Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Maaviileä, jäähdytys ja ilmanvaihto => Aiheen aloitti: kopla - 08.04.20 - klo:12:31
-
Hei!
Kysytäänpäs vielä täältä foorumiltakin kun niin monenlaista vastausta olen saanut useammasta lähteestä.
Eli kyseessä 2-kerroksinen omakotitalo, johon suunnitteilla asentaa kumpaankin kerrokseen maaviileäpatteri/puhallin. Yksiköt tulisivat keskelle talo ja tarkoituksena on vetää maalämpöpumpulta yksi yhteinen putkilinja keskelle taloa, jossa se haaroitetaan kummallekin konvektorille. Konvektoreita ei ole vielä valittu/hankittu. Kysymys kuuluu minkä kokoisella putkella yhteinen putkilinja pumpulta keskelle taloa tulisi vetää, jotta se riittää kahdelle konvektorille? Toisen mielestä riittää yksi PEX 25x2,3 syöttövesiputki toisen mielestä taas pitäisi olla PEX 32x2,9 putki.
Mitä mieltä täällä ollaan asiasta? Mitä putkikokoa/putkea kannattaisi käyttää?
-
Putkikoko riippuu:
- halutusta jäähdytys tehosta (kW)
- halutusta Dt arvosta (paljonko kietoneste lämpenee patterissa)
- putkien pituudesta
- valitusta konvektorista
- kiertopumpun tehosta
Koeta laskea tähän liittämälläni laskentataululukolla!
-
Ongelma on siinä, että hirsitaloon ei ollut alunperin tarkoitus laittaa viilennystä lainkaan. Alakerrassa olemme asuneet 3 vuotta. Olen harmitellut kun en alunperin jo suunnitellut viilennystä. Toista kerrosta olen nyt alkanut rakentaa ja vielä olisi mahdollisuus vetää välipohjassa viilennyksen tarvitsemat putket maalämpöpumpulta (Nibe F1245 12Kw ja maapiiri 800m). Maalämpöpumppu sijaitsee talon toisessa päässä alakerrassa sieltä talon keskelle tulisi putkilinjalle matkaa noin 12m. Talon keskellä olisi mahdollisuus sijoittaa jakopiste samaan tilaan mihin tulee yläkerran lattialämmityksen jakotukkikin. Tästä jakopisteestä tulisi vielä konventoreille noin 3 metrin putkilinjat. Taloni on 210mm massiivihirttä ja kuutioita talossa noin 650.
Koska yläkertaan on tulossa lattialämmitys ja lattilankut lähiakoina. Vetäisin tuon putkilinjan ja sitten kun lattia on saatu valmiiksi olisi ehkä paremmin aikaa paneutua kovenktoreihin jne.
Onko liian suuresta putkikoosta jotain merkittävää haittaa?
-
Tyypillinen suunnittelukriteeri voisi olla painehäviötä 0,1 Pa/m. Sulla on n. 30 metriä putkea edestakaisin eli tuolloin tuosta tulisi vain 3 Pa painehäviö (+mutkat jne. sekä tietysti itse konvektori). 20 mm sisähalkaisijalla tuo vastaa n. 0,1 l/s ja 26 mm n. 0,18 l/s.
Jäähdytyskonvektoreissa yleensä mitoitus on n. 5 K dT:lle. Tuolloin siis jäähdytystehoa saisi n. 2 kW 20 mm ja n. 4 kW 26 mm.
Virtaamaa voi kyllä kasvattaa, mutta jossain vaiheessa alkaa vaatimaan turhan suurta pumppua ja meteliäkin voi tulla. En menisi ainakaan yli 1 m/s nopeuteen, jolloin 20 mm saisi n. 0,3 l/s ja 6 kW ja 26 mm 0,5 l/s 10 kW. Molemmat riittää varmasti. Painehäviö n. 0,6 Pa/m eli 18 Pa pelkälle suoralle putkelle.
Ei siitä isommasta putkesta ole haittaa kuin kustannus ja tilantarve. Eristääkin tietysti pitää höyrytiiviisti.
-
Itse laittaisin se yhteisen rungon sillä 32mm.
-
Kiitos tomppeli laskelmista!
Aloin miettimään josko sittenkin vetäisi omat linjat määlämpäpumpulta kummallekin konvektorille erikseen. Yläkerran lattialämmitysputkeksi tulee Uponorin PE-XA 20x2,0 putkea, joten voisiko tuota samaa putkea käyttää konvektoreille? Onko liian pieni putki jos erikseen menee kummallekin tuo linja? Tuo putki pitää tietenkin kondenssi eristää ja laittaa vaikka vielä suojaputken sisälle.
Alustavasti olen tutkaillut konvektoreita ja yläkerran aulan seinään saisi upotettua hyvin tälläisen Emmeti Silence Thin ETI -mallin ja alakerran aulan kattoon vastaavasti kattokonvektori Emmeti IdroLAN ECI. Ainakin noita mainostetaan hiljaisina.
-
En tiedä, mikä näistä malleista on harkinnassa: ModelETM / ETI 220, 240, 260 vai 280.
1,8 kW jäähdytysteholla ulkoinen painehäviö jää 24 m x PE-XA 20x2,0 putkella alle 10 kPa, joka on riittävän matala painehäviö pienitehoisellekin kiertopumpulle.
Ota lisäksi huomioon konvektorin oma, sisäinen painehäviö, sekä magneettiventtiilin ja takaiskuventtiilin painehäviöt.
Konvektorin painehäviösta saat tietoa täältä sivulla #57: https://www.topwaymaakylma.fi/wp-content/uploads/2019/09/Installation_and_use_manual_Silence_Thin_ETM_-_ETI_2018_-_GB-FI_VALMIS.pdf
-
Noilla Emmetin IdroLAN ECI -kattokonvektoreiden mallien hintaero on mitättömän pieni, joten sillä ei ole väliä. Alakerrassa on neliöitä on 128, joten tuo ECI2035 voisi olla sopiva valinta. Jäähdytettävä pinta-ala tuolla mallilla on 60-140 neliötä. Astetta isompi ECI2045-mallilla taas 70-190 neliötä. Äänenpainetasossa kuitenkin aika iso ero keski- ja suurella nopeudella (keski 33 vs 41dB, suuri 41 vs 49dB). Ilmavirta 2035-mallilla suurimmalla nopeudella 565m3, joka on yhtä paljon kuin 2045-mallilla keskinopeudella.
Näiden päättelyjen perusteella valinta olisi ECI2035. Maksimi virtaama 613l/h ja painehäviö 10,4kPa.
Yläkerrassa taas neliöitä 115. Emmetin ETI 280 oli varmaan valittava yläkertaan. Noissa ETM/ETI malleissa näyttää vaan olevan selvästi suuremmat äänenpainetasot verrattuna tuohon kattokonvektoriin, mikä hieman alkoi mietityttämään. Tuon ETI280-mallin maksimi 551l/h ja painehäviö 24kPa. Löytyisiköhän muun merkkisiä seinään koteloitavia malleja, jotka olisi hiljaisempia?
Jos näille vetäisi omat linjat tuosta 20x2,0 lattilämmitysputkesta ja yhteinen kiertovesipumppu konvektoreille.
Mitä enemmän näitä miettii sitä vaikeammaksi tuntuu menevän.
-
Sabiana Carisma CFR mallin seinäkonvektorin voisi upottaa seinään myös. Tuo kyseinen malli on vain noin 130mm syvä ja hiljaisempi kuin tuo Emmeti ETI280.
En löytänyt kyseistä mallia mistään suomesta.