Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Yleistä => Aiheen aloitti: Seniori-analyytikko - 30.07.19 - klo:07:50
-
Thermia pumppu ja tilanne muuttuu ehkä niin , että talo jäisi kesämökiksi, voisi keskustella aiheesta.
- glykooli pattereihin ja toivoa ,että se riittää.(joku muu vähemmän myrkyllinen)?
- peruslämpö, sähköä kuluu , tarvisi saada kulut pois. Pätäisi tässä tapauksessa osata säätää pumpun lämpökäyrää tai jotain ?
- patterit tyhjäksi, menevätkö heti 1. Talvena pilalle ?
-
Minä en tekisi muuta kun laskisin sisälämmön pyynnin vaikka kymmeneen asteeseen jos jotain täytyy säästää. Maalämmöllä kun tuo lämmitys ei oikeastaan maksa mitään niin en lähtisi glykoleilla tms. kikkaileen ollenkaan. Mökkikin pysyy terveempänä kun sitä ei laske kokonaan kylmäksi eikä tarvi miettiä wc pönttöjä, käyttövesiputkistoja, hanoja, varaajaa eikä mitään muutakaan missä on vettä. Lisäksi mökki on keväällä ja miksei talvellakin käyttöönotettavissa nopeasti.
Paljonko maalämpöpumppu on vuodessa ottanut energiaa sähkölaitokselta noin suurinpiirtein?
-
Arviolta vähä yli 10000 kw/h laskuja makseltu melkein juhannukseen asti, raskasta.
-
Talo ei varmaankaan tuolla kulutuksella ole ollut tyhjillään? Eli siellä on ollut "hupisähköä" ja vedenkäyttöä. Nämähän lähtevät pois. Jäljelle jää pumppu ja mahdollinen matalatasoinen IV. Mutta jos talo on mallia harakanpesä, niin lämpimänäkin pitäminen maksaa.
-
Kokonaiskulutus 15-16000 , harakanpesä on, maalämmöllä lähinnä patterit pysyneet sulana, itse lämmitelty kevyt takan lämmössä.
Onko olemassa joku vähemmän myrkyllinen pakkasneste patteriverkkoon , joka ei olisi kovin arvokasta ?
-
Onkohan ”laillista” laittaa glykolia patteriverkostoon? Eikös joskus ollut määräysten mukaan luvatonta lisätä sinne mitään jos välissä on vain yksi seinämä, eli käytännössä jos kierukka alkaa joskus vuotaan niin on riskinä että tulee juotua glykolia? Tietty mitäpä se kelleen kuuluu mitä siellä kierrättää.
-
Eräässä mökkikäytössä olevassa pirtissä oli laskettu lämpöjä säästömielessä. Lopputuloksena lattialämmitysputkia ja viemäreitä yms jäässä. Liikaa kun lähtee pudottamaan niin riskit kasvavat melkoisesti.
Ainakin tälläiseen ehdottomasti esim Netatmo tms purkki joka hälyttää kännykkään heti liian alhaisesta huonelämpötilasta jos joku menee mönkään.
-
Tarkoitus jatkossa asua n. 500 kilometrin päässä ko. Kohteesta, joten hälyytys liika kylmästä tms. Häiriöstä aiheuttaa vain mielipahaa, ainakin OP-pankin mukaan kiinteistöllä on 0 euron kiinnitys arvo, joten kovin isoja säästämis toimia talon eteen ei viitsisi tehdä
-
Kannattaa huomioida se, että jos säätää vaaraajan lämpötilaa ja lämmityskäyrää huomattavasti alaspäin, niin se pumpun hyötysuhde (COP) paranee huomattavasti. Lämmitysenergian tarve pienee kun huonelämpötila laskee ja saat lisäksi sen lämmitysenergian edullisemmin kun varaajaan tehdään viileämpää vettä. Sisälämpötila kannattanee säätää lämmityskäyrällä jos patteriverkosto on järkevässä balanssissa, ei termostaateilla.
-
Osanneeko sitä käyrää itse muutella ?
-
Osanneeko sitä käyrää itse muutella ?
Tähän en osaa sanoa. Löytyisikö sieltä paikanpäältä ketään näistä hommista tajuavaa? Jos jotain muutoksia tekee, niin olisi varmaan hyvä todeta niiden toimivuus lämmityskaudella. En kyllä uskaltaisi jättää taloa talveksi tyhjilleen ilman pakkasnesteitä lämmitysjärjestelmässä, etävalvontaa tai sitä, että joku käy säännöllisesti tarkastamassa paikat. En ole asiantuntija, mutta onko lämmitys- tai käyttövesisysteemejä edes teoriassa mahdollista saada niin tyhjäksi, ettei sieltä jotain rikkoudu kun lämpötila menee pakkaselle?
-
Paikkakunnan Thermia tuntemus 10 vuoden aikana todettu vaatimattomaksi, parempi "oma apu" vaikka sekin tosi vaatimatonta
-
Paikkakunnan Thermia tuntemus 10 vuoden aikana todettu vaatimattomaksi, parempi "oma apu" vaikka sekin tosi vaatimatonta
Käyttöohjeistahan ne pitäis säätöohjeet löytyä. Lämminvesivaraaja kannattanee myös säätää suht pienelle.
-
Aivan! Pitääkin kaivella ohjeet näkösälle.
-
Löytyykö mitään valmista loma-asetusta?
-
Jossakin vaiheessa juttu siirtyi tuonne thermia osatoon, nyt testailtu, marraskuun sähkönkulutus n. 1000kwh, kun lämmönpyynti ollut 11 astetta.
