Nyt keväällä ulkolämpötilojen noustessa kaikille X15 käyttäjille tulee vastaan jossakin vaiheessa alle 4,5 kW:n tehon tarve talossa. Tässä vaiheessa pumppu käy on-off moodissa. Kuinka tämä tilanne on näkynyt?

Jotta pumpun todellinen käynti selviäisi, tulisi lämpötilaa tarkkailla dataloggerilla. Pelkkä kädellä tunnustelu patterin pinnasta ei ole riittävän tarkka mittari.  Lämpimän käyttöveden tuotto poistaa patterilämmityksen (ei voi tuottaa yhtäaikaa), jolloin patterit jäähtyvät tuona aikana.

Edelliselle kysyjälle totean, että X15 paketissa on sisälämpötilan anturi. En ole vielä asentanut mutta kesällä tämä tehdään.




Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Korpisoturi - 03.04.10 - klo:18:49
Jos ymmärsin oikein (pikalukemisella) niin tarkoitat että minimiteholla (20Hz kiekoilla) tuotettua tehoa ei saada käytettyä jolloin tulee tämä on-off efekti?

Eikö useat pumput toimi juuri näin, haittana koit noin viiden asteen heittelyn patteriputkistossa? Millaista heittoa "normaaleilla" pumpuilla on?

Meillä on tässä tarjoukset Lämpöässän V15:sta, Thermia Duo 10:stä ja IVT:n premiumline X15:sta, ja kohta tuntuu että arpa lentää.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 04.04.10 - klo:17:29
Tässä ajatuksia Korpisoturille:  X15 tarjoaa  lineaarisen säätöosuuden 20 Hz:stä ylöspäin,  jos talo kuluttaa yli minimin eli 4,5 kW.  Jos talo kuluttaa tehoa alle 4,5 kW:n määrän,  niin silloin pumppu on on-off moodissa.  Useimmat markkinoilla olevat pumput  ovat on-off koneita.  On-off pumpun tehontuotto on käynnin aikana aina maksimi (kierroksia ei voi säätää).  On-off pumppu tarvitsee kaveriksi aina ison varaajan ja useimmat mallit ovat kombivaraajia: LVV säiliö + patteriverkoston kierukka. Tämä on analoginen öljylämmityspannun kanssa.  Oma käsitys on, että kombivaraajalla saavutetaan  kohtuullisen stabiili patteriverkoston lämpötila.   En tunne noita muita malleja enkä osaa sanoa, paljonko niissä on patteriverkostoveden lämpötilan heilunta käynnin aikana.  

Lämpötilan heittely putkistossa on haitta siinä mielessä, että se rasittaa liitoksia. Mitä tasaisempi lämpötila sitä pitkäikäisempi putkisto. Jos putkisto napsuu (lämpölaajentuminen putkissa) jatkuvasti, niin silloin pitää huolestua ja selvittää lämpötilan vaihtelun määrä. Onko viiden asteen heittely hyväksyttävä määrä on vielä arvoitus – aika näyttää kestääkö putket tätä.  Mutta yli 10 asteen sahaus tuntuisi olevan liikaa.

Öljylämmityspannulla vesi oli aina tasalämpöistä +85C ja shuntilla säädettiin patteriverkostoon tilannetta vastaava menovesi. Lämmin käyttövesi otettiin lämpökierukalla öljypannun puskurista. X15 pumpulla ei ole puskuria eikä varsinaista shunttia. Pumppu tuottaa ja säätää menoveden lämpötilaksi aina halutun tason.  Puskuri ja LVV varaaja tulee hankkia erikseen.

X15 kohdalla valintaan vaikuttaa sekin, onko kyse lattialämmityksestä vai patterivesiverkostosta ja kuinka suuri työtankki on suunniteltu installaatioon. Lisäksi talon koko ratkaisee. X15 (max teho 17 kW) on tarkoitettu kohtuu isoille neliöille ( 200m2 ... ).  Jos pumppu ylimitoitetaan (talossa neliöitä vähemmän), niin pumpun minimituotto tulee rajoitukseksi ja  pumpun  on-off käynti tulee vääjäämättä vastaan kevään/kesän aikana.  Lattialämmitysratkaisuissa,  joissa on varaava laatta, ei on-off käynti ole mikään ongelma, koska lattian suuri massa vaimentaa lyhytkestoisen lämpötilavaihtelun.   Mutta patteriverkostotaloissa lämpötilan vaihtelun huomaa kyllä ja tämä voi olla pitemmän päälle se iso ongelma.  Oma tavoite oli päästä samaan säätötasoon kuin öljylämmitypannulla. Valitettavasti en ole mielestäni päässyt tähän tavoitteeseen. Puskuri eli työtankki on vain 120 litraa ja se ei riitä.  Puskurin tulisi olla ainakin tuplat mutta silloin taitaa kombivaraajat olla parempi vaihtoehto.  

Ja vielä yksi juttu. Kannattaa selvittää kuinka X15 pumppu suoriutuu lämpimän käyttöveden valmistuksesta suhteessa noihin kahteen muuhun malliin.  X15 ei voi valmistaa käyttövettä samalla kun tuotetaan patteriverkostoon lämpöä vaan ne tehdään eri aikaisesti. Tämä vaatii puskuritankilta reilua kapasiteettia, jottei patterit kylmene lämpimän vedentuoton aikana.  Tässäkin mielessä kombivaraajat tuntuisivat toimivan paremmin.  

Invertterin yksi etu on pumpun pehmeä kännistyminen ja  pumpun käynti pienellä teholla pääsääntöisesti. Talon pääsulakkeet on nyt 25A ja hyvin ovat riittäneet. Isot on-off koneet ottavat kovan käynnistysvirran ja siitä syystä voidaan joutua 35A:n  sulakevaihtoon ja myös siksi, että  nämä koneet käyvät aina täysillä ja kuluttavat pääsulakkeiden virtareserviä.    Usein on-off koneet mitoitetaan osatehomitoitukselle ja puuttuva maksimiteho tuotetaan lisälämmitysvastuksilla. Jos on kova pakkastalvi kuten mennyt oli, niin lisävastuksen käyttö madaltaa pumpun COP lukua. Invertterikone tuottaa maksimitehon ilman lisävastuksia. Olikohan näistä jorinoista mitään apua?

Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: X15 end user - 04.04.10 - klo:17:34
Käyttäjälle  "Lämpöä Auringosta"   toteaisin vielä, että pumppu ei todellakaan käy tasaista 30 Hz nopeutta maailman tappiin. Mikäli kierrokset eivät laske alle tämän luvun, on siellä rajoitustaulukko vastassa. Oikeasti pumpun kierrokset liikkuvat varsin laajalti. Käyttöveden lämmityksessä noin 60 Hz ja patterilämmityksessä tilanteen mukaan. Minimitehon tuotolla kierrokset on 20 Hz tasolla  ja kelien mukaan tulee lisää kierroksia sen mukaan mitä talo tarvitsee.  Jos ymmärrys on 30 Hz, niin kannattaa tutustua pumppuun tarkemmin, jotta syntyisi edes jokin käsitys laitteen toiminnoista. Pari kolme  tuntia istumista pumpun vieressä paljastaa mielenkiintoisia asioita. Suosittelen.

Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: vesal - 05.04.10 - klo:16:52
Itsellä ollut nyt x15 lokakuusta 2008.
Vuoden 2009 kulutus oli 9572 kWh.
Öäljynkulutuksen (n. 3200 l/vuosi) perusteella laskettu kulutus piti oll 7100 kWh/vuosi. Tosin 2009 oli ehkä kylmempi vuosi joten lämmitystarvelukujen mukaan tämä tekisi noin 300 kWh lisää.
Silti aika kaukana luvatusta.

Nyt kun olen asiaa tutkinut (jälleenmyyjä ei ole auttanut) on syyllinen ehkä kiertovesi.  Saan itselleni kulutukselle kaavan:

kWh = ltl * 1.12 + 0.5 kW *t

missä
  ltl = lasketun ajankohdan lämmitystarveluku
  t = aika

Eli tuo 500 W keskimääräinen jatkuva pumpun ottoteho tekee
vuodessa n. 4400 kWh.  Kiertovedessä on mukana yksi rättipatteri ja yksi pienehkö vesipatteri "käyttöullakolla". Kun rättipatterin ja vesipatterin sulkee, jää jäljelle n. 350 W jatkuva keskimääräinen ottoteho.  Kun kiertovesipumpun sammuttaa, jää jäljelle n. 100 W
keskimääräinen pumpun ottoteho (+ 65 W pumpun elektroniikka ja
lattialämmityksen kiertovesipumppu).

Siis tuo itse lämpimänveden kiertoon hukkuva 250 W ottoteho on melkein tarkkaan vuodessa se luvatun ja toteutuneen ero.  Öljykäytössä toki kaikki oli samalla tavalla.  Heidän laskentaohjelmansa vaan ei osaa ottaa huomioon sitä, miten energiaa käytetään.  Kun lasken samat kertoimet öljylle, saan suhteeksi (arvauksella että öljypolttimen hyötysuhde olisi 85%) että
 X15 tuottaa 3.6 kertaa paremmalla suhteella lämmitysvettä (n. 30 asetta)
ja 2.3 x paremmalla suhteella lämmintä vettä.  

Ongelma on siis siinä, että laskentaohjelma ei ole osannut huomioida tuosta kiertoveden huonompaa hyötysuhdetta.

Onko muilla maalämpöpumppujen omistajilla lämpimän veden kiertoa ja oletteko tutkineet miten se vaikuttaa kulutukseen?



Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 17.10.10 - klo:14:35
Syystervehdys Kukkumäestä. Joku kaipaili tietoa IVT X-11 invertteristä.  Meille asennettiin kyseinen laite 11.5.2010.  28v vanha kaksoiskattila, jota käytimme vain öljyllä, ei enää toiminut hyvällä hyötysuhteella, vaikka ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan.
Ainakin meillä koko projekti meni aivan nappiin.
  
Toimitusssopimus allekirjoitettiin yhden firman kanssa vanhan purkamisesta lähtien.  Perustelin itselleni asian sillä, että jos jotain reklamaatiota tulee, niin ei ainakaan tarvitse kuunnella syyn vierittämistä urakoitsijalta toiselle.  

Koko toimitus alkoi 160 metrin reiän poraamisella 27 ja 28.4. Pehmeää oli 4 m. Pihalla ei näkynyt järisyttäviä merkkejä käynnistä, vaikka jotkut niin pelottelivatkin.  Kaikki porausliete meni suoraan konttiin, ja porafirma siivosi työalueensa.  Viikko porauksen jälkeen kävi asentaja viemässä putken kaivoon ja päät  lämmönjakohuoneeseen. Huom! Kaivoivat putkiojaa parin metrin matkan kaivolta talon seinään lapiolla!!! Sitten tuli loppuasennusporukka, ja pumppu käynnistettiin 11.5.2010.  Asennutimme takamittarin, joka mittaa vain pumpun käyttämää energiaa.  Tähän päivään 17.10. mennessä on pumppu käyttänyt sähköenergiaa 1255 kWh.  Mitään toimintaongelmia ei ole ollut.  Toivottavasti ei jatkossakaan.
Sitten tietoa kohteesta: Talo on kaksikerroksinen ja rakennettu 1976.  Asuinpinta-ala on 185 neliötä lämmintä, ja vesikiertoiset patterit. Peseytymistiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Vakituisia asukkaita kolme. Sisälämpötilana pidämme +21. Aiemmin meni öljyä keskimäärin 3000 l/v.  Nyt energialaskelman mukaan pitäisi selvitä 7500 kWh:n vuosikulutuksella.  Pidän sitä hieman optimistisena, mutta seurataan kulutusmittaria.

Olemme tyytyväisiä toimittajaan.  Vielä löytyy Suomesta onneksi firmoja, jotka haluavat tehdä huolellista ja aikataulullisesti tarkkaa työtä.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Raid - 17.10.10 - klo:21:42
Keskimääräisellä sähkön  12-15s /kWh-hinnalla takaisimaksu aika liikkuu ilmeisesti 8-10v paikkeilla riippu paketin hinnasta. Eli kannattava sijoitus.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 18.10.10 - klo:23:02
Lainaus
Keskimääräisellä sähkön  12-15s /kWh-hinnalla takaisimaksu aika liikkuu ilmeisesti 8-10v paikkeilla riippu paketin hinnasta. Eli kannattava sijoitus.

Näin laskin minäkin, kun huomioidaan pelkkä energian hinta.  Muitakin huoltokuluja jää pois, ja tuskin vanha kattila ja öljypoltin olisivat toimineet enää kymmentä vuotta luotettavasti.  Aika kuitenkin näyttää, mitä energian hintarintamalla tapahtuu.  Kotitalousvähennyksen osuus on myös merkittävä nettokustannusta alentava tekijä.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 24.10.10 - klo:14:00
Lainaus
Syystervehdys Kukkumäestä. Joku kaipaili tietoa IVT X-11 invertteristä.  Meille asennettiin kyseinen laite 11.5.2010.  28v vanha kaksoiskattila, jota käytimme vain öljyllä, ei enää toiminut hyvällä hyötysuhteella, vaikka ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan.
Ainakin meillä koko projekti meni aivan nappiin.
  
Toimitusssopimus allekirjoitettiin yhden firman kanssa vanhan purkamisesta lähtien.  Perustelin itselleni asian sillä, että jos jotain reklamaatiota tulee, niin ei ainakaan tarvitse kuunnella syyn vierittämistä urakoitsijalta toiselle.  

Koko toimitus alkoi 160 metrin reiän poraamisella 27 ja 28.4. Pehmeää oli 4 m. Pihalla ei näkynyt järisyttäviä merkkejä käynnistä, vaikka jotkut niin pelottelivatkin.  Kaikki porausliete meni suoraan konttiin, ja porafirma siivosi työalueensa.  Viikko porauksen jälkeen kävi asentaja viemässä putken kaivoon ja päät  lämmönjakohuoneeseen. Huom! Kaivoivat putkiojaa parin metrin matkan kaivolta talon seinään lapiolla!!! Sitten tuli loppuasennusporukka, ja pumppu käynnistettiin 11.5.2010.  Asennutimme takamittarin, joka mittaa vain pumpun käyttämää energiaa.  Tähän päivään 17.10. mennessä on pumppu käyttänyt sähköenergiaa 1255 kWh.  Mitään toimintaongelmia ei ole ollut.  Toivottavasti ei jatkossakaan.
Sitten tietoa kohteesta: Talo on kaksikerroksinen ja rakennettu 1976.  Asuinpinta-ala on 185 neliötä lämmintä, ja vesikiertoiset patterit. Peseytymistiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Vakituisia asukkaita kolme. Sisälämpötilana pidämme +21. Aiemmin meni öljyä keskimäärin 3000 l/v.  Nyt energialaskelman mukaan pitäisi selvitä 7500 kWh:n vuosikulutuksella.  Pidän sitä hieman optimistisena, mutta seurataan kulutusmittaria.

Olemme tyytyväisiä toimittajaan.  Vielä löytyy Suomesta onneksi firmoja, jotka haluavat tehdä huolellista ja aikataulullisesti tarkkaa työtä.

Tässä tietoja X11 energiankulutuksesta edellämainitussa talossa. Ajalla 12.5.-24.10 on pumppu käyttänyt energiaa 1372 kWh, mikä tekee keskimäärin 8,5 kWh/vrk.  Nyt viimeisen kuukauden aikana,  kun lämmitystä on tarvittu jo enemmän, on kulunut 512 kWh, eli keskimäärin 17 kWh/vrk.
Onko toisilla forumilaisilla tietoja omista kulutuksistaan, olisi mielenkiintoista kuulla.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Kallioniemi - 24.10.10 - klo:21:51
Vajaa 100 km etelämpää ja pumppu IVT:n C9:

Talo vm. 1976, asukkaita 2.  210 lämmitettävää sisä-m2, patterit, talon muoto aika lailla kuutiomainen (2 krs.), paitsi autotalli kylkiäisenä. Ikkunat ja ulko-ovet uusittu 2000-luvulla, koneellinen poisto, ei minkäänlaista lämmöntalteenottoa. Varaava takka, jossa poltetaan n. 1,5 m3 puita vuodessa.
Kaivo 168 m tehollista syvyyttä.

