Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Maaviileä, jäähdytys ja ilmanvaihto => Aiheen aloitti: pisteri - 30.10.19 - klo:21:27
-
harkittu yläkertaan jäähdytystä ja muutamaan firmaan soittelin ja kyselin , parista paikasta mainittiin ettei maakymä ehkä riittäis ja tarjosivat ilppiä tilalle ? yläkerta ehkä 45 neliötä ja kaivon syvyys 175 m josta maaosuus oli 3m ja sijainti helsinki , halvempihan ilppi asennettuna kuin konvektori ! mitä mieltä muut
-
Maakylmä kyllä riittää, kun laittaa suuremman konvektorin tai useampia, mutta tosiaankin ilppi tulee luultavasti halvemmaksi. Kaivoon kytkettynä konvektori ei ainakaan Etelä-Suomessa kykene läheskään tuottamaan nimellistehoaan, joka on ilmoitettu kompressorilla toimivalle jäähdyttimelle, jollainen pystyy tuottamaan kaivoa kylmempää vettä, kunhan on mitoitettu riittävän tehokkaaksi. Tämä tehoero korostuu siksi, että erityisesti hellekauden pitkittyessä kaivon lämpötila voi kohota muutamalla asteella.
-
molemmat jotka ilppiä tarjosi niin sanoivat ettei kaivosta riitä kylmää tarpeeksi ainakaan pitemmällä helle jaksolla
-
Kaivossa riittää kylmää. Ei muutaman viikon hellejakso kaivoa lämmitä.
-
Minulla oli koko kesän jäähdytys käytössä joka on siis maapiiriin liitetty puhallinkonvektori.. Jos kaivo nyt asteen tai kaksi lämpeni niin sitten lämpeni mutta ei ainakaan enempää.
-
Meillä on viisi konvektoria ja neljä tuloilmakennoa ja tuleva liiuos lämpeni jonnekin 13 ... 14 asteen vaiheille huippukuormituksella. Jäähtyyhän tuo itsestään, kun kuorma vähenee. Normaalisti kaivo on kesällä alle 10 astetta. Tällä hetkellä on 9 astetta (vain tuloilmakennot käytössä nyt).
Mittarit eivät välttämättä ole huipputarkkoja, mutta eipä tulon ja lähdön ero ole nollakuormalla kuin luokkaa 0,1 astetta tai alle. Systemaattinen ero todelliseen lienee kuitenkin melko sama em. mittauksilla.
Samahan on tilanne, kun kaivosta imetään paljon lämpöä, eli liuoksen lämpötila voi pudota jopa muutaman asteen pakkasen puolelle, mutta kaivon seinämä ei edes nollaan aiheuttamatta huomattavia vaikeuksia. Toisin kuin lämmityksessä, nimenomaan tulevan liuoksen lämpötilan vähäinenkin muutos (tässä tapauksessa kasvu) tuntuu heti jäähdytystehon laskuna. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin kylmän loppuminen kaivosta.