Maalämpöfoorumi

Maalämmön suunnittelu => Yleistä => Aiheen aloitti: aksutre - 12.09.21 - klo:09:25

Otsikko: Historian havinaa, Motivan opas lämmitysjärjestelmistä vuodelta 2007
Kirjoitti: aksutre - 12.09.21 - klo:09:25
Löytyi tuollainen vanha opas, joka selittää noita menneiden aikojen mitotuksia.  Noita osateho mitotuksia myytiin paljon kun järjestelmä oli kallis toteuttaa. Eli tarkkana 2000-luvun alkupuolen taloa ostaessa, kun tulee pumpun elinkaari täyteen. Ettei joudu uusimaan järjestelmää kaivoineen tai se kannattaa ainakin tinkiä hinnasta pois.

"Suunnittelu
Maalämpöpumpun mitoituksessa esiintyy kahta käy­täntöä. Osa laitevalmistajista suosittelee lämpöpumpun mitoittamista täydelle teholle, kattamaan talon koko lämmitystarve. Korkeampaa hankintakustannusta kom­pensoi hieman pienempi energiankulutus.
Toinen tapa on mitoittaa lämpöpumppu  kattamaan 50-60 % rakennuksen mitoitustehosta, jolloin se riittää 85-95 % :iin pientalon vuotuisesta lämmitysegergiantar­peesta. Loppuosan tuottamiseen tarvitaan jokin lisäläm­mönlähde - yleensä lämpöpumpun varaajaan sijoitettu sähkövastus tai tulisija."

Myös lämpkertoimet ovat olleet tuolloin vaatimattomia:
'"Tyypillisesti  maalämpöjärjestelmän vuotuinen  läm­pökerroin on 2,8-3,0 eli 20 000 kWh:n lämmitysenergian tuottaminen  kuluttaa 6 700-7 100 kWh sähköä. Lämpöpumppuvalmistajien  ilmoittamat  lämpökertoi­met ovat yleensä laboratorioarvoja, joten laitetta valit­taessa kannattaa kysyä valmistajalta arvioita vuotuisesta kokonaislämpökertoimesta".
Otsikko: Vs: Historian havinaa, Motivan opas lämmitysjärjestelmistä vuodelta 2007
Kirjoitti: Roori - 12.09.21 - klo:11:00
Osatehomitoitusten suurin syy tuohon ajankohtaan on ollut vallalla ollut tekniikka eli on/off pumput ja enin osa valmistajista on suositellut osatehoa jotta koneesta ei tulisi pätkäkäyvä kun ei enimmäkseen uusiin kohteisiin tarjottu varaajia ja tietysti sen takia että kokonaishinta pysyisi kohtuullisempana.

Ja tuo 2.8-3 cop on tuonajan koneiden patterikohteen  arvo...
Otsikko: Vs: Historian havinaa, Motivan opas lämmitysjärjestelmistä vuodelta 2007
Kirjoitti: jmaja - 12.09.21 - klo:12:23
Ei kai se osatehomitoitus mikään katastrofi ole. Tietysti MLP:tä uusiessa pitää kiinnittää huomiota kaivon riittävyyteen, kun sieltä otetaan hieman enemmän parantuneen COPin ja mahdollisen täystehomitoituksen takia.

Kaverilla on 20 v sitten rakennetussa talossa lattialämmitys ja alkuperäinen MLP. Sen COP on jotain 3:n paikkeilla ja kaivo ilmeisesti aika niukka, vaikka tykkäävät polttaa takkaa. Olen varoitellut mahdollisista kaivo-ongelmista, jos pumpun uusivat.

2007 pumpuilla lattialämmityksellä päästään yleensä jo 4:n paikkeille tai ylikin.
Otsikko: Vs: Historian havinaa, Motivan opas lämmitysjärjestelmistä vuodelta 2007
Kirjoitti: aksutre - 12.09.21 - klo:13:35
Oli nuo mitoituksetkin reiluja, omaan taloon alunperin 26 tkWh ja käyttövesi 4 tKwh= 30tkWh.
Tuli paremmat ikkunat, vaihdettiin thermo-ovet ja 200mm styroxia alapohjaan joten kulutus lämmitys + kv jäi viime vuonna 4503 kWh:iin, ( MLP:llä tuotettu energia 19912 kWh )

Hyvä noin.