Lämpöpumpun kulutus 12.05. - 24.10.2010 1244 kWh. Viimeinen kuukausi (24.09. - 24.10.) 531 kWh.

Pumppu on ollut toiminnassa kaksi täyttä kalenterivuotta:  2008 oli kulutus 5375 kWh ja 2009   6190 kWh.
24.10.2009 - 24.10.2010 kului 7190 kWh, eli kyllä viime talvi rassasi.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Raid - 25.10.10 - klo:21:39
50-luvun rintamamiestalo(kottaraispönttö) jota jatkettu 70-luvulla (yht.220m2).
keskim. kulutus ,pois laskettuna uima-allas, n 6000-7000kWh/vuosi.
Nyt tällä hetkellä liikutaan 15-20kWh vuorokautisessa tahdissa. Lämpötila vaihdellut -5/+5 välillä. Maasta tulee minimissään 7.2 asteista

 1.5-23.10.   2602kWh josta n 1/3 altaan lämmitystä eli vajaa 1800 kWh
Tämä kuu 557kWh jossa hiukan altaan lämmitystä. n 80kWh

Täällä on samalaisia tuloksia myös viime talvesta.
2008-2009  (Syyskuu-Huhtikuu) oli aika tarkkaan 1000kWh lauhempi  kuin vastaava 2009-2010.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 27.11.10 - klo:11:36
Lainaus
Lainaus
Syystervehdys Kukkumäestä. Joku kaipaili tietoa IVT X-11 invertteristä.  Meille asennettiin kyseinen laite 11.5.2010.  28v vanha kaksoiskattila, jota käytimme vain öljyllä, ei enää toiminut hyvällä hyötysuhteella, vaikka ei mitään varsinaista vikaa ollutkaan.
Ainakin meillä koko projekti meni aivan nappiin.
  
Toimitusssopimus allekirjoitettiin yhden firman kanssa vanhan purkamisesta lähtien.  Perustelin itselleni asian sillä, että jos jotain reklamaatiota tulee, niin ei ainakaan tarvitse kuunnella syyn vierittämistä urakoitsijalta toiselle.  

Koko toimitus alkoi 160 metrin reiän poraamisella 27 ja 28.4. Pehmeää oli 4 m. Pihalla ei näkynyt järisyttäviä merkkejä käynnistä, vaikka jotkut niin pelottelivatkin.  Kaikki porausliete meni suoraan konttiin, ja porafirma siivosi työalueensa.  Viikko porauksen jälkeen kävi asentaja viemässä putken kaivoon ja päät  lämmönjakohuoneeseen. Huom! Kaivoivat putkiojaa parin metrin matkan kaivolta talon seinään lapiolla!!! Sitten tuli loppuasennusporukka, ja pumppu käynnistettiin 11.5.2010.  Asennutimme takamittarin, joka mittaa vain pumpun käyttämää energiaa.  Tähän päivään 17.10. mennessä on pumppu käyttänyt sähköenergiaa 1255 kWh.  Mitään toimintaongelmia ei ole ollut.  Toivottavasti ei jatkossakaan.
Sitten tietoa kohteesta: Talo on kaksikerroksinen ja rakennettu 1976.  Asuinpinta-ala on 185 neliötä lämmintä, ja vesikiertoiset patterit. Peseytymistiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Vakituisia asukkaita kolme. Sisälämpötilana pidämme +21. Aiemmin meni öljyä keskimäärin 3000 l/v.  Nyt energialaskelman mukaan pitäisi selvitä 7500 kWh:n vuosikulutuksella.  Pidän sitä hieman optimistisena, mutta seurataan kulutusmittaria.

Olemme tyytyväisiä toimittajaan.  Vielä löytyy Suomesta onneksi firmoja, jotka haluavat tehdä huolellista ja aikataulullisesti tarkkaa työtä.

Tässä tietoja X11 energiankulutuksesta edellämainitussa talossa. Ajalla 12.5.-24.10 on pumppu käyttänyt energiaa 1372 kWh, mikä tekee keskimäärin 8,5 kWh/vrk.  Nyt viimeisen kuukauden aikana,  kun lämmitystä on tarkettu jo enemmän, on kulunut 512 kWh, eli keskimäärin 17 kWh/vrk.
Onko toisilla forumilaisilla tietoja omista kulutuksistaan, olisi mielenkiintoista kuulla.

Jatketaan kulutusseurantaa nyt, kun talvikin alkaa tuntua talvelta.  Ulkolämpötila on ollut -11-14 astetta, ja kova tuuli lisää hyytävyyttä. Viime päivien kulutus on ollut 34 kWh/vrk.  Kompura kiertää 40-42 Hz ja maahan menevän nesteen lämoötila on -3,4 ja paluu +1,1 astetta.  Patteriverkostoon menee 43 asteista vettä, ja hyvin on sisällä tarettu.  Nyt näyttää maakierronkin lämpötilaero olevan juuri oikeissa lämpötilarajoissa, 4-5 astetta.  Tehdasasetuksissa maakiertopumppu piti vähän liian kiirettä, mutta nyt on löytynyt hyvä kiertonopeus, ja säätäminen on yksinkertaista, kun sen filosofian ensin sisäisti.
Sähkönkulutus välillä 11.5.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Matias - 27.11.10 - klo:13:02
Lainaus
Ulkolämpötila on ollut -11-14 astetta, ja kova tuuli lisää hyytävyyttä. Viime päivien kulutus on ollut 34 kWh/vrk.  Kompura kiertää 40-42 Hz
Tässä Lahden eteläpuolella on aika samat ulkolämpötilat olleet viimepäivinä ja 115m2 vm-87 talossa lämpöpumpun kulutus on 22-24kwh/vrk.Meillä on vesipatterilämmitys ja menovesi on +36 tienoilla.
Sellainen kiinnostaisi että pyöriikö IVT-X-11 nyt jatkuvasti tuolla 40-42Hz taajuudella.Meinaan ettei pysähtele välillä niinkuin on-off pumput.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 27.11.10 - klo:16:38
Lainaus
Lainaus
Ulkolämpötila on ollut -11-14 astetta, ja kova tuuli lisää hyytävyyttä. Viime päivien kulutus on ollut 34 kWh/vrk.  Kompura kiertää 40-42 Hz
Tässä Lahden eteläpuolella on aika samat ulkolämpötilat olleet viimepäivinä ja 115m2 vm-87 talossa lämpöpumpun kulutus on 22-24kwh/vrk.Meillä on vesipatterilämmitys ja menovesi on +36 tienoilla.
Sellainen kiinnostaisi että pyöriikö IVT-X-11 nyt jatkuvasti tuolla 40-42Hz taajuudella.Meinaan ettei pysähtele välillä niinkuin on-off pumput.

Pumppu pyörii jatkuvasti vain hieman vaihtelevilla kierroksilla. Eli ei pysähtele, sopeuttaa vain kierrokset tarvittavaan lämmön tuottoon.  Nyt kun tuuli on hellittänyt, ja sen suunnan vaikutus tuntuu meillä juuri näillä vallitsevilla tuulilla, niin näkyi kierrokset olevan 39 Hz.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Andrew - 28.11.10 - klo:09:47
Lainaus

Sähkönkulutus välillä 11.1.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.

hei, luemme täällä kiinnostuneina kokemuksiasi tuosta pumpusta. Vahvistatko tuon ylläolevan aikavälin ? Lisäkysymys, mitkä ovat menoveden lämpötilasi ulkolämpötilan 20, 0 ja -20 asteilla ?
Andrewn puolesta Ilona
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 28.11.10 - klo:10:09
Lainaus
Lainaus

Sähkönkulutus välillä 11.1.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.

hei, luemme täällä kiinnostuneina kokemuksiasi tuosta pumpusta. Vahvistatko tuon ylläolevan aikavälin ? Lisäkysymys, mitkä ovat menoveden lämpötilasi ulkolämpötilan 20, 0 ja -20 asteilla ?
Andrewn puolesta Ilona

Hups....olipas päässyt tulemaan harmillinen näpyvirhe kuukauden kohdalle.  Oikea aikaväli on 11.5.2010- 27.11.2010. Kulutuslukema oli 2213 kWh.
Menovesi on ulkolämpötilan ollessa 0 astetta +39 astetta ja ulkolämpötilassa -20 astetta +50 astetta.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 28.11.10 - klo:13:37
Lainaus
Lainaus

Sähkönkulutus välillä 11.1.-27.11 on nyt 2213 kWh.  Talo sijaitsee Padasjoella.

hei, luemme täällä kiinnostuneina kokemuksiasi tuosta pumpusta. Vahvistatko tuon ylläolevan aikavälin ? Lisäkysymys, mitkä ovat menoveden lämpötilasi ulkolämpötilan 20, 0 ja -20 asteilla ?
Andrewn puolesta Ilona

Hupsista vaan...oli vitosesta tullut ykkönen.  Oikea aikaväli on 11.5.2010-27.11.2010.  Menovesi 0 asteessa on +39 astetta ja -20 pakkasella + 50 astetta.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 06.12.10 - klo:17:35
Vastaus on vähän viivähtänyt, mutta varmaan huomasitte, että korjasin päivämäärän edelliseen viestiin.

Tässä tietoa viime kuulta.  Pumpun marraskuussa käyttämä kokonaisenergia oli 804 kWh. -20 pakkasella vuorokausikulutus vaihteli 38-46 kWh/ vrk välillä.  Alussa ollut kova tuuli lisäsi kulutusta.
Joulukuun alku, kun pakkasta on ollut -5-8 astetta ja heikkotuulista, niin vuorokausikulutus on 28-30 kWh:n välillä.
 Menovesi pattereille on nyt +42 ja -20 asteen pakkasella se oli +50.  Kaivoon menevä liuos on -2,7 ja sieltä se palaa pumpulle +1,8 asteisena.
Patteriverkostossa kierroksen aikana vesi jäähtyy nyt noin kaksi astetta.  
Pumpun kierrokset vaihtelevat 30 hz:n molemmin puolin.

Hienoa, että näillä palstoilla käydään todella asiantuntevaa keskustelua.  Tästä hyvä esimerkki on epäonnistunutta säästöä koskeva osio.

Hyvää ja lämmintä itsenäisyyspäivää kaikille palstalaisille!
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 06.12.10 - klo:21:52
Alkaa olemaan hyötysuhde kohillaan.
Voisiko joku kerhon viisaista miehistä laskeskella tarkemmin?
Saman kokoinen talo lattialämmityksellä lto ja vain vähän pienemään kulutukseen pääsen.
Oletko vuositasolla meinannut päästä alle euron päivä?? :)
Hyvää itsenäisyyspäivää täältäkin kaikille.
Kun vaan huomenna pääsis töihin. Olisi pitänyt laittaa yksi piiri pihalle kivetyksen alle niin olisi nuo lumihommat ehkä vähemmällä.
Maasta olet sinä tullut.........
Pekka
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 05.02.11 - klo:08:34
Lainaus
Alkaa olemaan hyötysuhde kohillaan.
Voisiko joku kerhon viisaista miehistä laskeskella tarkemmin?
Saman kokoinen talo lattialämmityksellä lto ja vain vähän pienemään kulutukseen pääsen.
Oletko vuositasolla meinannut päästä alle euron päivä?? :)
Pekka

Edellä olevaan Pekin kysymykseen vastaan, että ei se meidänkään talo uloshengityksellä lämpiä, mutta olen kyllä tyytyväinen pumpun toimintaan ja sopivuuteen taloomme.  
Talon tiedot selviävät aiemmista viesteistä, joten en niitä tässä toista.

Pumpun joulukuun konaiskulutus oli 1144 kwh, eli keskikulutuksena 36,9 kWh/vrk.  "Yllättäen" suurin vuorokausikulutus osui jouluaatolle 64 kWh/vrk.  Mutta kovan -28 pakkasen lisäksi lämmintä vettä kului keittiössä ja saunatiloissa reippaasti.
Tammikuussa pumppu haukkasi 844 kWh, eli 27,3 kWh/vrk keskikulutusta.  Siinä kulutusta pienensi kuun lopussa ollut 2vk:n lomamatka, jonka aikan ei ollut lämpimän veden kulutusta.  Talon sisälämpötilaa ei pudotettu matkan ajaksi.
Kaivoon menevän ja palaavan keruuliuoksen lämpötilaero on ollut pääsääntöisesti 4-5 asteen välillä.

Pumpun käynnitymisestä 12.5.2010 lähtien tammikuun loppuun 2011 on X11 käyttänyt 4325 kWh sähköenergiaa.  Näyttää siis siltä, että mitoituksen näyttämä vuoden kulutusarvio 7400 kWh voi vaikkapa alittua, ellei nyt aivan hurjan kylmää ja pitkää sääjaksoa enää tule, ja kevät on ajallaan.

Toukokuussa ollaan sitten jo tiedon eikä spekuloinnin varassa.  Voin välilläkin laittaa kuukausitietoa, jos X11 ketään kiinnostaa?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 05.02.11 - klo:14:09
MOI.
Todella vähällä sähköllä pääset kun kyseessä on vielä patteritalo.
Joo, päättelin väärin, euro päivässä ei alitu, mutta vuositasolla ei paljoa ylitykkään.
Kokemuksesta tiedän että maaliskuun puolivälin jälkeen ei kompura enää paljoa pyöri.
Itseasiassa keskiviikko oli oikeasti ensimmäinen kevätpäivä, jolloin pumpun käyntiajat päivällä tipahti minimiin.
Sulla pyörii tuo kompura ymmärtääkseni koko ajan?
Mikä on pienin sähkön  kulutus pumpun käydessä?
Siis oikeet watit eikä ilmoitetut.
Miten kova käyntiääni on pumpussasi?
Naapurilla taitaa olla kohta edessä polttimen heivaaminen pihalle ja joku vastaava pumppu kuin tuo sinun näyttäisi sopivan parhaiten.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 05.02.11 - klo:23:32
No tulipahan luettua koko viestiketju läpi. Anteeksi tyhmät kysymykseni :-[

Pystyykö sähkön kulutusmittarista näkemää mitä pumppu vie esim. 30 hz:n kohdalla?
Säätyykö kiertovesipumput suhteessa kompuran kierroksiin?
Löysin tubesta videon tuosta laitteesta ja ääni oli aika kova.
 Onko ääni laitteessa korvaystävällinen vai kimeää kuten videolla?
Elektroniikkaa on ihan sairaasti jos vertaa omaani.

Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Raid - 06.02.11 - klo:08:23
Periaattessa voi jos sammutat talosta kaikki muut sähkölaitteet ja menet mittarille ja lasket ledin villkumisnopeuden minuutissa. Jos mittarin pulssivakion on 1000krt/kwh niin se vilkkuu 16 krt minuutissa/ 1=kwh.  Ensi pitää tietty saada selville paljonko tuo pulssivakio on mitarissa.


Kävin omalla mittarilla ja meillä tuo yksi pulssi on 2Wh.  Laskin samalla pulssit . Minuutissa meni 26 kpl x 60 x 24=  on. n 37kWh/ päivä. Tämä on taloussähkö kulutus  2 pc, 4 akvaariota ym. taloudessa olevat laitteet jne. eli n 14 000kwh vuodessa. Mikä pitää pitkänaikavälin laskuissakin paikkansa.  MLP ei käynyt laskenta hetkellä.

http://www.saunalahti.fi/sundanic/impwh.jpg
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 06.02.11 - klo:10:32
Lainaus
No tulipahan luettua koko viestiketju läpi. Anteeksi tyhmät kysymykseni :-[

Pystyykö sähkön kulutusmittarista näkemää mitä pumppu vie esim. 30 hz:n kohdalla?
Säätyykö kiertovesipumput suhteessa kompuran kierroksiin?
Löysin tubesta videon tuosta laitteesta ja ääni oli aika kova.
 Onko ääni laitteessa korvaystävällinen vai kimeää kuten videolla?
Elektroniikkaa on ihan sairaasti jos vertaa omaani.

Raid tuossa edellä jo antoi yhden konstin, joka tietysti on hyvä, mutta vaatii kello kädessä kulutusmittarin välähdysten seurantaa.