-
En tahdo löytää ,mihin tullut kirjoteltua, nyt pohdinnassa sellanen, että yläkertaan menevät patteriputket pistäisi raakasti poikki ja tukkoon, arvelisitteko säästyvän sähköä ja riittääkö kun katkaistut putket yhdistäisi hyvälaatuislla kumiletkulla ?
-
Paljonko on lämmitettäviä neliöitä koko talossa ja minkä verran neliöitä yläkerassa?
-
Paljonko on lämmitettäviä neliöitä koko talossa ja minkä verran neliöitä yläkerassa?
Tarkkaan ei tiedä, n.100 neliöö/ kerros, eli yläkerta muutenki vähällä käytöllä, saatika nyt talvella, kun talo seisoo lähes tyhjänä , talvikuukausien sähkönkulutus nyt n.1000kwh, kun lämmöt 11 astetta.
Helppo olisi katkaista vedet vielä erikseen ylhäältä ts. Päästää putket kuiviksi.
-
En tahdo löytää ,mihin tullut kirjoteltua, nyt pohdinnassa sellanen, että yläkertaan menevät patteriputket pistäisi raakasti poikki ja tukkoon, arvelisitteko säästyvän sähköä ja riittääkö kun katkaistut putket yhdistäisi hyvälaatuislla kumiletkulla ?
Helppo ja ihan hyvä keino on jättää käyttämättömissä tiloissa lämpöpatterit auki, mutta peittää ne vaikkapa torkkuhuovalla tai jollain muulla peitteellä, joka estää lämmön siirtymiseen huonetilaan.
Huoneet eivät lämpene; patterit ja putket eivät jäädy.
-
Anteeksi, kun en löydä viime kesäistä ketjua, tarkoitus siis maalämpötalon sähkölaskua pitää aisoissa, lämmönpyynti 11 asteessa ja tänä talvena toteutettu lisävinkkiä yläkerran patterit peitettynä , jolloin yläkerrassa lämpö n. 5-10 astetta, alhaalla n.12, viikko sitten 30 pakkaset, lisälämpöä haukkaa, tuntuu ettei säästöä synny kun vertaa aikaan jolloin asuttiin tässä vakituiseen ja pyynti 19 astetta?
Ylläpito: Yhdistin aiheet
-
Tässä varmaankin edellinen ketju aiheesta.
https://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=8859.msg123798#msg123798
On kyllä melkomoisen alimittainen mitoitus, tai pahasti mätää säädöissä jos ei 11 astetta pysy ilman vastuksia!
Eihän nyt olisi esimerkiksi niin, että kohteessa huoneanturi joka ohjaa pumppua, ja lämpötilan tiputus tehty vain kiertämällä patteritermostaatit kiinni?
Tai muu mahdollinen käyttövirhe?
Edit: Siis tuossa esimerkissä ajatuksena se, että kone tekee jatkuvasti vastusten avulla niin kuumaa vettä kuin pystyy kun sisälämpö ei millään nouse..
-
2- kerroksinen kämppä, tämän talven säästökeinona yläkerran patterit peittoon ja venttiilit siellä täysin auki, tarkoituksena etteivät jäädy ja vesi kiertää, patteriverkossa lievä tenu, kestää n. 4 pakkasta, yläkerrassa nyt toteutuneet lämmöt 5- 10 astetta, ihan ok. Alhaalla välillä oleskellaan ja pidetään pumppu 11 asetuksella , lämmitetään kamiinalla 20 asteeseen, ei huonetermostaattia.
-
Onko laitos maapiirillä vai energiakaivolla? Etelä-Suomessa voisi jopa ajatella järjestelyä, jossa asentaa levylämmönvaihtimen lämmityskierron ja maapiirin välille ainakin energiakaivon kanssa. Ainakin toiseen kiertoon tarvitaan myös magneettiventtiili tai vastaava estämään lämpöhukkaa normaalikäytössä. Maaliuos pysyy luultavasti vähällä kuormituksella luokkaa yli 5:n asteen lämmössä. Jos kummassakin kierrossa on jatkuvasti kiertopumput päällä riittävällä teholla, lämmityskierto pysyy jokseenkin varmasti sulana, vaikka huoneen lämpötila pakkaselle menisikin. Vesijohtoja ja vastaavia tämä ei tietenkään suojaa, mutta radiaattoreille saisi vielä lisäsuojaa väliaikaisella eristyksellä. Lattian massa suojaa lattiakiertoa jäätymiseltä radiaattoreita paremmin myös sähkökatkon aikana.
Riskinähän tässä tietenkin on pitkäaikainen sähkökatko ja jäähtymisvaraahan ei paljon ole. Jos lämpöpumpussa on etäohjaus, sen voisi mahdollisesti käynnistää etänä tai automaattisestikin, jos on odotettavissa kova pakkanen tai muu riskialtis tilanne, jolloin jäähtymisvaraa saisi enemmän ja tilanne on kuitenkin vain ajoittainen. Samalla tietenkin tarvittaisiin termostaattiohjaus lämmityspiirin ja liuospiirin väliselle lämönvaihtimelle, jottei kerätty lämpö jälkikäteen katoa maapiiriin, vaan lämmönvaihdinkierto käynnistetään vasta, kun lämmitysverkon lämpötila alittaa tulevan liuoksen lämpötilan.
-
Kuusamossa on maapiirillä, marras- maaliskuu taitaa olla pakkasella joka päivä, tuokin mietityttää, kun nytkin viikko oltu paikalla ja pyynti 11, on kamiinaa poltettu ja sisällä n. 20 , pumppu hyrskyttää melkein koko ajan, toki ulkona 15 pakkasta ja tässä ei ole sisätermostaattia.
-
Tammikuun kulutus kohteessa oli n. 1300 kwh, toki kylmä kuukausi.