Nyt kun pakkanen on vaihdellut hieman -5 asteen molemmin puolin,  pyörii pumppu 28-32 Hz.  Kuuden viimeisen vuorokauden energiankulutus on vaihdellut 23-27 kWh/vrk.  Pumppu pyörimisnopeus on siis melko tasainen, lukuun ottamatta lämpimän käyttöveden tuottojaksoa, jolloin kierrokset nousevat hetkeksi.  Kysymälläsi 30 Hz nopeudella pumppu kuluttaa siis likimain 1 kWh/h.

Keruliuoksen kiertopumppu säätyy kierrosten mukaan ja sen nopeutta pystyy helposti näppäilemällä säätämään ala ja ylä Hz ja montako prosenttia kierrosnopeus on maksimista. Tehdasasetuksia jouduin hieman kokeilemalla muuttamaan, että sain kaivoon menon ja paluun lämpöeron 4-5 asteen välille, jolla pumppu toimii parhaalla hyötysuhteella.

Katsoin myös Tuben videon.  Meillä pumppu on kodinhoitohuoneen seinän takana, jonka rakenne on rakennusajan perinteinen 12 mm lastulevy 100 mm villaa ja lujalevy pannuhuoneen puolella.  Sisälle ei kuulu mitään käyntiääntä.  Öljypolttimen käyntiääni kuului.  Normaalikierroksilla ääni on tasainen hurina.  Korkeammilla kierroksilla yli 65 Hz ääni nousee kimeämmäksi sirinäksi, mutta sitäkään ei kuule sisällä. Näitä  kierrosnopeuksia oli vain kylmimmillä pakkasilla ja silloin kun tuotetaan lämmintä käyttövettä. Videolla ollut kova ääni tuli, kun esiteltiin laitteen sisustaa ovet ( 2 kpl) auki.  Silloin ääni on häiritsevä, jos Hz sattuu vielä olemaan korkeita.  Mutta eipä laitetta käytetäkkään ovi auki.  Laitekotelon äänieristys siis toimii hyvin.  En silti sijoittaisi laitetta suoraan sisätiloihin lisäeristämättömänä.

Elektroniikkaa on piirikorteilla sisällä paljon.  Ei auta muuta kuin toivoa, että niihin ei tule vikoja.  Ainakin viisi vuotta on turvattu takuun muodossa.

Toivottavasti Peki saat näistä vastauksista jotain irti.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 06.02.11 - klo:19:22
Ei hemmetti, ymmärsin kaiken!!!
Kiitos vastauksistasi. :)
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Matias - 06.02.11 - klo:20:06
Lainaus
Kysymälläsi 30 Hz nopeudella pumppu kuluttaa siis likimain 1 kWh/h
Paljonkohan pumppu kuluttaa maksimiteholla (65Hz)?Jos helposti saat esille.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 06.02.11 - klo:21:24
Heh, Matias kävi kans kattoo videon ja kiinnostui niistä piirikorteista.
Kuinkas vanha se sun pumppusi olikaan?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Matias - 06.02.11 - klo:21:40
Lainaus
Kuinkas vanha se sun pumppusi olikaan?
Tulee 13 vuotta tulevana kesänä.Kotimainen Ekowell ETP400
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 07.02.11 - klo:14:08
Lainaus
Lainaus
Kysymälläsi 30 Hz nopeudella pumppu kuluttaa siis likimain 1 kWh/h
Paljonkohan pumppu kuluttaa maksimiteholla (65Hz)?Jos helposti saat esille.

Päiväkirjastani löytyy kylmin kolmen päivän jakso joulun ajalta. Pakkanen vaihteli -24-28 välillä.  Kolmen vuorokauden keskikulutus oli silloin 2,33 kWh/h.

Aika lineaarisesti kulutus näytää lisääntyvän kierrosten nousun mukaan.  30 Hz ~1 kWh/h...65 Hz 2,33 kwh/h.  Maksimitehoon 99 Hz on siis vielä matkaa.  Toivottavasti pakkasia sille tarpeelle ei tule.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: marttinen - 07.03.11 - klo:23:39
No mitkä on X-sarjalaisten omistajien loppukaneetit kylmästä talvesta? Itseäkin alkanut X11 kiinnostamaan kovasti. Millaisia varaajapaketteja käytössä, meille tarjottu 300l puskuvaraajaa ja 200/160l kaksoismanttelivaraajaa... Tuolla manttelivaraajalla on vaan ihan kohtuu hintalappu  :o
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 08.03.11 - klo:09:38
Lainaus
No mitkä on X-sarjalaisten omistajien loppukaneetit kylmästä talvesta? Itseäkin alkanut X11 kiinnostamaan kovasti. Millaisia varaajapaketteja käytössä, meille tarjottu 300l puskuvaraajaa ja 200/160l kaksoismanttelivaraajaa... Tuolla manttelivaraajalla on vaan ihan kohtuu hintalappu  :o

X11 ja varaaja D200 Padasjoella 185 neliön -76 rakennetussa pateritalossa.
Ei ole talven kylmyyttä huomannut sisällä.
Sisälämpötilana +21.
Energiaa on kulunut vähintään kohtuullisesti.
Joulukuu 1144 kWh, (36,9 kWh/vrk),
Tammikuu 844 kWh, (27,2 kWh/vrk),
Helmikuu 1156 kWh, (41,3 kWh/vrk).
Pumpun asentamisesta 11.5.2010 on tähän 8.3. päivän kulunut energiaa 5685 kWh. Pumpulla oma takamittari
Näillä keleillä pumppu pyörii enää 20-30 Hz eli kuluttaa noin 1 kWh/h.  Suurin vrk kulutus oli helmikuun -32 asteen pakkasella 63 kWh.

Hankintahinta ei ole halvin, mutta halusimme varmaan riittävän tehon, vaikka talvet vielä kylmenisivät.  Aina voidaan spekuloida mitoituksesta (osateho kontra täysteho).  Siinä kaikille päätöksen tehneille löytyy varmaan hyvät perusteet hankinnalleen, eikä siihen kannata ulkopuolisten paljon "huudella".  Kysyttäessä toki annetaan neuvoja ja tietoa ilomielin.  Siksihän tämäkin palsta on olemassa.  
Meille sopii tekemämme ratkaisu, ja olemme siihen erittäin tyytyväisiä!
  
Aiempaan öljylämmitykseen nähden maksamme käytöstä nyt vain noin kolmanneksen.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: KalleKoo - 28.03.11 - klo:17:43
Olipa mielenkiintoista tietoa.

Luuletko Peki tai muut tietäjät, että meillä 120 neliön ja 300 kuution vuonna 1979 valmistuneessa talossa riittää IVT Greenline HE C7? Ja vielä 120 litran puskurivaraajalla?

Entä miten syviä kaivoja teillä olikaan? Mulla luvattiin aluksi, että 120 m riittäisi, mutta olen tinkinyt kaivon syvyydeksi 160 m.

Mille vaikuttaa?

Meillä on vesikierto ja 12 patteria, joita on lämmittänyt 2.000 litran säiliö, jonka sisällä on sähkövastus tai kaksi. Sähkö kuluu ihan hirmuisesti, noin 27.000 kWh vuodessa. :D

Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: tomppeli - 28.03.11 - klo:19:59
Lainaus
Olipa mielenkiintoista tietoa.

Luuletko Peki tai muut tietäjät, että meillä 120 neliön ja 300 kuution vuonna 1979 valmistuneessa talossa riittää IVT Greenline HE C7? Ja vielä 120 litran puskurivaraajalla?

Entä miten syviä kaivoja teillä olikaan? Mulla luvattiin aluksi, että 120 m riittäisi, mutta olen tinkinyt kaivon syvyydeksi 160 m.

Mille vaikuttaa?

Meillä on vesikierto ja 12 patteria, joita on lämmittänyt 2.000 litran säiliö, jonka sisällä on sähkövastus tai kaksi. Sähkö kuluu ihan hirmuisesti, noin 27.000 kWh vuodessa. :D

Kokeile mitoittamista tämän laskentaohjelman avulla:
http://www.pauna.net/Laskentakaavat/Bergheat2011.xls
Tallenna se ensin koneellesi, jotta pääset laittamaan taulukkoon talosi tietoja.
Saat sieltä jonkinlaiset arvot pumpun ja kaivon mitoitukseen.
Tarkistuta kuitenkin mitoittaminen laitetoimittajallasi tai ammattisuunnittelijalla.
Vain he pystyvät takaamaan mitoituksen oikeellisuuden.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 28.03.11 - klo:21:52
Lainaus
Olipa mielenkiintoista tietoa.

Luuletko Peki tai muut tietäjät, että meillä 120 neliön ja 300 kuution vuonna 1979 valmistuneessa talossa riittää IVT Greenline HE C7? Ja vielä 120 litran puskurivaraajalla?

Entä miten syviä kaivoja teillä olikaan? Mulla luvattiin aluksi, että 120 m riittäisi, mutta olen tinkinyt kaivon syvyydeksi 160 m.

Mille vaikuttaa?

Meillä on vesikierto ja 12 patteria, joita on lämmittänyt 2.000 litran säiliö, jonka sisällä on sähkövastus tai kaksi. Sähkö kuluu ihan hirmuisesti, noin 27.000 kWh vuodessa. :D

Älä vaan mua sotke noihin guruihin missään tapauksessa ;D
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 29.03.11 - klo:17:00
XII:n omistajat hoi.

Pohdiskelin tänään tuota vahinkoherkkyyttä pumpuissanne.
Eli jos esim joku putki tai painesäädin hajoaa pumpun päältä niin onko mahdollista että vesi/viina pääsee tuhoamaan kalliin elektroniikan pumpun sisältä?
Näissä vanhemmissa vesi pääsee melko esteettä läpivienneistä sisään.
Alapuolisia liitäntöjä niissäkään tuskin on.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: matti55 - 31.03.11 - klo:01:11
Mikä malli on parempi patterilla lämmitettävään taloon itv Greenline HE c11 vai itv Premium Linex11??
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: jokuvaan - 03.04.11 - klo:21:24
Tässä kokemuksia X15:toista.
Vikaherkkyydestä sen verran että oma laitteeni on ollut melkotarkkaan kolme vuotta käynnissä eikä siinä ole ollut ainuttakaan hälytystä sinä aikana.
Talo on uusi PolarHousen 200 neliöinen pakettitalo. Eristeinä sen ajan mukaiset villat niin seinissä kuin yläpohjassakin. Ei siis mikään Ekotalo. Lattialämmitys lämmönjakotapana.
Asensimme 18.12 2010 kulutusmittarin mittaamaan pumpun koko kulutusta, siis myös kiertovesipumppujen. Tähän iltaan (3.4 2011) mittari on ollut toiminnassa 106 päivää. Kulutus on 2354 kWh eli 22,2 kWh/pv.
Talo on Savossa ja talven pakkasennätys oli -35.6 meidän mittarin mukaan.
Huonelämpö on 22,5. Säätö hoidetaan laitteen sisäanturin avulla. Yhtään huoneanturia ei ole käytössä, vaikka ne ovatkin asennettu.
Sauna lämpiää keskim. 3 kertaa viikossa. Eli kyllä lämmintä vettäkin kuluu jonkun verran.
Kulutusmittarina on Kamstrupin numeronäyttöinen mittari mikä on vielä siitä mainio, että se näyttää myös senhetkisen ottotehon.
Mielestäni minulla on hyvä pumppu.
Kunhan saadaan vuosi mittausta täyteen, niin saadaan vuosikulutus selville.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 27.04.11 - klo:23:24
X11 ja varaaja D200 Padasjoella 185 neliön -76 rakennetussa pateritalossa.

Kun näyttää olevan taas perinteiset vapun ajan pirttikelisäät tulossa, niin laitan palstalaisille omasta mielestäni mielenkiintoisia lukuja  X11 invertterin käyttökokemuksista kiinnostuneille.
Parin viikon päästä tulee vuosi täyteen maalämmöllä, ja näyttää kulutus jäävän noin 6900 kWh/v (tänään 27.4. 6751 kWh).  Koko meidän kolmen hengen huushollin vuoden ( 11.5.2010 -11.5.2011 ) sähkönkulutus asettunee noin 10300 kWh/v.

Sitten se mielenkiintoinen havainto, joka menee ehkä vähän ohi aiheesta, mutta laitan sen kuitenkin näkyviin.
Meillä laitettiin ilmalämpöpumppu 2007.  Sillä saatiin pudotettua aiempaa 3000l/v öljynkulutusta 1700 litraan/v.  Vastaavasti sähkönkulutus kasvoi 2500 kWh/v.  Kun se lisätään aiempaan pitkän aikavälin keskimääräiseen taloussähkön kulutukseen 5600 kWh/v, meni sähköä ilmalämpöpumpun aikana 8100 kWh/v ( kolmen vuoden keskiarvo) + 1700 l polttoöljyä.  Öljyllä tuotettiin lämmin käyttövesi, ja tarvittava lisälämpö kovemmilla pakkasilla.  Patteriverkon kiertovesipumppu (pesutiloissa vesikiertoinen lattialämmitys) oli päällä koko lämmityskauden.
Nyt maalämpöaikana koko sähkönkulutus 10300 kWh/v - X11 kulutus 6900 kWh/v = 3400 kWh/v taloussähköä!!  Johtopäätelmä on selkeä...vanha öljypoltin ja kiertovesipumppu ovat melkoisia sähkörosvoja, joten niiden kulujen poisjäännistä  aiheutuvaa säästöä maalämpöön siirryttäessä ei kannat jättää huomiotta!
Meillä varmaan puolet taloussähkön kokonaissäästöstä (2200 kWh/v) saatiin aikaan mm. kylmälaitteiden ja keittiökoneiden uusimisella.

Maalämpö on edullisilla käyttökustannuksilla varsin hyvä vaihtoehto vahassakin patteritalossa, ja hyöty sen kuin lisääntyy, kun kaikki säästöä tuovat kohdat laitetaan viivan päälle.

Iloista vappua kaikille palstalaisille!
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: 258m2 - 29.04.11 - klo:14:38
Hei
Kiva lukea onnistuneista projekteista, vaikka itelle tulikin toinen pumppu, X-sarja tuli kisassa hopealle. Itellä arvelutti X15 "kuumakaasuhälytykset", joita oli kirjailtu täällä palstalla, muualla Suomen palstoilla ja Ruotsin foorumilla. X11 on noista uudempi malli, joten jotain on pystytty tekemään maltillisemmin. Toinen juttu olis siten apusähkön puute, joka itelle sattaa tulla tarpeelliseksi muutaman vuoden sisällä kun teen lisähuoneen taloon. Huippupakkasilla sattaa mennä silloin yli 17Kw mitä X15 antaa.

Varsinainen asia oli tuo Kukkumäen huomio "muusta sähkönsäästöstä", johon täytyy kiinnittää huomiota. Hiljalleen olen vaihtanut talon kaikki valaisimet LEDEiksi. Valosta tykkäävässä talossa tahtoo valosähköön mennä yllättävästi energiaa. Samoin viimevuosina jääkaapit ja pesukoneet on vaihtuneet A-luokkaan. Telkkarissa olen ajatellut myös siirtyä LEDiin. Arvovalintana talossa ei ole mikroa olleenkaan ja puolet ruuan laitosta tapahtuu kaasulla. Kustannukset kaasun käytössä ovat olleet miniminimaaliset verrattuna sähköhellaan. Katsotaan vielä mitä muita "sähkösyöppöjä" löytyy. Ulkovalot aurinkokennoiksi. MLPlle tuli Saksasta 30€ digitaalinen kulutusmittari. Sähköistä Vappua! teille  :D
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 13.05.11 - klo:10:40
Lainaus
X11 ja varaaja D200 Padasjoella 185 neliön -76 rakennetussa pateritalossa.

Parin viikon päästä tulee vuosi täyteen maalämmöllä, ja näyttää kulutus jäävän noin 6900 kWh/v (tänään 27.4. 6751 kWh).  Koko meidän kolmen hengen huushollin vuoden ( 11.5.2010 -11.5.2011 ) sähkönkulutus asettunee noin 10300 kWh/v.

Sitten se mielenkiintoinen havainto, joka menee ehkä vähän ohi aiheesta, mutta laitan sen kuitenkin näkyviin.
Meillä laitettiin ilmalämpöpumppu 2007.  Sillä saatiin pudotettua aiempaa 3000l/v öljynkulutusta 1700 litraan/v.  Vastaavasti sähkönkulutus kasvoi 2500 kWh/v.  Kun se lisätään aiempaan pitkän aikavälin keskimääräiseen taloussähkön kulutukseen 5600 kWh/v, meni sähköä ilmalämpöpumpun aikana 8100 kWh/v ( kolmen vuoden keskiarvo) + 1700 l polttoöljyä.  Öljyllä tuotettiin lämmin käyttövesi, ja tarvittava lisälämpö kovemmilla pakkasilla.  Patteriverkon kiertovesipumppu (pesutiloissa vesikiertoinen lattialämmitys) oli päällä koko lämmityskauden.
Nyt maalämpöaikana koko sähkönkulutus 10300 kWh/v - X11 kulutus 6900 kWh/v = 3400 kWh/v taloussähköä!!  Johtopäätelmä on selkeä...vanha öljypoltin ja kiertovesipumppu ovat melkoisia sähkörosvoja, joten niiden kulujen poisjäännistä  aiheutuvaa säästöä maalämpöön siirryttäessä ei kannat jättää huomiotta!
Meillä varmaan puolet taloussähkön kokonaissäästöstä (2200 kWh/v) saatiin aikaan mm. kylmälaitteiden ja keittiökoneiden uusimisella.

Maalämpö on edullisilla käyttökustannuksilla varsin hyvä vaihtoehto vahassakin patteritalossa, ja hyöty sen kuin lisääntyy, kun kaikki säästöä tuovat kohdat laitetaan viivan päälle.

Vuosi tuli täyteen maalämmöllä 11.5. , ja lukemat ovat seuraavat:
- talon kokonaissähköenergian kulutus 10227 kWh, 1317 €, josta
- lämpöpumpun sähköenergian kulutus 6914 kWh, 890 €, ja
- taloussähkön sähköenergian kulutus 3313 kWh, 427 €.

Energiakulut ovat pudonneet kolmasosaan aiemmasta. Olenkin pohtinut, kuinka on mahdollista, että talomme on kuluttanut lämpöenergiaa "vähemmän", kuin aiemman öljynkulutuksen perusteella on tuotettu?
Johtopäätös on se, että X11-maalämpöjärjestelmän sisältämä automatiikka toimii erittäin tarkasti, ja tuottaa juuri tarvittavan lämpömäärän lähes optimaalisesti.

Aiemmin säätönä oli käsisäätöinen shuntti ja huonekohtaiset patteritermostaatit.  Paljon on hukattu vuosien varrella lämpöä "harakoille"!

Tämän päivän toteutuneilla energian tuotannon kustannussäästöillä laskettuna järjestelmän hankintahinnan kuoletusaika on 6,9 v.  Tässä siis vain energian hinta, ei muita kuluja, esim. poltimen huolto, kattilan puhdistus, nuohous, öljysäiliön tarkastus (maanalainen säiliö) jne. jotka vuosien saatossa ovat merkittävä kuluerä, ovat jääneet pois.

Tein viime lämmityskaudesta tarkan päivittäisen kirjanpidon, joten jos ketä kiinnostaa sada siitä tietoja, niin voin vielä vastailla. Muuten siirryn takavasemmalle nauttimaan alkavasta kesästä.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Matias - 13.05.11 - klo:12:20
Miten X11 toimii kun näin kesäaikaan tehdään pääasiassa lämmintä käytttövettä?Tarkoitan taajuutta tai pumpun käyntinopeutta että pyöriikö minimi vai maksimikierroksilla?
Ilmeisesti lämpötehontarve on niin pieni kesäaikaan ettei pumppu käy jatkuvasti?Jos pumppu käy on/off jaksoissa niin miten pitkiä nuot syklit on?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 13.05.11 - klo:13:26
Tarkkaa vastausta en Matiaksen kysymykseen osaa antaa, mutta näyttää siltä, että lämmintä käyttövettä tuotetaan noin 2/3 teholla (60Hz) ja käyntijaksot ovat 15 min luokkaa.  Kesällä vuorokausikulutus on vaihdellut lämpimän käyttöveden tarpeen mukaan 5-7 kWh välillä.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 17.05.11 - klo:22:54
Mikä oli maksimissaan pumppusi vrk kulutus talvella?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 18.05.11 - klo:14:26
Lainaus
Mikä oli maksimissaan pumppusi vrk kulutus talvella?
Jouluaattona -26 pakasta ja perinteiset aattokuviot vrk kulutus 64 kWh.  Lähes samaan päästiin helmikuussa -31 asteen pakkasella 63 kWh/vrk.

Lämpötilat ja kulutuslukemat on otettu aina aamulla klo 8.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 19.05.11 - klo:00:11
Oliko tuossa pumpun vai koko talouden kulutus?
Kaiken kaikkiaan näyttäisi siltä että inventteri sopii saneerauskohteisiin kuin nenä päähän.
Seppaant voisi laskeskella sun OEK luvun niin voisi vertailla.
Joku vaan nikki kirjoitteli aikaisemmin kulutuksen olleen noin 22kw vrk lattialämmityksellä 17.12.2010-3.4.2011 välillä.
Sinulla lienee vähän enemmän?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 20.05.11 - klo:11:59
Lainaus
Oliko tuossa pumpun vai koko talouden kulutus?
Kaiken kaikkiaan näyttäisi siltä että inventteri sopii saneerauskohteisiin kuin nenä päähän.
Seppaant voisi laskeskella sun OEK luvun niin voisi vertailla.
Joku vaan nikki kirjoitteli aikaisemmin kulutuksen olleen noin 22kw vrk lattialämmityksellä 17.12.2010-3.4.2011 välillä.
Sinulla lienee vähän enemmän?

Kysymäsi kulutukset olivat vain pumpun kulutuksia.  

Taloja on tietysti monenlaisia.  Joissain taloissa on tulisijoja, lämmön talteenottavia ilmastointeja ja rakennusajankohdan vaatimusten mukaisia erilaisia eristevahvuuksia.
Siihenhän me kaikki ratkaisuillamme pyrimme, että energian kulutus ja sitä kautta lasku käytetystä energiasta olisi mahdollisimman alhainen.

Talossamme ei harmi kyllä ole tulisijoja ja vain painovoimainen ilmanvaihto.

Meillä pumppu hotkaisi sähköenergiaa mainitsemallasi ajalla 17.12-3.4 keskiarvona 35,9 kWh/vrk....vaikka tällaisella vertailulla ei mitään sen kummempaa merkitystä olekkaan.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 22.05.11 - klo:23:31
Tiedoilla en minäkään mitään tee muuta kuin mielenkiinnosta kyselen.
Tuo sinun talosi kuitenkin edustaa tyypillistä tapausta johon mlp tulee.
Siksi on hyvä laittaa tänne kokemuksensa luettavaksi.
Talosi oek kiinnostaisi niin tietäisimme mihin pumppusi pystyy jos vertaa tavalliseen pumppuun.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kudi - 03.06.11 - klo:18:09
No niin, Kukkumäen innoittamana tilasin X11:n helssinkiin 175m2 taloon, joka on rakennettu 1922 6" hirsistä. Vänkäämällä lupasivat 215m kaivon ja 200l puskurisäiliön. Tarjolla oli vain 200/9o l manttelivaraaja, tila kun on matala vain 1,7 m korkea kellarin nurkka. Talo on 2 tai 3 kerroksinen jos vajaakorkea kellari lasketaan mukaan. Painovoimainen ilmanvaihto. Viime talvena kului 36 000kw ja aikaisemmin keskimäärin 28 000 kw sähköä varaavalla yösähköllä. Sähkölasku vaan nousi yli kipukynnyksen eli yli 3K €:n vuodessa. Ja taitaa olla jo kolmas sähkön hinnannousu tänä vuonna. Arveluttaa tuo manttelivaraaja 6 henkiselle perheelle, joista kolme on teini-ikäisiä suihkun ja ison kylvyn suurkuluttajia. Lylpyammekin on vissiin -20 luvulta ja yli-iso nykymitoin. Asennus heinäkuussa, katsotaan kuinka käy... ja riittääkö manttelivaraaja 200/90 saunapäivinä...  
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 17.11.11 - klo:08:41
Lainaus
No niin, Kukkumäen innoittamana tilasin X11:n helssinkiin 175m2 taloon, joka on rakennettu 1922 6" hirsistä. Vänkäämällä lupasivat 215m kaivon ja 200l puskurisäiliön. Tarjolla oli vain 200/9o l manttelivaraaja, tila kun on matala vain 1,7 m korkea kellarin nurkka. Talo on 2 tai 3 kerroksinen jos vajaakorkea kellari lasketaan mukaan. Painovoimainen ilmanvaihto. Viime talvena kului 36 000kw ja aikaisemmin keskimäärin 28 000 kw sähköä varaavalla yösähköllä. Sähkölasku vaan nousi yli kipukynnyksen eli yli 3K €:n vuodessa. Ja taitaa olla jo kolmas sähkön hinnannousu tänä vuonna. Arveluttaa tuo manttelivaraaja 6 henkiselle perheelle, joista kolme on teini-ikäisiä suihkun ja ison kylvyn suurkuluttajia. Lylpyammekin on vissiin -20 luvulta ja yli-iso nykymitoin. Asennus heinäkuussa, katsotaan kuinka käy... ja riittääkö manttelivaraaja 200/90 saunapäivinä...  

Tervehdys Kukkumäestä!  Hiljaista on ollut täällä X-palstalla kesäkuun jälkeen.  Kiinnostaisi kuulla, kuinka on Kudin projekti onnistunut?
Meillä X-11 hurisee vielä lähes peruskierroksilla 20-25 Hz odotellen tosi toimiin pääsyä.  Mitään ongelmia tai säätöjen muuttamisen tarvetta ei ole ollut.  1.11.2010-1.11.2011 välillä oli pumpun kulutus 6649 kWh.  :)
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kudi - 17.11.11 - klo:20:00
 :)Tervehdys Käbylästä, härpäkkää X11 ei voi kun kehua. Kulutus kovassa kuumavesikäytössä 1.7 - marraskuun alkuun oli jotain 1700 kWh. Varaaja on murkkuikäisperheelle, jossa urheillaan, turhan pieni. Pojat on 19 ja 17 ja 15 ja tyttö 8 ja kaksi vanhusta. 200/90 varaaja riittää kolmeen perättäiseen suihkuun ja sitten onkin noin tunti odotettava, jos haluaa kylpyyn. Olisin ottanut isomman varaajaan, mutta nurkkaus oli matalahko vain 1700 korkea. Ehdottivat kahta varaajaa, mutta ehtiihän niitä siihen myöhemminkin lisätä. Tosin kaikki ovat jo oppineet odottamaan vuoroaan. Pahin kriisi on aamulla 6.00 - 7.00 kun kaikki haluaisivat samaan aikan suihkuun.
Asennus sujui mallikkaasti. Aivan aikataulussa. Putkimies oli erihyvä, entinen finnairin teknisestä, aloitti laittamalla laserin keskelle kellaria, ettei mene putket vaan vinoon. Asennus oli vain parhaista komponenteista. Itse kaivoin ojan kaivolta kellarin seinälle, 4 metriä, ja peitin röörin lecasoralla ja parilla routalevyllä, sepelillä ja kiveys sitten pintaan. Virolainen kaveri käsin veti timantilla 920 paksuun graniittikiviseinään kaksi 70 reikää! Ja siivosi jälkensä ! Tuhkan veivät tiptop pois. Laskin poraustangot, ihan oli jetsulleen, Porarit sai jätskiä ja limppaa, sähkäri potun ja putkari pari. Ei voi kun kiittää hyvästä työstä.
Patteriverkosto on osin vanha ja osin laitoin muutaman kaksilehtisen. Putkitukset on vanhat ja sai mutasihdin (putkarin idea). Hyvin on lämpö riittänyt, joskin vielähän ei ole kylmää ollut. Vanhaa yösähköä ohjattiin termostaatilla, joka oli makuuhuoneen seinässä ja aina jämptisti vain 19 asteessa ja nyt samassa paikassa on sisä-anturi ja lämpötila säädetty naisväen toiveesta 20 asteeseen. Sinneköhän ne säästöt sitten uppoavat...
Kone on tosi hiljainen ja koska sijaitsee kellarissa, sitä ei edes muista. Mihinkään en ole koskenut, paitsi siihen info -juttuun. Kaivosta tuli aluksi yli 8 asteista, mutta nyt on hieman laskenut. Jännä seurata, mitä talvella sitten tulee. Ei voi kun kehua. Ruotsista tosin kuului kummia mallin tulevaisuudesta, jossakin oli että korvautuisi jollain EQ:lla, missä on eri kylmä-aine ja alempi lämpötila, oliko nyt 50 -jotain, mutta COPpi parempi. Toisaalta sitä kyllä oli jossain, että e-cat ja kylmäfuusio mullistavat kaiken. Sitä odotellessa X11 hyristää kivasti kellarin nurkassa. Kelpaa vieraille esitellä. :)
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 01.12.11 - klo:14:00
Olipa mukava lukeaa Kudin projektin onistumisesta. Älä Kudi huoli, kyllä se lämpimän veden kulutus siitä vähenee  :).  Teillä siellä pääkaupunkiseudella se voi viedä vain vähän pitemmän ajan, kun on opiskelupaikat lähellä. Meillä muutti tänä syksynä viimeinen kotoa, ja lähti opintielle  :'( . Kyllä se näkyy lämpimän veden kulutuksessa.  

Ei ole marraskuut joka vuosi samanlaisia.  Viime vuonna käytti pumppu 804 kWh, ja nyt tarvittiin vain 540 kWh.  Eikä joulukuun sääkartat näytä ainakaan alkukuun osalta suurempia talven merkkejä.

Tarkastellaan kuukauden kuluttua kirjanpidosta vuoden lukuja, ja annetaan pumpun hurista rauhassa.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 11.12.11 - klo:14:39
Kysymys x-sarjalaisten omistajille. Paljonko teillä on maapiirin ero. Kirja kertoo että sen pitäis olla 4-5c. Kaikki muut tällä foorumilla kertoo että 3-4. Mistähän moinen ero johtuu???? Itsellä on nyt 4.4c.

-x15-
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 12.12.11 - klo:10:16
Ohjekirjan mukaan minäkin säädin käyttöönoton jälkeen liuospumpun kierrosnopeuden sellaiseksi, että lämpötilaero on 4-5 C asteen välillä. Tehdasasetuksilla piti pumppu vähän liian kiirettä. Eipä sen jälkeen ole tarvinnut enää säätöihin koskea. Vaikka muuten tekninen puoli on vahva, niin vähän heikompi on nesteiden lämpökemian tuntemus.  Luotan laitteen suunnittelijan ohjeisiin tässä asiassa.
Meillä on tänään -3 asteen pakkasella meno -2,5 paluu +2,0 ja kierrosnopeus 31 Hz.  Lämpötilaero 4,5 astetta, joten melko samoissa ollaan.

Pumpun kokonaiskulutus välillä 1.1.2011-11.12.2011 on 5503 kWh.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 12.12.11 - klo:18:14
Pienellä on pummppusi mennyt! Varmaankin säädöt aikas hyvät! Mulla on maapiiri 2*400m ja meno -0,2 tulo 4,2. Ootkos kajonnu pi säätimeen ja asteminuutteihin. Mun on kulutus 1.8-12.12.2011 1479kvh. Lämpöäkin on sisällä ollut 21-22. Hyvä laite!!!!
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 12.12.11 - klo:20:45
Lainaus
Pienellä on pummppusi mennyt! Varmaankin säädöt aikas hyvät! Mulla on maapiiri 2*400m ja meno -0,2 tulo 4,2. Ootkos kajonnu pi säätimeen ja asteminuutteihin. Mun on kulutus 1.8-12.12.2011 1479kvh. Lämpöäkin on sisällä ollut 21-22. Hyvä laite!!!!

En ole kajonnut PI enkä asteminuutteihin.  Lämpökäyrään tein pienen kyttyrän 0-asteen kohdille.  Sisälämpötilana meillä on + 21.  Kunhan vuosi tulee täyteen vuoden vaihteessa, niin laitan sitten tarkat lukemat koko talon osalta.  En minäkään moiti laitetta :) , huoleton hurisija!!
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 13.12.11 - klo:18:16
Itse olen hiukan rukannut pi-säädintä ja asteminuutteja. Tosin on ihan kokeilu asteella vielä. Niillä tuntuu kyllä olevan merkitystä. Varsinkin kun pyöritään nollakeleillä. Mulla on kiertoilmalämmitys ja lattialämmitystä ja muutama patterikin. Kaikki on samassa piirissä ja puskuria ei ole. Koneen näyttäisi pystyvän säätämään tämmöseenkin korsuun sopivaksi.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 02.01.12 - klo:15:24
Hannu onneton myrskysi niin, että viikko oltiin nettipimennossa.  Onneksi kotona sähköttömyyttä vain kolme tuntia.

Laitan taas kiinnostuneille tietoa vuosikulutuksesta 1.1. - 31.12.2011. Edellisvuoden marras - joulukuun kulutuksiin verrattuna pieneni kWh:t aika paljon.  Keskilämpötila joulukuussa 2010 oli meillä -13,1 ja nyt -0,6. Täytyyhän sen jossain näkyä.  Meilläkin päästiin joulukuussa ihmettelemään kolmena päivänä "pätkäkäyntiä", kun pumppu pysähtyi.  Ei tarvittu edes minimituottoa.  Mitään ongelmia tai säätöjen muuttamisen tarvetta ei ole ollut.  Sisälämpötila pysyy erittäin tasaisena ulkolämpötilojen muuttumisista riippumatta.

Koko talon energian kulutus 1.1.2011 - 31.12.2011 oli 9249 kWh.
Lämpöpumpun osuus samalla ajalla oli 5939 kWh ja taloussähköä käytimme 3310 kWh.

Kuukausikulutuksetkin löytyvät eroteltuina, sekä keruulioksen lämpötilat ja pumpun kierrosnopeudet aamuisin klo 8.00 merkittynä, jos ne ketä kiinnostaa?  

Aiempaan ennen maalämpöä olleeseen öljyn ja sähkön kulutukseen verrattuna energiakulut pienenivät aika tarkkaan 2700 €/v. :D  Sillä summalla pääsee kohta uimaan oikein lämpimään mereen. 8-)

X11 ja varaaja D200 Padasjoella 185 neliön -76 rakennetussa patteritalossa.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Raid - 02.01.12 - klo:16:45
ei taida teidän taloudesa olla kuin kahvinkeitin joka toimi sähköllä.. mlp:n lisäksi :)
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 02.01.12 - klo:18:50
Lainaus
ei taida teidän taloudesa olla kuin kahvinkeitin joka toimi sähköllä.. mlp:n lisäksi :)

 :o kyllä meillä eletään ihan kuin kotona...kahvinkeitin löytyy ja vieläpä veden keitinkin. Sauna lämpiää sähköllä,( tosin emme ole himosaunojia )... uusitussa keittiössä on kaikki pelit ja vehkeet ( hankinnassa oli tärkeä kriteeri energiaystävällisyys )... pyykki pestään koneessa...ei kuivausrumpua...ei olla pelkän kynttilän valossa ( kaikki valolamput ovat energiansäästölamppuja ) eivätkä pihavalot ole koko yötä päällä. Sisälämpötila on ihan riittävä +21. Autossakin lohko- ja sisätilan lämmitin (toimivat ajastimella).  Näköjään kulutukseen pystyy eri valinnoilla ja tottumuksilla vaikuttamaan aika paljon elämänlaadun heikkenemättä.
Me ei kerta kaikkiaan saada vain sähköä kulumaan enempää  :'(
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 02.01.12 - klo:23:19
LTO konekin vie aika tavalla vuositasolla. Tosi pienellä kukkumäki kyllä pärjää. Me ei päästä alle 10kwh päiväkulutuksiin kesälläkään.

Pumppu vei 12kwh vrk ja muu sähkö 17kwh päivässä viime vuonna.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Raid - 03.01.12 - klo:20:22
Lainaus
Lainaus
ei taida teidän taloudesa olla kuin kahvinkeitin joka toimi sähköllä.. mlp:n lisäksi :)

 :o kyllä meillä eletään ihan kuin kotona...kahvinkeitin löytyy ja vieläpä veden keitinkin. Sauna lämpiää sähköllä,( tosin emme ole himosaunojia )... uusitussa keittiössä on kaikki pelit ja vehkeet ( hankinnassa oli tärkeä kriteeri energiaystävällisyys )... pyykki pestään koneessa...ei kuivausrumpua...ei olla pelkän kynttilän valossa ( kaikki valolamput ovat energiansäästölamppuja ) eivätkä pihavalot ole koko yötä päällä. Sisälämpötila on ihan riittävä +21. Autossakin lohko- ja sisätilan lämmitin (toimivat ajastimella).  Näköjään kulutukseen pystyy eri valinnoilla ja tottumuksilla vaikuttamaan aika paljon elämänlaadun heikkenemättä.
Me ei kerta kaikkiaan saada vain sähköä kulumaan enempää  :'(
Jos keittää kahvia moccamasterilla (1500w/h) vaikkapa 2 krt päivä ja keitin on siinä tunnin päällä jo se vie pelkästään vuodessa n 1000kwh. eli 1/4 tuosta teidän sähkön kulutuksesta.  Jääkaappi ym kylmälaitteet loput.  Joko teillä on sähkömittari rikki tai sitten on ihme sähköä...  :o . 5000-7000kwh talosusähköä vois mennä läpi.  

Mut uskotaan tämä...
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: seppaant - 03.01.12 - klo:21:22
Lainaus
Jos keittää kahvia moccamasterilla (1500w/h) vaikkapa 2 krt päivä ja keitin on siinä tunnin päällä jo se vie pelkästään vuodessa n 1000kwh. eli 1/4 tuosta teidän sähkön kulutuksesta.
Oletpas aikamoinen kahvikissa ;)
Kolmella kWh:lla lämmittää 28 litraa vettä kiehuvaksi.
Lainaus
Joko teillä on sähkömittari rikki tai sitten on ihme sähköä...
Se on varmaankin Fortumin sähköä, sitähän tehdään atoomilla ja on paljon ärhäkämpää kuin Vattenfallin vesiputoussähkö.

ATS
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Kallioniemi - 03.01.12 - klo:21:55
Talo meillä mallia 1976, 210 lämmitettävää sisäneliötä, pattereilla, sähkösauna 2 kertaa viikossa, 2 jääkaappipakastinta, yksi arkkupakastin 110 l, kolme TV:a, tietokoneita ym.,  kaksi asujaa.

2010 kokonaiskulutus 12908 kWh,  mlp:n osuus 7715 kWh

2011            "            12026   "              "         6520    "  

Eipä tule juuri pihisteltyä sähkön käytössä. Uskoisin kyllä, että siitä yleissähkön osuudesta 1000 kWh:n verran saisi nipistettyä pahemmin kitumatta.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: sailor - 03.01.12 - klo:21:57
Kahvinkeitin ottaa sen tiputteluvaiheen aikana joku 900W tehoa, jonka jälkeen se keittolevy vie jotain 50-100W tehoa siihen lämpimänä pitoon.

Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Matias - 03.01.12 - klo:22:57
Moccamasterin GCS mallin tiputusvaiheen ottoteho on 1,1kw ja litran tiputus kuluttaa tasan 0,1kwh.
Lämpölevy lasipannun alla on 2-tehoinen 55/110w ja isomman tehon saa omalla kytkimellä päälle.
Sattui olemaan DEM1379 pistorasiasta mittaava energian kulutusmittari lähellä niin pitihän tuo mitata.

Jos litra kahvia/vrk riittää niin vuosikulutus kahvin valmistuksen osalta olisi 36,5kwh/v. ;)

Valmiin kahvin seisottaminen levyllä kuluttaa 0,055kwh ja lisäteholla 0,110kwh.
Vuodessa tuohon menee 20kwh tai 40kwh lämmitystehosta riippuen joten on ekologisempaa nauttia kahvi tuoreena.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 05.10.12 - klo:18:28
Tervehdys!

Aikas hiljaista on ollut x-sarjalaisten osalta. Ilmeisesti vehkeet on pelaillu. Pakko pistää tänne toi vuosikulutus, pumppuna x-15.

7114kw
Talo pirkanmaalla 268m2 vm80 sisälämpö 20-21

Hienosti toimii! Ja kun viitsii hiukan säädellä niin saapi edullisesti lämpöä.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: tomppeli - 05.10.12 - klo:20:23
Lainaus
7114kw
Talo pirkanmaalla 268m2 vm80 sisälämpö 20-21
Pieni kulutus pinta-alaan nähden.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 05.10.12 - klo:23:45
X15 on toiminut kuin se kuuluisa VR:n sinisen pikajunan vessa.  Nyt vain odotellaan viileämpiä kelejä, jotta nähdaan miten uusittu lattialämmitys toimii. Toistaiseksi lämpö on riittänyt hyvin. Kts. Lämmönjako -> Lautalattian eristävyys lattialämmityksessä -ketju  :)

Husdatan kilkkeetkin tuli tuossa keväällä laiteltua paikoilleen, että saa tyydytettyä uteliaisuuttaan pumpun sielunelämästä, ilman että tarttee koko ajan halailla sitä  ;D
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 05.10.12 - klo:23:53
Laita dataa nettiin, jooko.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 06.10.12 - klo:23:14
Minulla meni tuo softan mukana ollut nettistatistiikan käyttöoikeus vanhaksi, ennenkuin edes ehdin saada verkon pelittämään tuonne pumpun viereen. Mutta heitän tähän oheen nyt ihan kuvaruutukaappauksen käppyröistä tämän päivän käynnistä.

(http://centuri.htk.fi/hursu/tmp_kuvat/Data060102012.gif)

Katkokäyntiä pukkaa, kun kelit on lämpimät.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 09.10.12 - klo:15:53
Kovin näyttää käyrät samanlaisilta täälläkin. Olen koittanut pi-säädöllä korjata tuota nopeata T1 nousua. Pientä parannusta oon saanutkin. Tuntuu vaan siltä, että kompuran kierrokset sais laskea vieläkin nopeammin kun T1 pyynti on saavutettu. Millais muilla käyttäytyy?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 09.10.12 - klo:16:30
Mitä PI -arvoja olet käyttänyt?
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 09.10.12 - klo:17:58
Oon testaillu aika laajalla skaalalla P on nyt 0,7 I 80. Lähteeko sun kone käymään aina 48HZ ,kun kyseessä lämmitys. Käy noin 2min ja sit rupee pudotteleen kierroksia.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 09.10.12 - klo:19:41
Minulla on  tehtaan / asentajan jäljitä nuo arvot, muistaakseni P=1,5 ja I=75.

Kyllä minullakin tuo pumpu nostaa kierrokset heti tuonne 40 - 50 Hz:n väliin näillä keleillä ja sitten jonkun minuutin jälkeen alkaa pudottelemaan taajuutta, yleensä silloin, kun lämmitysveden lämpötila saavuttaa pyyntilämpötilan, niin kierrokset alkaa laskemaan.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 10.10.12 - klo:19:32
On ilmeisesti ominaisuus tuo käyntiinlähtötaajuus. Varmistaiskohan voitelun tai jotain? Mikä lämmönjakotapa sulla on? Onko työsäiliö. Rukkasin taas pi-säätöä I-60. Meni parempaan suuntaan. Asteminuutit on vielä tapissa eli 120. Jahka kelit kylmiää niin täytyypi pudotella.
Otsikko: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 10.10.12 - klo:20:58
Minulla on lattialämmitys, alakerrassa lautalattian alla lämmönluovutuslevyt, kellarissa betonilaatta ja yläkerrassa patterit. Lämmitysjärjestelmässä on n. 100 l puskurivaraaja. Tuo Kellarin betonilaatta toimii myös hiukan tasaavana komponettina lämmitysjärjestelmässä. Tosin lämmitysveden virtaus siinä on aika pieni, koska haluan pitää kellarissa hiukan viileämmän lämmön, kun siellä ei kuitenkaan oleskella.

Täytyy jossain vaiheessa ruveta kokeilemaan tuota PI-säätimen muokkausta. Nyt olen lähinnä lueskellut tuon PID-säätimen teoreettisia perusteita, että ymmärtää sen toiminnnan periaatteet. Lisäksi pitää varmistaa tuon korjatun lattialämmityksen toiminta ennenkuin menee hiplaamaan kaikkia mahdollisia säätöjä.  ;)

Asteminuutit on 45.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 13.12.12 - klo:19:19
Tervehdys!

Oli tullut toissa yönä ekan kerran varoitus, että LÄMPÖPUMPPU TOIMII NYT SUURIMMALLA SALLITULLA LÄMPÖTILALLA. Mitä mahtaa tarkoittaa käytännössä?
Onkokellään kokemuksia?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 14.12.12 - klo:10:58
Minulla esiintyy satunnaisesti tuota varoitusta kylmillä keleillä -15 tai alempi ulkolämpötila ja kun tehdään legonellahäätöä, jolloin pumppu työntää lämmöt tappiin, josta sähkövastukset jatkavat lämmitystä tuohon reiluun +60 - +65 asteeseen.


Tuossa ennen itsenäisyyspäivää, kun ulolämpötila meni alle -20 astetta, päästiin viimein X15:ta kanssa jatkuvaan käyntiin n. 12 h ajaksi. Siinäkin tuon jatkuvan käynnin laukaisi samaan aikaan tapahtunut käyttöveden lämmitys kesken lämmitysveden teon. Kierrokset pyöri aika vakiona n. 38Hz:n korvilla koko tuon ajan.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 14.12.12 - klo:16:36
Capsu, me voitas vaihtaa noita pumppuja niinku keskenämme.
Mulla on tosta paisuntavenasta helppo säätää käyntiaika mieleiseksi ja sit siinä on vielä uusi vaihtovena. :)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 14.12.12 - klo:22:35
 :D
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 16.12.12 - klo:12:29
Mulla ei ollut legionellakuumennus tuolloin ja t1 pyynti 32c! Mun on kone pyöriny nyt tauotta 3viikkoo!
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 17.12.12 - klo:07:57
Paljonkohan mahtaa kaivon lämmöt olla tollasen kolmen viikon imutuksen jälkeen?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Maalampo - 17.12.12 - klo:10:17
Noissa pitkissä käyntijaksoissa näkee onko kaivo tai maapiiri mitoitettu oikein. Minun edelliseen kohteeseen IVT mitoitti 340 m pintaputkiston mutta laitoin koko 400 m kiepin kun tontille mahtui (maaperä oli myös hyvä lämmönluovutukselle kun oli kosteahkoa savea) ja meillä keruupiirin paluulämmöt kesti aina reilusti + puolella vaikka pumppu kävi joskus 3-4 viikkoa yhtä soittoa.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 18.12.12 - klo:09:30
Onko kukaan ollut yhteyksissä X15 end user:iin, joka on ilmesesti onnistunut kiertämään tuon X15:ta kierrosluvun rajoitustaulukon (kts. viestit tämän keskustelun alussa) ja saanut kenties neuvoja miten temput tehdään. Viimeisimmissä viestessään X15 end user kertoo, että voisi kuvata tuon ratkaisun miten taulukko kierretään, mutta sen jälkeen on ollut aika hiljaista. Yrittelin lähetellä viestiä hänelle, mutta radiohiljaisuus on jatkunut.  :-X
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 19.12.12 - klo:07:49
Mula on putket maassa. 2*400m Tänään näytti maasta 2,7 ja maahan -1,5. Kone on tosiaan käynyt yli 3vk putkeen. Näyttää siltä, että ainakin ensiviikon loppupuolelle asti käy!! Aika pienellä taajuudella pumppu suurimman osan ajasta käy. Hieno peli!!!!
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 22.12.12 - klo:21:15
Oletteko katsoneet muuttuuko keruun lämpötila suhteessa ottotehoon?
Aika iso dt keruusta maakunnantiellä.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Raid_IVT - 23.12.12 - klo:07:37
Oletteko katsoneet muuttuuko keruun lämpötila suhteessa ottotehoon?
Aika iso dt keruusta maakunnantiellä.
Ei tuo nyt dt  erotus paljoa heitä normaalista kuin 0,2 . Meikäläisellä on 2.8 -4.3 välillä pyörinyt monet vuodet. Nytkin on 2,8 kun mennään neljättä päivä putkeen.  Normaalisti tuo pätkäkäynnillä on 3,7 -3,9 välillä liikkunut.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 23.12.12 - klo:21:21
Mun sahaa 3,5-4,5 välillä. Nyt näyttää 3,9. Ohjekirjassa sanotaan että dt 4-5astetta.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 26.12.12 - klo:07:48
Tervehdys!
Lueskelin end userin kirjoitukset. Mulla ei rajoitustaulukko tuolla tavalla tule vastaan. Pumppu toimii sen mukaan paljonko lämpöä pirtti tarvii. Toki lämpösillä keleillä menee on/off, mutta niin sen pitääkin.  Olisiko säädöistä kii? Mulla ei ole puskuria. Nyt kirjoittaessa pakkasta 23,5 ja kone käy 42hz ja menovesi 45c. PI-säädintä kannattaa muutella. Mulla nosti kierrokset turhan korkealle käyttöveden teon jälkeen. Huomasin myös, että kulutus tippu muutaman Kw:n. Viimeinen vrk 39Kw.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 02.01.13 - klo:08:11
Hyvää alkanutta vuotta!

Nyt sai x15 hengähdystauon. Kävi yli 5vk putkeen. Nyt käy harvakseltaan. Näyttää siltä, että keruun lämmöt on nusussa. Nyt 2,7c. Ei voi pahaa sanaa kamppeesta sanoa. Hiljainen ja hoitaa työnsä niinkuin pitääkin.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 26.01.13 - klo:18:27
Tuli kolmenviikon käynnin jälkeen tauko. Ei voi pätkäkoneeksi kutsua. Huippu kulutus viime perjantaina oli 72kw. Muuten ollut 26-40kw. Laskin keskiarvon käytetylle taajuudelle(36hz). Ei paha.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 26.01.13 - klo:23:18
Joo ja se kolikon toinen puoli :( kuluneen vuorokauden aikana X15 otti käynnistyksiä n. 30 kpl.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 27.01.13 - klo:09:53
Onko sulla asteminuutit tapissa(120)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 27.01.13 - klo:14:01
Ei ole, asennuksen jäljitä 45
 
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 27.01.13 - klo:15:41
Nosta vaa suosista 90-120. Putoo käynnistyskerrat.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 27.01.13 - klo:18:43
Täytyy täsä iltasella vielä kokeilla vaikka tuolla 120:llä ja katsoo miltä se näyttää.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 27.01.13 - klo:22:44
Nyt pari lämmityssykliä mennyt. Ei vaikuta lupaavalta lämmitysveden lämpö karkaa reippaasti ylöspäin ja asteminuttilaskuri katkaisee pumpun käynnin. Toki käyntijaksot ovat pidempiä kuin aiemmin.

Ilmeisesti pyynti on sen verran korkea, että pumppu ei laske kierroksia alle 36 Hz:n ja pumppu pukkaa liikaa lämpöä tarpeeseen nähden. Ilmeisesti olen onnistunut tiivistämään tämän vanhan 30-luvun harakanpesän liian hyvin.  ??? Pumppua hankittaessa energian kulutusarvio oli n. 30 000 kWh ja nyt viime vuonna pumpun kanssa meni n. 17000 kWh, kun samalla eristyksiä parannettiin.   
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 28.01.13 - klo:06:58
ok! Onko siis niin, että pumppu ei ehdi laskea kierroksia 20hz ennen kuin sammuu. Sammuttaako pumpun asteminuuttilaskuri vai suorapysäytys. Vaikuttaa siltä, että pumpun katkaisee suorapysäytys jos taajuus ei putoa 20hz. PI-säädollä saadaan käyntitaajuus suhteessa T1 poikkeamaan säädettyä. Joku ei  täsmää jos pumppu sammuu yli 20hz kierroksilla. Onhan sulla huonetermari paikoillaan.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 28.01.13 - klo:08:56
Viimeksi kun katsoin illan päätteeksi, pumppu pysähtyi 34 Hz:n kohdalla, kun ulkolämpötila oli noussut sen verran, että pyynti oli pienempi. Aseteminuuttilaskuri pysäyttää. Menoveden lämpötila ei ole yli +8C:tä pyynnistä pysäytyshetkellä, mikä näyttää olevan asetettu asentajien toimesta katkaisurajaksi. Huonetermaria ei ole asennttuna. Pirtin lämpö on kuitenkin ollut varsin vakio 20-21 C, mitä olen pitänyt tavoitearvona, poislukien yläkerta, jossa joudutaan patteritermareilla rajoittamaan lämpötilaa, jotta ei karkaa yli 23C:n. Alhaalla on siis lautalattian alla lämmönluovutuslevyt, joka oman kokemukseni pohjalta tuntuu toimivan hitaan lämpöpatterin tavoin, eli ei siis varaa lämpöä, mutta ei kylmene yhtä nopasti kuin esim yläkerraan patterit.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 29.01.13 - klo:08:16
Kuulostaa hiukan oudolta! Kun säätojä hain ja opiskelin pumppua, niin mulla katkas suorapysäytys kun asteminuutit oli 120. Nostin rajaa t1+10. PI-säätimen pitäisi pudottaa kierroksia, kun menolämpö ohittaa tavoitearvon. Mulla putoo pumpun kierrokset vauhdilla, kun tavoitearvo on saavutettu/ylitetty. Kierrokset jää 20hz ja asteminuuttilaskuri sammuttaa. Sitä en sit tiiä vaikuttaako toi huonetermari tuohon hommaan. Mulla on nyt P 2,0 ja I 50,00 Kannattaa kyllä kokeilla muuttaa tuon PI-säätimen arvoja. Sulla jää nyt paras ominausuus pumpusta käyttämättä.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 29.01.13 - klo:09:25
Kyllä minullakin nuo kierrokset tippuvat nopeasti kun pyynti on tavoitettu, mutta lasku pysähtyy kuin seinään jossain vaiheessa välille 20-40 Hz ja tämä näyttää olevan yhteydessä pyyntilämpötilaan eli ilmiö on sama kuin mitä X15 end user kirjoitti tämän viestiketjun alussa. Eli pumpussa näyttäisi olevan jokin softapohjainen rajoitin, joka ei anna kierrosten laskea ennaltamäärätyn arvon alle, jos pyynti on tarpeeksi korkea. Tästä taas seuraa se, että menoveden lämpötila lähtee nousemaan, vaikka pumppu käy alarajoitinta vastaan. Lopuksi asteminuutit tulevat täyteen ja pakkokatkaisee pumpun toiminnan.  :(

PI arvot ovat tällähetkellä seuraavat, P=1,8 ja I =25. Tuon mitä olen kokeillut muuttaa noita arvoja, niin niillä ei ole vaikutusta tuohon minimikierrosrajoittimen toimintaan. Lähinnä niillä pystyy muuttamaan sitä, kuinka nopeasti kierrokset nousee käyntisyklin alussa ja siihen, kuinka nopeasti kierrokset laskevat kun pyynti on saavutettu.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 31.01.13 - klo:13:44
Voisko tuolla huonetermarilla olla joku merkitys... Mun pumppu toimii ihan erilailla ja mulla on huonetermari käytössä. Kaverilla on kans x15 huonetermarilla. Ei ole tuollaisia  ongelmia.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 31.01.13 - klo:14:45
Vaikea sanoa, kun sitä ei ole kytketty. Olisikohan jollain muulla tämän foorumin lukijalla kokemusta X15:ta ilman huonetermaria. Kuinka toimii, käykö pätkää?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 31.01.13 - klo:19:19
Jos ei muilta käyttäjiltä löydy vinkkejä niin voin nykästä omastani huonetermarin pois.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kudi - 01.02.13 - klo:08:42
Laitoin landetalooni kanssa X11:n hyväksi havaittuani kaupunkitalossani kyseisen härpättimen. Kaupungissa siinä on sisäanturi, koska talossa on leivinuuni jota silloin tällöin pakkasilla lämmitetään. Hienosti sisäanturi pelittää. Koneessa on tehdassäädöt asteminuutit 60 P ja I ohjekirjan mukaiset. Mitään ei ole tarvinnut koskea ja sähköä menee älyttömän vähän. Sähkölaitokselta "Helenia tai joku semmonen" tuli jopa kirje, jossa oli iso hymyilevä aurinko viime sähkölaskussa ja onnittelivat onnistuneesta energianssästöstä! Olivat ilmeisesti huomanneet sähkön käytön vähentyneen 36 000 Kw:sta 11 000 /a ja siitäkin tuo X11 oli oman mittarinsa mukaan haukannut vain 4500.
Noh, sitten tuossa toisessa talossa eipä niin hienosti menekkään, kahtena yönä olen herännyt kylmään noin klo 3.20, ensimmäisellä kerralla ulkolämpö oli -9 ja patteriverkostossa oli 24 asteinen vesi kierrossa ja ulkona tuuli, pyynti oli 36 tai enemmän ja hämmästyin kun luulemani -8 asteen ero pyyntiin ei ollutkaan pakkokäynnistänyt kompuraa. Näytössä oli kyllä patterin kuva oikeassa alanurkassa, mutta ei kompuran kuvaa ! Napsautin on_offia ja kymmenen minsan käynnistysviiveen jälkeen kompura hyrähti käyntiin. Takaisin nukkumaan ja en siihen kiinnittänyt enempää huomiota. Kunnes teki toisen kerran saman ulkolämpötila oli plus 1 astetta, kello 3.20 aamuyöstä, pyynti yli kolmenkymmenen, verkostossa 24 ja jotain, radiaattorit kylmänä, taulussa patterin merkki, mutta kompura ei kierroksilla. Hyrr, reissu ulkokautta pannuhuoneeseen ja on_offia. Laskin mietittyäni pakkokäynnityksen -5 pojoon. Toivon, että kolmatta kertaa ei tule. Niin tässä kombinaatiossa on puskurisäiliö, mutta ei sisäanturia. Tietääkö kukaan mitä kello 2.00 tapahtuu ? Käsikirjan mukaan silloin on jonkinlainen laitetesti ? Voiko vaikuttaa "kompuran lepoon"?
Onko muilla ollut kello kolmen jälkeen aamuyöstä ihmeellisyyksiä ? P ja I ovat ohekirjan mukaiset, ja asteminuutit samoin 60.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 03.02.13 - klo:08:01
Tehdasasetuksena tekee klo 2.00 testin, missä käyttää vaihtovenaa ja kiertovesipumppuja. Tiedän yhden tapauksen missä  ulkoinen kiertovesipumppu topetti toiminnan kyseisen testin jälkeen. Vika ilmeisesti kortissa. Ensiapuna laitoin kvp:n pistotulpalla pyöriin.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 07.03.13 - klo:23:04
Nyt vihdoin saatiin kWh -mittari asennettua, jossa on myös hetkellisen tehon [kW] näyttö. Siitäpä innostuneena piirtelin käppyrää, kuinka paljon X15 ottaa sähköverkosta tehoa eri taajuuksilla. Tuossa käppyrässä on siis koko lämmityslaitteiston tehonkulutus, sisältäen yhden ulkoisen kiertovesipumpun, jonka tehonkulutus tyyppikilven mukaan on mittaushetkellä 67W, nopeudella II. Tuohon käppyrään kannattaa kuitenkin suhtautua hiukan kriittisesti, koska kyseessä on vasta yhden mittaussarjan pohjalta tehty kuvaaja, esim. mitattu tulos 60Hz:n taajuudella on ollut n. 4kW, kun X15:speksit antavat kulutukseksi 3,6 kW. Lisäksi eri käyttäjillä voi olla erilaisia asetuksia järjestelmässään, esim. maaliuoksen keruupumpun taajuudet voivat olla erilaiset, joten sekin tule huomioida tai ulkoinen pumppu voi olla eri teholuokassa, jne. Mutta ehkä karkeaa osviittaa tuosta voisi saada.

Kun yhdistää X15 enduserin taulukon antotehotietoja (http://img251.imageshack.us/img251/2755/taulukko.gif) tuohon, niin voisi tehdä jotain karkeita arvauksia COP:sta eri taajuuksilla.  ::)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 12.03.13 - klo:06:57
Mulla näyttää suhteellisen samalta. Ootko Capsu saanut pumpun käymään "lepotaajuutta", vai pätkiikö vielä. Kattelin just trendistä, niin viimeiset 6pv pumppu vienyt 54-57kw/vrk
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 12.03.13 - klo:09:01
Pätkää tuo käy, mutta asteminuutit on nyt säädetty 75:een ja lämpökäyrää laskettu nyt niin alas kuin viihtyvyyden kärsimättä voi tehdä, niin enää käynnistyy n. 15 - 20 kertaa /vrk. Tuossa 50 kWh:n korvilla minullakin tuo pumppu nyt vie sähköä / vrk.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 16.03.13 - klo:08:02
No nyt on käytetty pumppua 2pv ilman huonetermaria. Kieltämättä pumpusta tuli iltapäivisin ihan pätkäkone. Muuttu täydellisesti. Oli eilen iltapäivällä lähtenyt 14kertaa käyntiin. Kämpän lämpö pysyi kyllä suht samana. En kyllä tajuu mikä tuon "pätkän" tekee. Käyttäytyi juuri Capsun kuvaamalla tavalla.

Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 16.03.13 - klo:22:48
Olen itse pohtinut, jos laittaisi tuon huonetermarin ihan kokeeksi kiinni ja katsoisi miten se vaikuttaa tilanteeseen täällä, mutta tuo vaatii vähän johdotuksia, jota ei nyt ihan kerkeä vielä tekemään.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 17.03.13 - klo:10:26
Voit johdottaa CAT-6:sella (kierretty parikaapeli) halpaa johtoa. Kytkentä ei ole paha homma. Johdotus voi olla aikaa vievää hommaa jos koneelta on pitkä matka.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 20.01.14 - klo:18:18
Ajattelin vihdoin ja viimein laittaa tuon huonetermarin kiinni pumppuun, kun sisäanturillekin on vihdoin katsottu sopiva paikka ja selvitetty anturikaapelin kulkureitit. Mitä liitinpalikkaa tuolla pumpun päässä voi käyttää? Muistaakseni tuolla AHB-piirikortilla on piikkirima, mihin tuo huonetermari kytketään. Olisiko jollain heittä lonkalta speksejä liitinpalikalle.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 21.01.14 - klo:06:12
Asennusohjeessa sivulla 20 on hyvät kuvat ja ohjeet.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 21.01.14 - klo:10:38
Tuo sähköinen kytkentä on ihan selvää "pässinlihaa", asennusohje on hyvä tässä asiassa, mutta Tuossa AHB-kortissa on piikkirima, kts. oheinen kuva alla, johon tarvitsisin tuota liitintä, johon liittää anturin johdot. Ihan suoraan noihin piikkeihin en arvaa johdon päitä laittaa ilman erillistä liitintä. Kävisiköhän tuohon ihan tavallinen pätkä sokeripalarimaa, jos muuta ei löydy?

Tuo alla oleva kuva on lainattu Husdatan sivuilta ja tuossa piikirimassa on oikealla musta Statlinkin liitin ja sen vieressä vasemmalla on tuo vapaa CAN-väylän paikka, johon ajattelin sisäanturin kytkeä. Vastaanvanlainen liitin kuin tuo Statlinkin liitin on siis hakusessa.

(http://www2.husdata.se/forum/bilder/rego800inst1.jpg)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 22.01.14 - klo:06:20
Sokerinpala pystyyn taitaa olla paras vaihtoehto. Tuonlaista liitintä voi joutua hakemaan. Onko sulla husdata käytössä, kun on tuonlainen kortti. Joutuuko jotain kortteja vaihtaan, kun ottaa käyttöön. Oon kans miettinyt husdataa. Mahtaako termari toimia tuon kortin kautta.
Minä kytkin anturin kiinni ABH-korttiin S1
Onko laitos pelannut?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 22.01.14 - klo:08:38
Husdata on käytössä ja on ihan hintansa väärtti. Ei tartte halailla pumppua kellarissa koko ajan, kun pystyy lokittamaan tapahtumia pidemmältä aikaväliltä. Minä en ainakana joutunut vaihtamaan mitään kortteja asennuksen yhteydessä. Husdata tuli kiinni tuohon väylän vapaaseen paikkaan. Piuhan päässä on sitten pieni piirilevy sovituslogiikkoineneen, joka kytketään tietokoneen RS -porttiin. Minun versiossa ei tuo mokkula ole koteloitu kuten tuossa kuvan REGO600 -versiossa vaan vain isompaan kutistesukkaan valmistaja on sen laittanut. Tuo kuvakin viittaa tuohon REGO600 liityntään.

Joutuuko muuten noita CAN -väylän terminointeja muuttamaan koneen / anturin päässä kun tuon anturin kytkee kiinni?

Vaikein osuus lienee tässä sisäanturiprojektissa saada kotihallituksen hyväksyntä anturin paikalle, että se olisi mittauksen kannalta järkevässä paikassa, kaikki loppu muu on pelkkää raakaa työtä  :D
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 22.01.14 - klo:16:15
Ei joudu muuttaan. Kone tunnistaa kun anturi on kiinni oikessa can-väylässä. Taidan kans hommata tuon husdatan. Logtemp on ollu käytössä, mutta taitaa husdata olla parempi.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 22.01.14 - klo:23:39
Vaikea sanoa kumpi on parempi, minulla ei ole kokemusta tuosta logtempistä.

Sisälämpötilan anturi meni paikoilleen mukisematta ja rupesi toimimaan laakista. :) Nyt pitää seurailla pari päivää mitä tuo vaikuttaa itse pumppuun, josko vihdoin pääsisi tuosta pätkäkäynnistä edes osan aikaa eroon.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 23.01.14 - klo:06:40
Hienoa että onnistui laakista. Pistitkö anturin ABH-korttiin S1? Luulis että rupee auttaan pätkäkäyntiä. Nyt on vielä senverran viileet kelit, että ei pitäisi kyllä sammua. Mulla rupee käymään jatkuvasti jossain -2asteen tienoilla.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 23.01.14 - klo:13:43
Kyllä, tuohon AHB-korttiin tuon laitoin. Aamulla kun katsoin husdatasta, miten pumppu oli pelittänyt, niin yöllä oli tullut ihmeellinen kolmen tunnin täyspysähdys, jonka jälkeen oli jatkanut normaalia toimintaa Täytyy selvitellä tarkemmin mikä tuon oli aiheuttanut, jahka pääsee iltasella takaisin pirttiin. Aika kalsea herätys aamusella, kun pakkastakin oli melkein -23 astetta ulkona. Pätkää oli vielä aamusella käynyt, mutta anturin vaikutus oli jo nähtävissä.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 24.01.14 - klo:06:54
Minkalaisilla menoveden lämmöillä ajelet?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 24.01.14 - klo:10:08
Menovesi soutaa nyt  +38 - +49 asteen välissä. Eilen illalla pumppu kävi ensimmäisen kerran pidemmän pätkän pari tuntia yhteen menoon n. 40 Hz:n alataajuudella, kun pakkanen alkoi ulkona hiipimään -20 asteen kylmemmälle puolelle. Viime yön osalta täytyy katsoa kun pääsee taas töistä kotiin, miten pumppu on käynyt, yöllä lienee ollut n. -22 astetta pakkasta. Ainakin pirtti oli aamusella ihan ok lämpöinen, n. 20 astetta, mikä oli pyynti, joten mitään katkosta ei varmaan lämmöntuotannossa ole viime yönä ollut. Eilen korjasin sisäanturin näyttämää 1,5 astetta alaspäin, jotta anturin mittaama lämpötila olisi suurinpiirtein oikein.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 25.01.14 - klo:06:25
On kyllä erikoista, että käy pätkää -20 keleillä. Mikä ton pumpun katkasee? Koneen pitäs pudottaa kierrokset 20hz ja sit asteminuuteilla poikki.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 25.01.14 - klo:12:22
En osaa sanoa, miksi tuo alataajuus ei laske tuon 40 Hz:n alle, ilmeisesti tuo on jollain lailla riippuvainen tuosta menoveden lämpötilasta. Selvästi tuo huoneanturi kuitenkin pidensi käyntijaksoja, jopa 2h:n mittaisiksi ja lepojaksot jäivät niiden välissä tuohon n. 15 min pitusiksi ja loppuaika oli käynnissä. Tosin nyt kun lämpötila lauhtui ulkona, niin palattiin vanhaan eli käyntiä n. 30-40min ja paussi käyntijaksojen välissä n. 30min rytmiin.

On tuosta huoneanturista muutakin hyötyä, nyt sisälämpö on 0,5 asteen tarkkudella sama, mikä on pyynti. Minulla on huoneanturin vaikutuskertoimena nyt 2.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 25.01.14 - klo:16:45
Näkyykö Husdatassa pumpun kierrokset kun sammuu? Katkeeko käynti suorapysäytykseen? Onko sulla menovesianturi missä. Täytyy oikein miettiä miten tuo pätkäkäynti ratkaistaan. Mulla käy kone nyt 20hz ja t1 35.4 (34,9). Astemin 60.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 25.01.14 - klo:21:28
Husdatassa näkyy kompuran kierrokset, kun sammuu. Kun nyt pyynti on laskenut alemmas,kelien lämmettyä, niin pysähtymistaajuus laskee myös konkun verran alemmaksi. Käynti katkeaa, kun asteminuuttit (60) tulevat täyteen. Menovesianturi on 120l puskurisäiliöstä lähtevässä menovesiputkessa, n. 1 - 1.5 m säiliön jälkeen juuri ennen toista kiertovesipumppua.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 25.01.14 - klo:21:38
Oheen vielä kuva tämän hetkisestä tilanteesta Husdata/statlinkin näytöltä kaapattuna. Tuossa nuo kompressorin Hz -ikkunan arvot sen vasemmassa reunassa pitää kertoa 10:llä, niin saa suoraan oikeat Hz:it

(http://centuri.htk.fi/hursu/tmp_kuvat/Husdata25012014.gif)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 26.01.14 - klo:07:36
Hieno on tuo husdata. Taitaa mennä hankintaan. Tutun näköinen T1 käyrä. Samanlaiselta näyttää , kun ollaan nollakeleissä, mutta ei ole koskaan katkaissut  jos taajuus yli 20hz.  Onko puskurissa anturitaskua johon sais T1.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 26.01.14 - klo:11:59
Tuo järjestelmän yleiskuva, joka on tuolla vasemmassa yläkulmassa on hiukan minun päivittämä, mutta muuten tuo on ihan standardikamaa.

Puskurissa löytyy  tuo anturitasku
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 26.01.14 - klo:13:53
Onko paha homma laittaa T1 sinne. Vois auttaa tuohon pätkään.  Mistä hommasit Husdatan. Pakkohan tuo on laittaa
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 26.01.14 - klo:14:16
Onko paha homma laittaa T1 sinne. Vois auttaa tuohon pätkään.  Mistä hommasit Husdatan. Pakkohan tuo on laittaa
http://www.husdata.se/produkter.asp
Tuolta :)
Siitä saa yksittäisetkin käppyrät näkymään kun painaa punaisena olevia namiskoja tuossa anturiosion vasemmassa laidassa.
Piuha kiinni ja se on siinä. Ihmetellä täytyy kun ei tule pumpun mukana.
Peter on kyllä kiero mies. Osa tiedosta on nähtävillä vain netin kautta ja ylläpidosta se sitten rahastaa vähän :D
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 26.01.14 - klo:19:48
Onko paha homma laittaa T1 sinne. Vois auttaa tuohon pätkään. 

Laitoin kokeeksi toisen mitarin anturin tuonne ja puskurin lämpö näyttää seuraavan +0,5 C:n tarkkuudella tuon menojohdon lämpötilaa. En tiedä vaikuttaisiko tuo T1:n siirto niin paljon, että lopettaisi pätkäkäynnin?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kukkumäki - 26.01.14 - klo:21:38
Tervehdys pitkästä aikaa täältä Kukkumäestä!

Ajattelin kysäistä äksäpumppujen käyttäjiltä, millaisilla säädöillä ajatte maapiiriä?  Ihan vaan mielenkiinnosta, onko pumput siinä mielessä yhteneväisiä, että suht samoilla arvoilla mennään.  Tietysti siinä on muutama muuttuja vaikuttamassa, mutta tässä meidän X-11 arvot G3:lle

Min 30 Hz 30%
Max 75Hz 48%

Pyörimisnopeus 42 Hz
T6 Kuumakaasu 78,9
T10 Maapiiri tulo 0,7
T11 Maapiiri meno -3,8

Ulkolämpötila -10
Sisälämpö 21,2

Tuntuu vaan Suomen peruskalliossa lämpöä riittävän  :D ...vuonna 2013 oli kolmen vuoden jaksolla pienin vuosikulutus.
Mites Kudin "landetalon" pumppu...oletko saanut sen koulutettua yhtä hyville tavoille kun Käpylän pumpun  ::)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 26.01.14 - klo:23:40
X-15 arvot G3:lle

Min 20Hz 40%
Max 60Hz 100%

Pyörimisnopeus: vaihtelee 0 - 75 Hz (ptkää käy)  :(
Alla olevat arvolle 52 Hz (juuri nyt näytöllä)
T6 Kuumakaasu 69,8
T10 Maapiiri tulo 2,1
T11 Maapiiri meno -2,2

Ulkolämpötila -9,5
Sisälämpö 21,1
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 27.01.14 - klo:06:04
Ei taida olla vaikutusta jos tankkiin sijoittaa anturin. Hyvin sekoittuu. Koita sit ihan menojohtoon ennen tankkia.

X15-G3  Maapiiri 2x400m
Min 20Hz 38%
Max 67hz 100%

T1 40,0(39,9) 36Hz
T2 -9,9
T5 20,4
T6 80,1
T10 0,5
T11 -4,0

Mulla ei käy pätkää.  Nyt käy 36Hz. Viimeksi ollut pysähdyksissä 8.1.2013 Nyt oli lauantaina lähellä ettei pysähtynyt, kun korvensin leivinuunia, että mamma sai paistaa pullia. Nostin astemin tappiin(120).
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kudi - 27.01.14 - klo:16:45
Hei kaikille X:läisille !

Kävin pannuhuoneessa Hattulan talon x 11 arvot katsomassa :

X11 porakaivo 225m

Hz    51
T6    79,7
T10   3.6
T11   0.5

ulkona - 10
sisällä arviolta 22 (ei mittaria) mutta lämmintä on !

käy pätkää
menen perjantaina kaupunkiin, ja kerron sitten mitkä sieltä tulee, mutta siellä ei käy pätkää; ainakaan niin paljoa. Mutuna olen arvellut, että sisätila-anturi vaikuttaa ! Siellä on sellainen ja jotenkin se käy paljon tasapainoisemmin, vaikka asetusarvot ovat alunperin samat.
Täytyy näin tilaisuuden tullen vielä kehua X 11:ta. Ainakin siellä kaupungissa se toimii aivat perfekt. Tuli just Helenin lasku, jossa oli koko vuoden kulutus (2013), oli noin 10 000 kwh, kuusi henkeä, talo rakennettu 1922, tosi runsas käyttöveden käyttö, kaikki urheilee ja käy parhaimmillaan 2 kertaa päivässä suihkussa, joskus jopa 20 -luvun kylpyammeessa (iso). Ostaessani talon markka-aikaan siellä meni yli 40 000 kwh sähköön vuodessa, varaavalla yösähköllä. Ei ihme, että sähkön hintaa on pakko nostaa....

Terveisin Kudi
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 28.01.14 - klo:23:16
Ei taida olla vaikutusta jos tankkiin sijoittaa anturin. Hyvin sekoittuu. Koita sit ihan menojohtoon ennen tankkia.

Laittelin anturin puskurivaraajan menoputkeen, juuri ennen varaajaa ja kas kumma käyntijksojen pituus kasvoi huomattavasti. On ilmeisesti ihan siinä ja siinä, että kone ei "tipahda" jatkuvaan käyntiin. Menoveden lämpö ryömii hiukan ylöspäin parin tunnin käyntijakson aikana. Täytyy nyt seurailla tilannetta jonkin aika ja katsoa miten kone käyttäytyy.  :)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 29.01.14 - klo:06:53
Hyvä hyvä. Pientä viilausta vielä niin rupee käymään pitkiä jaksoja. Paljonko on nyt dt T8-T9. Jos sammuu niin paljonko kierrokset ja T1 ja (pyynti)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 29.01.14 - klo:08:52
Tuossa aamusella ennen töihin lähtöä katselin ja muistelin että

T1 oli 43,3 C,
pyynti 42,x C,
kierrokset 34 Hz
dT n. 6 C

Pari kertaa oli pysähtynyt yön aikana. Näyttäsi nyt, että tuo puskurisäiliö toimii virtuaalisena betonilaattana, tasaten tuon "peltilattian" heikkoa varauskykyä. Katselin jakotukilta, että lämpötila pysyy mukavasti 39-43 C:n haarukassa ja lattian pintalämpö vaihtelee + 24 - 26 C eri kohdissa pintalämpötilamittarilla mitattuna.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 31.01.14 - klo:13:18
Onkos muutosta parempaan ollut havaittavissa? Mulla meni just husdata tilaukseen...
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 31.01.14 - klo:15:32
Mitä tulee käynnistyksiin, niin viimevuorokautena oli 6 kpl, kun aikasemmin pahimmillaan 32 kpl. Tasaisesti käy ja lämpökäyrää on voinut oikeasta päästä ruuvata aika reilulla kädellä alaspäin 48 -> 44 C kun sahaterää muistuttava lämmitysveden lämpötilan heilahtelu on ainakin nyt historiaa. Lyhyiden käyntikatkosten välissä riittää puskurissa potkua, joten käytännössä puskurin jälkeinen lämmitysveden lämpötila ei paljoa heittele pyynnistä, vaikka pumppu huilaakin hetken.  ;D

Laittelen jossain vaiheessa vielä kuvaruutukaappauksen tilanteesta...
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: kudi - 31.01.14 - klo:16:30
Hei kaikille X:läisille ja hyvää perjantaita !

Kävin katsomassa Hesan talon X 11:n arvot:

Hz 34

T6 = 65.4
T10 = 3.3
T11 = -1.6

ulkona -9
sisällä 22

Hyvin käy tasaseen ! Hyvä on ollut investointi. Kerran vuodessa mutasihdin putsanna...
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 08.01.16 - klo:10:17
Tervehdys X-sarjalaiset

Miten on keruupiiristä riittänyt lämpöä kun on pitkästä aikaa päästy normaaleihin Suomalaisiin talvilukemiin ulkolämpötilan osalta?

Itselle eilen tuossa kun katselin, niin X15 tuuppaa kallioon -5.5C ja paluu on 0 - 0,3C korvilla. Pumppu on käynyt kuin junan vessa 36 - 54 Hz taajuudella. Ulkona lämpötila pyörinyt -24 - -27C:n välillä.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: maakunnantie - 12.01.16 - klo:16:16
Hyvin on keruulta lämpöä riittänyt. Mulla menee maahan -2,9 ja paluu +1,6. Ei oo pumppu pysähdellyt pariin viikkoon. Samoilla taajuuksilla käy kun Capsulla.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 08.11.16 - klo:17:30
Tuossa tuli laitettua ihan mielenkiinnosta ulkoisen lämpömittarin anturi hullunkierron oikaisuputkeen ja ihmettelin putken lämpötilaa, joka on melkein sama kuin X15:sta tuleva lämmitysveden lämpötila.  ???  Tästä kiinnostuneena seurailin lämpötilaa kun pumppu katkaisi lämmityksen asteminuuttien tullessaa täyteen, niin putken lämpötila putosi nopeasti lämmityskierrosta tulevan nesteen lämpöiseksi ja taas kun pumppu aloitti uuden lämmitysjakson, niin lämpö nousi nopeasti lähes samaan kuin pumpusta tulevan nesteen lämpötila (jäi vain 1-2 astetta). Onko tässä nyt tehtävä johtopäätös, että pumpusta tuleva neste oikaisee osittain takaisin pumppuun, sen käydessä? X15:ta sisäinen kiertovesipumppu G2 on nopeudella I ja ulkoinen kiertovesipumppu nopeudella III. Lämpötilaero lauhduttimen yli on aika tarkkaan 3 astetta, riippumata sisäisen pumpun nopeusasetuksesta.

Onko tuo ihan normaalia että pumppu imee takaisin osan tuosta lämminneestä nesteestä?
Olettaisin, että tuo ainkin huonontaa pumpun toimintaa?
Mitä muilla x15:ta omistajilla on tuo lämpötilaero ollut lauhduttimen yli?
Olisiko järkevää estää tai pienentää tuoa oikaisua jollain tavalla?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 09.11.16 - klo:22:23
Tuossa tuli laitettua ihan mielenkiinnosta ulkoisen lämpömittarin anturi hullunkierron oikaisuputkeen ja ihmettelin putken lämpötilaa, joka on melkein sama kuin X15:sta tuleva lämmitysveden lämpötila.  ???  Tästä kiinnostuneena seurailin lämpötilaa kun pumppu katkaisi lämmityksen asteminuuttien tullessaa täyteen, niin putken lämpötila putosi nopeasti lämmityskierrosta tulevan nesteen lämpöiseksi ja taas kun pumppu aloitti uuden lämmitysjakson, niin lämpö nousi nopeasti lähes samaan kuin pumpusta tulevan nesteen lämpötila (jäi vain 1-2 astetta). Onko tässä nyt tehtävä johtopäätös, että pumpusta tuleva neste oikaisee osittain takaisin pumppuun, sen käydessä? X15:ta sisäinen kiertovesipumppu G2 on nopeudella I ja ulkoinen kiertovesipumppu nopeudella III. Lämpötilaero lauhduttimen yli on aika tarkkaan 3 astetta, riippumata sisäisen pumpun nopeusasetuksesta.

Onko tuo ihan normaalia että pumppu imee takaisin osan tuosta lämminneestä nesteestä?
Olettaisin, että tuo ainkin huonontaa pumpun toimintaa?
Mitä muilla x15:ta omistajilla on tuo lämpötilaero ollut lauhduttimen yli?
Olisiko järkevää estää tai pienentää tuoa oikaisua jollain tavalla?
Pyöriikö tuo ulkonen? Mihin asennettu-
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: tomppeli - 09.11.16 - klo:22:43
Hyvin on keruulta lämpöä riittänyt. Mulla menee maahan -2,9 ja paluu +1,6. Ei oo pumppu pysähdellyt pariin viikkoon. Samoilla taajuuksilla käy kun Capsulla.
Tämä menon ja paluun välinen lämpötilaero Dt on kovasti iso, 4,5 K.
Olisiko syytä lisätä tehoa keruun kiertoon.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 10.11.16 - klo:10:44
Pyöriikö tuo ulkonen? Mihin asennettu-

Ulkoinen pyörii ja on asennettu puskurisäiliön jälkeen lämmityksen menoputkeen.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 10.11.16 - klo:10:46
Tämä menon ja paluun välinen lämpötilaero Dt on kovasti iso, 4,5 K.
Olisiko syytä lisätä tehoa keruun kiertoon.

Katselin tuosta IVT:n X15 asennusmanuaalista, että keruun menon ja paluun välinen lämpötilaero pitäsi sen mukaan olla 4-5 K  :o
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: tomppeli - 10.11.16 - klo:12:47
Katselin tuosta IVT:n X15 asennusmanuaalista, että keruun menon ja paluun välinen lämpötilaero pitäisi sen mukaan olla 4-5 K
Suuri Dt johtaa helposti liian alhaiseen kaivolle menevän kiertonesteen lämpötilaan.
Pumppu menee yleensä vikatilaan, jos keruulle menevän lämpötila laskee -9 C lämpötilaan.
Jos Dt on 4,5 K, menee pumppu vikatilaan silloin, kun keruulta tuleva menee -4,5 C -lämpötilaan.
Isompi Dt -arvo johtaa vähän huonompaan COP -arvoon.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 10.11.16 - klo:22:39
Ulkoinen pyörii ja on asennettu puskurisäiliön jälkeen lämmityksen menoputkeen.
Miten tuo ohitusputki on asennettu, mihin?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: fraatti - 11.11.16 - klo:15:54
Olisiko järkevää estää tai pienentää tuoa oikaisua jollain tavalla?

Jo osittain lämmenneen veden kierrättämisessä konee  sisälle ei ole hyötysuhteen näkökulmasta kuin haittaa. Eikö tuon tarkoitus ole vain mahdollistaa koneen toiminta siinä tilanteessa että lämmönjaosta on termostaatit kiinni. Jos tuota riskiä ei ole esim käsisäätöisten piirien takia niin koittaisin ainakin mitä tapahtuu jos tuon virtausta rajoittaa. Hullukierto hakusanoilla löytynee lisää asiasta jonkinverran ainakin itsenikin paasaamana...
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 15.11.16 - klo:10:18
Miten tuo ohitusputki on asennettu, mihin?

Putki on asennettu lämmityskierrosta palaavan putken ja pumpulta tulevan putken väliin.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 15.11.16 - klo:22:51
Putki on asennettu lämmityskierrosta palaavan putken ja pumpulta tulevan putken väliin.
Onko puskuri ohitusputkea ennen vai jälkeen pumpulta katsoen?
Kuva olis kiva.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 16.11.16 - klo:13:50
Puskuri on pumpulta katsottuna ohitusputken jälkeen. Kaavamaisesti tuo on esitetty oheisessa kuvassa (vasen yläkulma):
(http://centuri.htk.fi/hursu/tmp_kuvat/Husdata25012014.gif)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: peki - 16.11.16 - klo:21:03
Puskuri on pumpulta katsottuna ohitusputken jälkeen. Kaavamaisesti tuo on esitetty oheisessa kuvassa (vasen yläkulma):
(http://centuri.htk.fi/hursu/tmp_kuvat/Husdata25012014.gif)
Ohitusputki näyttäisi toimivan ihan ok. Litku pattereille on sekoittunut ja on ihan oikean lämpöistä.
Voisiko tuo puskuri vastustaa niin paljon että tästä syystä kiertää väärään suuntaan.
On kai siinä ohitusputkessa pari 90 asteen kulmaa? Ei saisi olla pelkkä suora putken pätkä vaan
z- mallinen ratkaisu.
Kyllä se ohi päästää kun pattereille menee 35 asteinen ja lauhduttimelle palaa 36.5C.
Anturivian mahdollisuuskaan ei ole pois suljettu.
Tai sitten vaihtovena ei toimi aivan oikein, vaan päästää hieman ohi.
Sopisi kyllä selitykseksi.
Otsikko: Vs: Re: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: fraatti - 17.11.16 - klo:00:45
----

Taisit vastata 6v vanhoihin viesteihin...   :D
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 23.08.18 - klo:22:24
X15 on alkanut oireilemaan seuraavasti, kun tulee pyynti lämmitysveden tekemiseksi, niin kompura hurahtaa päälle ja ottaa aika nopeasti täydet kierrokset, seuraavaksi laitos pysähtyy varoitukeen siitä, että pumppu toimii suurimmalla lämpötilalla, mutta samaan aikaan lämmitysveden lämpötila ei nouse mihinkään. Arvelisin, että vaihtoventtiili taitaa olla ryyttynyt pitkän ja lämpimän kesän seurauksena kun ei ole useaan kuukauteen ollut tarvis lämmittää lämmityskiertoon vettä. Nyt masiina tekee vain lämmintä käyttövettä.  Pystyykä raati vahvistamaan tai kumoamaan epäilyni vaihtoventtiilin ryytymisestä. Voiko tuota itse mitenkään rassata, että saisi toimimaan vai pitääkö uusi vaihtaa tilalle?
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: fraatti - 24.08.18 - klo:19:54
X15 on alkanut oireilemaan seuraavasti, kun tulee pyynti lämmitysveden tekemiseksi, niin kompura hurahtaa päälle ja ottaa aika nopeasti täydet kierrokset, seuraavaksi laitos pysähtyy varoitukeen siitä, että pumppu toimii suurimmalla lämpötilalla, mutta samaan aikaan lämmitysveden lämpötila ei nouse mihinkään. Arvelisin, että vaihtoventtiili taitaa olla ryyttynyt pitkän ja lämpimän kesän seurauksena kun ei ole useaan kuukauteen ollut tarvis lämmittää lämmityskiertoon vettä. Nyt masiina tekee vain lämmintä käyttövettä.  Pystyykä raati vahvistamaan tai kumoamaan epäilyni vaihtoventtiilin ryytymisestä. Voiko tuota itse mitenkään rassata, että saisi toimimaan vai pitääkö uusi vaihtaa tilalle?

Taitaa olla samanlainen kuin muissakin ko merkin koneissa. Kokeile googleen "site:www.maalampofoorumi.fi vaihtoventtiili ivt" ja katso mitä kuvahaku tuottaa tulosta. Muistaisin että noista on ollut ohjetta kuvien kera miten sitä saa rassattua.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 27.08.18 - klo:22:11
Armaturin moottori tuolta löytyi vaihtoventtiililtä. Pienellä nitkuttamisella lähti toimimaan, mikä lie aiheutanut ryytymisen, mutta nyt toimii. Toki pitää seurata, jos ilmenee oireita jälleen niin sitten vaihtoon.

Toinenkin onglma havittu, keruupiirin pumpulta lähtevä lämpötila näyttää aika tasaisesti +99C - +100C. Ilmeisesti lämpötila-anturi sanonut sopimuksen irti? Kävin Husdatan lokeja läpi ja heinäkuun aikana oli lämpötila lähtenyt ryömimään ylöspäin hitaasti, kunnes oli mennyt tappiin ja näyttää nyt siis +100C aika tasaisesti.

Onko kenelläkään tietoa, onko tuo lämpötila-anturi ihan tavallinen NTC-anturi ja mikä tuon vastusarvo voisi olla jos tuon vaihtaisi.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: CapuI - 01.01.21 - klo:22:49
Onko muilla IVT X11 tai X15 omistajilla ollut ongelmia antureiden lämpötilanäyttöjen suhteen, kun ulkoilman kosteus on ollu 100%. Nyt muutaman vuoden aikana X15:ta eri anturit arpovat ajoittain mielivaltaisia lämpötiloja, mm. sisäanturi näyttää esim. +3121,2C tai 0C, lämmmitysvesianturi näyttää +195C tai 0C, ulkoanturi näyttää -195,9C jne. Tuntuu kuin pumppu olisi ihan sekaisin ja pukkaa jatkuvasti hälytystä "Tarkasta liitännät pehmokäynnistyskorttiin" tai "Tarkasta liitännät huoneanturiin".  ???

Kun ilman kosteus laskee, niin ilmiö häviää ja mitään hälyjä ei aktivoidu. Huolto vaihteli antureita jokin aika sitten, mutta tuloksetta. Pumppu on lämpimässä kellaritilassa, jossa tasainen n.18C:n lämpötila Epäilykseni on kohdistunut huoneanturiin, joka saattaa ehkä saada kosteata ulkoilmaa sen johdon läpivientien kautta ja sieltä generoisi häiriöitä pumpun CAN-väylään, mistä tuo outo käytös johtuisi.

Onko muilla ollut havaintoja vastaavasta käyttäytymisestä sumuisina, ja kosteina päivinä esim. syys/talviaikaan? 
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 09.02.21 - klo:17:27
Itse itselleni vastaten. Vika paikallistui huoneanturiin, joka vikaannuttuaan häiritsi CAN-väylän toimintaa. Huoneanturin vaihdon jälkeen tilanne normalisoitui.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 21.12.22 - klo:13:51
Onko muilla IVT:n X11 tai X15 omistajilla esiintynyt, että pumppu olisi vanhemmiten alkanut buuttailemaan itse itseään? Ohjurinahan tuossa on Rego 800 ja eilen huomasin ihan yllättäen, että kun olin teknisessä tilassa, jossa pumppu on, muita hommia tekemässä, niin pumppu uudelleenkäynnistyi kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä itsestään. Ilmeisesti on aiemminkin tehnyt tuota, sillä muutaman kerran huomannut, että pumpun näyttö on ollut alkutilassa, jossa kaavamainen kuva talosta ja lämpötiloista, vaikka olen jättänyt sen toiseen tilaan.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 12.01.23 - klo:10:44
Vastaan itse itselleni ja muillekin tiedoksi, että buutti-ilmiö johtuu hälytys- ja varoitusilmoitusmuistin täyttymisestä. Muistin voi tyhjentää huoltotilassa ennen kuin buuttailu muuttu jatkuvaksi, jolloin valikkoon ei enää kotikonstein pääse, vaan vaatii huollon paikalle. Tässä tilanteesa myös pumpun toiminta lakkaa.
Otsikko: x15 etäohjaus
Kirjoitti: vesal - 08.06.23 - klo:21:51
Onko kukaan etäohjannut X15-pumppua millään tavalla?  Aurinkosähkön myötä olisi tavoite kieltää käyntiä lämpiminä kuukausina
yöllä ja sallia sitten kun aurinkosähköä on riittävästi.  Ja jopa ylituottaa käyttövettä jos sähköä menee myyntiin.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 01.08.23 - klo:15:07
Itse en ole ohjannut, mutta nykyisen pörssisähköboomin aikakaudella etäohjattavuus olisi mielenkiintoinen vaihtoehto. Muistaakseni koneessa on optiona jonkin asteinen mahdollisuus etäojaukseen.
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Donitsi - 13.08.23 - klo:08:09
Itse en ole ohjannut, mutta nykyisen pörssisähköboomin aikakaudella etäohjattavuus olisi mielenkiintoinen vaihtoehto. Muistaakseni koneessa on optiona jonkin asteinen mahdollisuus etäojaukseen.

Lisätietoja etäohjaus virityksistä:
https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=11010.0  (https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=11010.0)
Lämpöpumppu forumilla on myös jotain thredejä joissa tehdään vastaavia virityksiä.

Husdatan avulla voi ylikirjoittaa tiettyjä arvoja maalämpöpumpussa, esim lämpötiloja eri paikoissa jotka voivat ohjata lämmityksen tarvetta. Husdata + automaatio kuten homeassistant mahdollistaa automaatioiden rakentamista, mutta voi vaatia paljon viritystä. Yksi viritys on ollut muuttaa Husdatan avulla Säästö/Mukavuus asetuksia lennossa niin saadaan mahdollisesti käyttövedenlämmitystä aktivoitua haluttuihin aikoihin.

En ole itse kerennyt tutustunut mitä kaikkea X11 / X15 voisi tehdä tai kuinka se kannattaisi tehdä. Pörssisähköön itsekkin menossa, mikäli porukalla on toimivia konsepteja olisi mukava tietää lisää?

Itselläni on pelko, että liikaa kun säätää niin jotain voi jossain välissä mennä rikki eikä ole kiinnostusta rikkoa kallista laitetta?! Vikatilanteita voi tulla automaatio menee rikki mutta asetukset jäivät väärään tilaan ja nyt pumppu käytäytyy väärin ja väärinä pörssisähkön tunteina (lisää laskua). Mutta jos kuulen tarpeeksi positiivisia kokemuksia olen valmis yrittämään ja virittämään automaatiot kuntoon :)
Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Donitsi - 19.08.23 - klo:22:36
Mistä muuten näen IVT Premiumlinessä X11:sta kompressorin käyttötunnit? En löydä mistään valikosta kyseisiä tietoja?
Pumpussa näyttää olevan Ohjelmaversio 2.21.0

Tietääkö joku saako näitä tietoja ulos Husdatalla H60 jostain parametreista, en itse löytänyt manuaaleista/release noteseista viittauksia Rego800 ja compressor runtime hours?

Otsikko: Vs: IVT:n X11 ja x15
Kirjoitti: Capsu - 11.09.23 - klo:15:03
Ei taida saada ulos ainakaan kovin helposti. Husdatakaan ei anna tuohon mahdollisuuksia.